Hund i højt græs

Bevægelse med fire ben

07.05.21
Det er ikke altid, jeg har lyst til at gå tur i dårligt vejr. Men min hund skal ud om det regner eller sner. Hunde er gode til at få os i bevægelse - og vi har godt af at holde dem i gang.

Vores hund Tulle er efterhånden 10 år, og i alle årene har hun været en kilde til glæde og fornøjelse - og ikke mindst til motion. Som ung var hun altid i løb og nysgerrig på hvad som helst. Nu går det mere adstadigt for sig, og det der med at tumle med fremmed hunde, gider hun ikke rigtig mere.

Men det er godt at holde både hunden og mit eget smågamle skrog i bevægelse, så her kommer nogle forslag til aktiviteter, der er til glæde for både dig og din hund.

Tag danseskoene på

Hvis du for eksempel er vild med at danse, men din partner ikke bryder sig om det, så kan hunden være din redning. Dog dancing er en moderne hundesport, som med sin blanding af lydighedstræning, tricks og dans giver mulighed for kreativt samspil mellem hund og ejer. Herunder er et par bøger, der kan sætte dig og din hund i gang, og du kan også læse mere på DogDancing.dk's hjemmeside

 

Jagtkammerater

Min bror og min niece er inkarnerede jægere. De elsker at tage ud tidligt om morgenen og opleve naturen vågne op, og selvom de måske ikke skyder noget, så er oplevelsen af naturen ligeså meget værd. Sådan en jagttur bliver ikke mindre hyggelig af at tage hunden med, og så kan den jo hente byttet, hvis man er heldig - og dygtig til at ramme.

Ned med snuden

Du ved sikkert allerede, at hunden har en langt bedre lugtesans end os mennesker. Faktisk er hundens næse 10.000 gange bedre end vores, og de kan snuse sig frem til alt lige fra forsvundne sokker til kræft. Det er selvfølgelig også derfor, at det nogle gange tager enormt lang tid at gå tur med sin hund, fordi den stopper og snuser til alverdens grene, græsstrå og fortorvspletter undervejs. Men hvorfor ikke gøre snuseriet til en aktivitet I nyder sammen?

Nosework er en hundesport, hvor hunden bruger sin lugtesans til at søge efter dufte i forskellige miljøer. Det stimulerer hunden både mental og fysisk og kan udføres af de fleste hunde og ejere uanset race, alder og tidsmæssige begrænsninger. 

Så hvad enten du gerne vil træne til schweisshund, politihund eller bare hygge dig med din bichon havanaiser, så finder du gode tips og tricks i bøgerne herunder.

 

Hurtighed og præcision

Når det handler om at bevæge sig, er agility ikke til at komme uden om. Det er nemlig en hundesport med fart på, hvor også ejeren skal op i tempo. I agility skal ejeren og hunden demonstrere gode samarbejdsevner på en forhindringsbane, hvor det gælder om at komme igennem hurtigt og med så få fejl som muligt. Selvom nogle hunderacer umiddelbart er mere gearede til agility end andre, har jeg set herlige videoer på YouTube med alle slags hunde lige fra store mastiffer til en lille mops.

Du kan læse mere om agility på DGI's hjemmeside og selvfølgelig finde bøger og film herunder.

 

 

Leg lydigheden ind

Når man får en lille hundehvalp, skal den lære mange ting, lige fra ikke at tisse inde til at gå i snor og lade være med at bide dine sko i stykker. Det er altid en god idé at gå til hvalpetræning med din hund, både for at socialisere den og for at lære dig de rigtige måder at træne hvalpen på. Senere kan man også tage diverse lydighedskurser for at blive endnu dygtigere. Men du kan selvfølgelig også finde masser af bøger om gode måder at træne din hund på.

Sjove tricks

Det er dejligt, når ens hund ikke trækker på gåturen og kommer når man kalder. Men når den almindelige lydighedstræning er på plads, er der masser af muligheder for at træne sjove tricks med din hund til stor glæde for jer begge. Som for eksempel grisehandler Larsen i "Matador" der havde lært sin hund Kvik 'det er en tysker'-tricket. 

Hvis du drømmer om at lære din hund at springe gennem ringe, finde en gemt godbid, rulle rundt, spille frisbee eller alverdens andre tricks, så kig herunder.

Grin på gåturen

Som jeg nævnte i indledningen, holder jeg meget af at gå tur med vores gamle hund, Tulle. Allerede fra hun var hvalp, har vi forsøgt at gøre turen interessant ved at udfordre hende lidt undervejs, for eksempel ved at lokke hende til at hoppe over stammer i skoven eller balancerer på store sten o.lign. Men nogle gange kan det være svært selv at komme i tanke om sjove lege for hund og menneske, og så kan nedenstående måske være til inspiration.

Hundeliv

De sidste bøger, jeg vil nævne i denne omgang, handler ikke så meget om fysisk bevægelse som indre bevægelse. Det er nemlig fortællinger om hundeliv og menneskers liv med deres hunde. 

Materialer