Kom godt igang

Al slægtsforskning starter i kommodeskuffen. Begynd med at samle gamle papirer såsom vielsesattester, dåbsattester og dødsattester, postkort og breve, gamle fotografier o.lign. Spørg også de ældste medlemmer af familien og få så mange oplysninger som muligt om navne og steder familien har boet.

Herefter kan du begynde at søge i kilderne.

Arkiver, skifteprotokoller og kirkebøger

Rigsarkivet har f.eks. oplysninger om navne, alder, bopæl og beskæftigelse. Folketællingerne er en registrering af de personer som boede i Danmark det tidspunkt. Landsarkivet har kirkebøger, hvor du får oplysninger om dåb, konfirmation, vielse og begravelse, samt skifteprotokoller der giver oplysninger om bodelingen i forbindelse med f.eks. dødsfald.

Se hvilke kirkebøger du finder i Lokalsamlingen.

Se hvilke folketællinger du finder i Lokalsamlingen.

Lokaliteter, topografier og lokalbibliografier

Der er forskellige kilder, når du søger oplysninger om den egn, din slægt boede på. Trap Danmark giver en topografisk beskrivelse, dvs. oplysninger om landsbyer, befolkningstal m.m. Gamle kort kan bruges til at sammenligne en nuværende lokalitet med tidligere. Lokalbibliografier giver et overblik over litteraturen om et bestemt område. Desuden kan du oftest finde bøger om de større byers historie.

Se Lokalsamlingens bøger om Horsens.