Hvordan man redder en lemming af Nikoline Werdelin

15.03.21
Familierelationer, social arv, klima og humor i en kærlig kollektivroman

Lemmingeforsker og fyringstruede 66-årige Hans Berendt nyder faktisk den dag, hvor Benedikte flytter ud af lejligheden. Egentlig lod han bare stå til da Benedikte insisterede på at flytte ind hos ham 12 år tidligere. 

Hans er en af 5 personer i Nikoline Werdelins kollektivroman. Personerne, som alle bor på Frederiksberg, strejfer hinanden i løbet af fortællingen. Hans og Gunhild, en sorgramt sufflør, får flest ord med på vejen, og derfor står de stærkt i romanen. Vi møder Nicolai, en ung insekt-entusiastisk iværksætter og nybagt far, Inge, som er en barsk pensioneret læge med ondt i familierelationerne, og Heidi, en enlig mor som kæmper en hård kamp for at frigøre sig fra sin sociale arv.

Jeg ser faktisk personerne for mig i Nikoline Werdelins velkendt streg, som var personerne en tegneseriestribe. Det er på en gang kærlige, kritiske og satiriske portrætter af mennesker i Danmark i 2020. Klimadebatten, livsstil, familierelationer og kærlighed er de centrale emner. Flere anmeldere synes Nikoline Werdelin er for ”sød”, at historierne mangler kant, men jeg ELSKER historierne netop fordi jeg kan afslutte min læsning uden at være sunket ned i dyb depression. 

Tak for en humoristisk, kærlig, kritisk og satirisk samtidsroman, som er medrivende og let læselig. Den får min varmeste anbefaling.
 

Materialer