Forside til bøgerne i Half bad-serien af Sally Green

Half bad-serien af Sally Green

06.07.18
Det kan være svært at beskrive Halv bad-serien, så folk får det rigtige indtryk. Skjult i samfundet i nutidens England lever hekse. Lyder det lidt som Harry Potter? Eller som en tøset high school-serie? Ja, men sådan er Half bad slet, SLET ikke! Half bad er barsk, blodig, spændende og alvorlig.

Half bad er historien om Nathan, der er søn af en hvid og en sort heks. Han er den eneste ”halvkode”, der findes og derfor bliver han nøje overvåget af samfundet af hvide hekse, som vil sikre sig, at han ikke udvikler sig til en af de onde, sorte hekse. For alle ved, at de sorte har skræmmende kræfter og bruger dem til at slå ihjel uden moral eller rimelighed. Det bliver dog meget hurtigt tydeligt, at moral og rimelighed heller ikke er de rigtige ord at sætte på de hvide hekses mere civiliserede levestil – den måde Nathan behandles på er grusom.

Jeg kan mærke, at det stadig er svært at forklare den stemning, der gør Half bad til noget særligt. For det er hverken en sød eller humoristisk serie. Den handler om en dreng, der er bange for, hvad han vil udvikle sig til og bange for, hvad andre vil gøre ved ham - og han har meget lidt kontrol over sin situation selv. Samtidig er Nathan handlekraftig, han lærer at slås og han kæmper hårdt for sit liv og sin værdighed, selvom han har umulige odds.

Det er en stærk, gribende og barsk historie fuld af kærlighed og svigt, indre og ydre magtkampe. Det er ikke en sød børnehistorie! Det er en historie for unge og voksne. For ud over Nathans store ønske om at høre til og finde ud af hvad og hvem han selv er, beskrives også både hans spirende kærlighed til pigen Annalise og seksuelle tiltrækning af vennen, Gabriel. Man hører om, hvordan blod smager i munden, hvordan han prøver at stikke af fra fangenskab, imens hans hånd langsomt ætses af syre og hvordan han i sin grundvold er angst for at blive ond. Det hele forstærkes af, at Nathaniel er bogens jeg-fortæller, så læseren er helt, helt inde i hovedet på ham.

Nu lyder det måske som om, jeg prøver at afskrække jer fra at læse bogen? Det gør jeg bestemt ikke! Det er en bog, hvor historien er så stærk, at den bliver siddende i hovedet og kroppen, selv længe efter at man er blevet færdig med at læse. Jeg synes, det er et kvalitetstegn, at bogen tager sin hovedperson alvorligt og fortæller om hans oplevelser på godt og ondt, så man virkelig tror på hans glæde og smerte. Det samme gjorde sig gældende i Hunger Games, som heller ikke var behagelig læsning, men som også er en utrolig stærk serie, som mange har læst. Jeg undrer mig over, at Half bad-serien ikke bliver hevet ned fra hylderne i samme grad.

Vi har den stående på biblioteket. Kom og hiv den ned fra hylden – læs den!

Serien består af 3 bind, det første hedder ”Half bad – halvkode”. Serien udkom på dansk i 2014-2016.

Tags
Materialer