eReolen: 5 klassikere, du skal læse

08.01.16
eReolen har mistet indhold - men Karin viser vej til nogle af de klassikere, du bør læse.

Er du en af de mange Horsensianere, der bruger eReolen til at hente e-bøger og lydbøger til din telefon eller tablet? Så har du måske bemærket, at en del af titlerne forsvandt her til nytår. Baggrunden - at flere forlag har trukket sig fra samarbejdet - kan du læse mere om på DR. Men heldigvis er der masser af gode bøger tilbage på siden, både til øjne og ører, og Karin Hviid (bibliotekar i vores Skønlitteratur-afdeling) har fundet fem klassikere, som du bør læse.

Karin anbefaler:

For mig er lydbøger et uovertruffent medium til at stifte bekendtskab med nogle af litteraturens store navne og titler. Jeg hører bøgerne, mens jeg giver mig af med rengøring, strygning og syning. De fem klassikere, som jeg har valgt, findes alle på eReolen, nogle både som netlydbøger og e-bøger.

Idioten/ Igor Dostojevskij

En fantastisk historie om en mand, fyrst Mysjkin, som kun vil det gode. Hans ideal er altid at handle ærligt, gavmildt og empatisk. En hensigt, som for andre fremstår så tosset, at han får tilnavnet ”Idioten”. Han vikles ind i forskellige intriger, udnyttes og ender i et trekantsdrama, som fører til ulykke for alle parter. En overvældende historie med et stort persongalleri og en lang række intriger.

Salka Valka / Halldór Laxness

Roman om en pige, som vokser op i fattige kår i en lille islandsk fiskerby. Det er en social-realistisk skildring af, hvordan de økonomiske vilkår sætter grænser, men også en historie om, hvordan Salka Valka klarer sig på trods af modgang.

Jane Eyre / Charlotte Brontë

En gotisk kærlighedshistorie om den forældreløse pige, Jane, der som ung får arbejde som guvernante på et gods, forelsker sig i godsejeren, men stikker af og må klare sig i trange kår, indtil historien tager en drejning, som gør, at Jane kan vælge det liv, hun gerne vil have.

Vredens druer / John Steinbeck

I 30’ernes USA drog tusindvis af forgældede landmænd med deres familier mod Californien, fordi de troede her at kunne finde arbejde og lykke. Rejsen var hård, men udnyttelsen, hvor de nåede frem, var mindst lige så slem. Steinbeck beretter mesterligt om svære vilkår og hårdføre mennesker.

Store forventninger /Charles Dickens

Det er mit første bekendtskab med en af Dickens’ digre romaner. Men jeg har lyst til at udbygge det inden så længe. Man mærker Dickens’ fortælleglæde i historien om Pip og hans mange forventninger og genvordigheder i 1800-tallets London.