Dyrets år af Lone Hørslev

Dyrets år af Lone Hørslev

20.11.14
Dyrets år er en god mulighed for at læse en sansemættet erotisk kvalitetsroman af en dansk forfatter.

Den lidenskabelige Marie Grubbe var gift med kongens uægte søn  Ulrik Frederik Gyldenløve og boede på Akershus slot i Kristiania i Norge. Lone Hørslev fortæller en frodig og lystfyldt historie om Marie Grubbes  liv i årene 1666-1667. Mange andre forfattere har skrevet om kvinden; både Holberg, H.C. Andersen og Blicher.  I.P. Jacobsens roman ”Fru Marie Grubbe” er nok den mest kendte af romanerne. I nyere tid har også Juliane Preisler skrevet romanen ”Kysse-Marie” fra 1994.

Lone Hørslev har valgt at koncentrere sig om den ganske korte periode i Marie Grubbes liv, hvor hun forelsker siger ritmesteren Blanquefort og senere indleder et seksuelt forhold til sin svoger Styge Høegh. Der er en del sidehistorier i romanen hvor baroktidens overtro, tortur, heksebrændinger og henrettelser sætter ekstra stærkt krydderi på handlingen.

De erotiske scener hvor ritmesteren og adelsfruen mødes i ridestalden giver også forfatteren god anledning til at sætte ord på dufte, lyde og andre sansninger. Bogens forside prydes af et smukt foto af forfatteren i en nedringet lyserød barokkjole. Selv om forsiden understreger romanen erotiske indhold, synes jeg også at beskrivelsen af maden,  tidens mode og forholdet mellem herskab og tjenestefolk er interessant.

Der er meget fokus på erotisk litteratur i disse år, og der udkommer både godt og skidt mellem hinanden. Dyrets år er en god mulighed for at læse og formidle en sansemættet erotisk roman i god kvalitet af en dygtig dansk forfatter.

Materialer