Billede med logo for jubilæet: Horsens Bibliotek 150 år

Jubilæum: Klassikere gennem 150 år

11.11.19
Bibliotekar Vibeke Johansen tager dig med på en tur rundt i de litterære klassikere, der har gjort et stort indtryk.

Igennem mange år som romanlæser har jeg ikke ofret klassikerne så stor opmærksomhed. Men i de senere år er min lyst til at læse ”bagud” blevet skærpet, og jeg har haft en mange fine læseoplevelser primært via lydbøger.

At gå lange ture med hunden er kun blevet bedre oplevelser med Oliver Twist eller Anna Karenina som selskab. Hunden passer sit, mens jeg mentalt befinder mig i datidens skidne London eller langt ude på bondelandet i Rusland for mange år siden. Jeg er dog ikke længere væk end at der selvfølgelig også bliver tid til et klap og en lille godbid :-) (bare for at have det på plads, hundeejere !)

Leo Tolstoy: Anna Karenina (1873–76)

Romanen blev forrige år nyoversat af Marie Tetzlaff, og det er interessant at nørde lidt med forskellighederne i oversættelserne. Romanen er udråbt til den ultimative kærlighedsroman og den berømte indledning er ikonisk:” Alle lykkelige familier ligner hinanden, enhver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måde ” (Tetzlaff). Anna Karenina er filmatiseret mange gange, og jeg anbefaler gerne filmen fra 2012 med Keira Knightly i hovedrollen. Filmstriben tilbyder en anden fra 1997, hvor Sophie Marceau spiller Anna.

Charles Dickens: Store forventninger (1861)

Den bog (lydbog) læste jeg for et par somre siden, mens jeg travede skovstierne på Endelave tynde, og jeg kan næsten fornemme duften af den blomstrende Kaprifol, når jeg tænker på Pip, Estella og miss Havisham. Storslået underholdning.

Karen Blixen: Den afrikanske farm (1937)

Sidste efterår besøgte jeg den berømte farm for foden af Ngong Hills, og det var som Kenya i det hele taget en stor oplevelse. Inden genlæste jeg bogen og en del af brevene, så jeg var vel forberedt. I spisestuen på farmen var der dækket op til kongeligt besøg (Prinsen af Wales besøgte farmen i1928), og på menuen var der bl.a. suppe, fisk, trøfler, agerhøne og krustader. Velbekomme ! Hvis man ikke vil rejse så langt, selvom det kan anbefales, er der naturligvis også mange Blixen-minder at finde på smukke Rungstedlund.

Astrid Lindgren : Vi på Krageøen (1964)

Jeg stødte for nylig på forsiden med Trunte og hendes skønne hund. Den følelse som opstod lige der var ren lykke. Jeg huskede barndommens ferier med denne og masser af andre bøger. Jeg ville selv være Trunte og leve det ubekymrede liv i skærgården med familien Melkerson og Sct. Bernhardshunden Bådsmand. 

John Galsworthy: Forsyte-sagaen (1906-28)

Jeg mindes svagt at have set den gamle TV-seriefilmatisering og da jeg for nogle år siden fornyede bekendtskabet med familien i forbindelse med en ny filmatisering Efter at have genset ny-filmatiseringen med Damien Lewis i den altafgørende rolle som Soames Forsyte måtte jeg læse det store romanværk den fra ende til anden, i alt 6 bind. I lang tid blev familien Forsytes medlemmer også min familie, som det blev meget svært at skulle skilles fra. (Men det er jo betingelsen).

Agatha Christie: Mordet i orientekspressen (1934)

Krimidronningen over alle skrev Mordet i Orientekspressen for mange år siden, og senere udødeliggjorde David Sutchet den i rollen som Hercule Poirot. Jeg er fan.

Christian Kampmann: Visse hensyn m. fl. (1973-74)

Jeg elsker familien Gregersen og ikke mindst forfatterens replikkunst. Her et eksempel, hvor familien er samlet til middag og faderen løfter suppelåget og indsnuser den herlige duft. Han konstaterer: ” skildpadde – nydeligt lille dyr ”.

Stephen King: Ondskabens hotel (1977)

På en bustur til Rhinen og Mosel læste jeg Stephen Kings mesterværk, og jeg fik både voldsom kvalme og koldsved og kunne alligevel ikke holde op med at læse. Jeg trængte hårdt til et glas vin, da bussen var fremme ved hotellet! Somme tider overvejer jeg at genlæse den. Men det tør jeg faktisk ikke.

Flannery O’Connor : En god mand er svær at finde (1953) 

Sydstatsforfatteren Flannery O´Connor har haft meget stor betydning for kommende generationer af især amerikanske forfattere, og novellen her er formidabel skrevet – mørk og grum. Ved et tilfælde stiftede jeg bekendtskab med hendes forfatterskab for en del år siden til Bogforum. Vi var 6 deltagende til et smalt og meget litterært arrangement incl. foredragsholder og arrangør. Men det gjorde virkelig indtryk.

Thomas Mann: Huset Buddenbrook (1901)

Romanen følger den rige, ansete købmandsfamilie fra Lübeck og er blandt de allermest læste tyske romaner. I dag er det muligt at besøge familiens hjem, og helt utroligt (og meget sært) er forfatteren fremstillet i Lübecker Marcipan – i fuld størrelse! (se billede).

Materialer