Halvt i himlen af Lone Hørslev

04.11.21
Underholdende roman fra 20ernes København

Ellen, Dagmar og Knud bor sammen med deres mor i en lille lejlighed i Lars Bjørnsstræde, og kaldet Pisserenden i folkemunde. Lone Hørslev tager os med til den fattige del af 20’ernes København. Ved romanens begyndelse er faderen netop død, og det er både en lettelse og et problem for resten af familien. Pengene er små og de påtager sig ekstra arbejde med rengøring og madlavning.

Historien om de snarrådige og handlekraftige søstre er en fantasifuld og varm fortælling om forfatterens oldemor. Søstrene arbejder som smørrebrødsjomfruer i Davidsens kendte restaurant. Pigernes løn indgår i familiens samlede regnskab mens Knud, som får lov til at få en læreplads, ingenting betaler for at bo hjemme. 

Romanen handler i høj grad om de ulige muligheder for kvinder og mænd på den tid og om kærlighed. Under læsningen kom jeg i tanker om min egen mors fortælling om hvordan hun selv med topkarakterer til sin realeksamen ikke fik lov til at gå i gymnasiet. Det fik hendes storebror lov til selv om han var doven. Min mor blev advokatsekretær og skulle maskinskrive sin brors opgaver fra polyteknisk læreanstalt. Det vigtigste for pigerne i 20’erne og 30’erne var at blive godt gift. Du må selv læse om hvordan det går Ellen og Dagmar. Jeg lyttede romanen som lydbog (en fin indlæsning), men jeg vil anbefale at læse tekstudgaven, fordi der er et fantastisk familiefotografi bag i bogen, som er et dejligt supplement til romanen.

Det er en underholdende let læst roman, som jeg tror bliver Lone Hørslevs folkelige gennembrud. Hun har lovet at fortsætte historien, og jeg glæder mig allerede til næste del udkommer. Ind imellem kan du roligt muntre dig med andre romaner af Lone Hørslev f.eks ”Sorg og camping” eller ”Dyrets år”.
 

Materialer