Beskyttelseszonen af Henrik Andersen

Beskyttelseszonen af Henrik Andersen

07.11.14
Beskyttelseszonen er en roman om den politiske virkelighed i 60'erne og frem til tiden efter murens fald.

Poul, en dygtig og ambitiøs dansk ingeniør, forelsker sig i Ingrid på en messe i Leipzig i 1965. Ingrid arbejder som smukt blikfang for Wartburg-bilerne, men er samtidig i "kløerne" på en stasi-agent.  Ingrid bliver gravid, og det unge par vil gerne bosætte sig i Danmark.

Muren er svær at komme forbi, og de omkostninger det unge dansk-tyske par må betale for et almindeligt liv i vesten er store og livsvarige.  Som familie lever de et ufrit liv i vesten, og Pouls lovende karriere som ingeniør bliver sat på stand by. De flytter ofte og det skaber en rodløs tilværelse for parret to drenge Martin og Kristian. Parrets første barn, Martin, vokser op og viser et usædvaligt talent for fodbold. Hans internationale fodboldkarriere bringer ham i kontakt med Ingrids dunkle fortid i DDR, og langsomt går familiehemmelighederne op for Martin.

Beskyttelseszonen er en roman om den politiske virkelighed i 60'erne og frem til tiden efter murens fald, en vaskeægte fodboldroman og en roman om sorg og familietragedier. Ingen kan være uberørt efter end læsning, selv om fortællingen er nøgternt fortalt. Under læsningen var jeg ind imellem ret forvirret over de forskellige fortællestemmer- og synsvinkler, men det tog alligevel ikke den gode og helt usædvanlige læseoplevelse fra mig.  Romanen vil i høj grad kunne interessere mandlige læsere, tror jeg. 

Materialer