Billede af Anja #helpinghands #solidarity #stayshealthy fra Pixabay
Billede af Anja #helpinghands #solidarity #stayshealthy fra Pixabay

Begynd på en ny genre: Gys og horror

20.04.21
Har du længe haft lyst til at kaste dig over gysergenren uden lige at vide, hvor det er smart at begynde? Eller har du undret dig over, hvorfor folk er så vilde med at blive bange for det de læser, at du har fået lyst til at afprøve gyset? Så kommer her fem tips til gode gysere at starte med.

Slottet i Otranto af Horace Walpole

Hvis du vil starte helt tilbage ved begyndelsen, så er ”Slottet i Otranto” af Horace Walpole fra 1764 blevet udnævnt til at være den første gotiske gyser af litterær værdi.

”Slottet i Otranto” er historien om den smukke Isabella, der skal giftes med fyrst Manfreds søn, Conrad. På bryllupsdagen bliver Conrad dog slået ihjel, da en gigantisk hjelm falder ned på ham ud af den blå himmel. Denne ulykkelige hændelse får Manfred til selv at ville gifte sig med Isabella, og det betyder, at han må skilles fra sin hustru, Hippolita. Men Isabella flygter til det nærliggende kloster, og undervejs får hun hjælp af en mystisk og yderst charmerende ung mand. Mærkelige hændelser og Manfreds voldsomme temperament sørger for den videre udvikling af historien.

Romanen er nærmere et kuriosum end en gyser, når man læser den i dag, men hvis du er interesseret i at få et indblik i genrens begyndelse, og hvis du kan abstrahere fra det lettere forældede sprog, så har ”Slottet i Otranto” masser af ramasjang at byde på.

Opgøret af Stephen King

Om nogen har den amerikanske forfatter Stephen King været med til at sætte gyset på dagsordenen i moderne tid. Siden han slog igennem med debutromanen ”Carrie” i 1974, har han udgivet over 70 romaner, og er blevet filmatiseret hundredvis af gange. Han har inspireret stort set alle nulevende gyserforfattere, og at udvælge blot én titel, som den vigtigste, er en umulig opgave. Så i stedet har jeg valgt den bog, som gjorde mig til fan: ”Opgøret”, der oprindeligt udkom i 1978 med titlen ”The Stand”.

Ved en fejl slipper en dødsens farlig virus ud fra et amerikansk militær-laboratorium, og selvom hele anlægget burde lukke ned automatisk, lykkes det en af de ansatte på basen at stikke af sammen med sin familien. De når ikke langt, men dog langt nok til at smitte en række mennesker, de møder, og med en dødelighed på næsten 100% tager det ikke lang tid, før det meste af jordens befolkning er døde. Romanen følger en række forskellige personer, som tilfældigt overlever, og som herefter skal forsøge at overleve i en helt ny verden. Nogen drager til Boulder Colorado, hvor de samler sig om den gamle sorte kvinde moder Abagail, andre tager til Las Vegas og samler sig om Randall Flagg. Og nu starter en ny kamp om de overlevendes sjæle.

”Opgøret” er en fantastisk velskrevet apokalyptisk fortælling, som både skræmmer og fascinerer. Den blev filmatiseret første gang som tv-serie i 1994, og nu er der en ny tv-serie på gaden med bl.a. svenske Alexander Skarsgård på rollelisten.

Ring af Koji Suzuki

I løbet af 00’erne fik en række asiatiske gyserfilm international succes, og den film, der åbnede ballet, var ”Ringu” fra 1998, der fik premiere herhjemme under titlen ”The Ring”. Filmen bygger på Koji Suzukis roman ”Ring” fra 1991.

Hovedpersonen Asakawa er journalist. Ved et tilfælde falder han over en række mystiske dødsfald blandt unge studerende, der alle henlægges som naturlige, selvom der ikke er meget naturligt over dem. De fire unge ser alle ud til at være skræmt til døde, og da Akasawa er i familie med den ene, begynder han at undersøge sagen. Det viser sig, at de fire har været på et weekendophold i nogle feriehytter, og her har de tilsyneladende set et mystisk videobånd, som slutter med en advarsel om, at seeren vil være død om en uge, med mindre… Da Akasawa ved, at båndet ikke blot er en spøg, begynder et nådesløst kapløb med tiden for at slippe af med forbandelsen. Et kapløb, som også bringer andre mennesker i fare.

“Ring” har mange spændende tanker i sig, og udover en regulær god gyserhistorie, synes jeg, at den er interessant at læse for sin “fremmedhed”. Jeg har ikke selv læst meget japansk litteratur før, og der er simpelthen en lidt anderledes tilgang til verden i Østen. Så har du mod på et effektivt gys uden blod og splat, så er japanske Koji Suzuki et bekendtskab værd.

Lad den rette komme ind af John Ajvide Lindqvist

Vores svenske naboer kan også være med, når det gælder et godt gys. Forfattere som Mats Strandberg, Andreas Roman og Stefan Spjut er alle værd at læse, men måske særligt John Ajvide Lindqvist stikker op i det svenske gyserlandskab. I 2007 udgav han romanen ”Lad den rette komme ind” – en socialrealistisk vampyrroman, der siden blev filmatiseret af Tomas Alfredsson og genindspillet til det amerikanske marked af Matt Reeves.

Den 12-årige Oskar bor sammen med sin mor i boligbyggeriet ved Blackeberg. Hans forældre er skilt, men Oskar ser stadig faren ind i mellem – når han ikke drikker for meget. Oskar bliver mobbet i skolen, og har ikke mange venner. Da en pige flytter ind i opgangen, tager Oskar chancen – og et nyt venskab opstår. Samtidig er en ritual-morder på spil i området. Han slår børn ihjel og hænger dem op med hovedet ned af. Folk er forargede og rystede, og ved et tilfælde får en lokal spritter øje på noget. Men han tør ikke gå til politiet.

”Lad den rette komme ind” er en velskrevet, spændende og rystende bog. Lindqvist forstår at beskrive den mobbede Oskar og hans angst og drømme, så det går lige i hjertet. Det er hård kost at læse, og det er lige før, vi får mere sympati for vampyren, end for de menneskelige ofre, for den ondskab børnene byder hinanden i romanen er grusom.

Mulm af Teddy Vork

Vi slutter på de hjemlige breddegrader, for Danmark kan også byde på en lang række spændende gyser- og horror forfattere. Ikke mindst esbjergensiske Teddy Vork som i 2020 udgav romanen ”Mulm”, der vandt Dansk Horror Selskabs pris for Årets Bedste Horrorudgivelse.

”Mulm” handler om Jacob og Maja, som sammen med deres 5-årige søn, Johannes, er flyttet ind i et ældre hus og glæder sig til livet som husejere. Jacob synes at livet er godt, men en dag ringer telefonen på hans arbejde. Maja er blevet indlagt på psykiatrisk skadestue. Nu starter en tumultarisk tid for Jacob. Pludselig står han med alt det praktiske omkring Johannes oveni sit sædvanlige arbejde. Dertil kommer naturligvis de mange tanker og følelser, som Majas indlæggelse udløser. Hvorfor opdagede han ikke, at hun var syg? Hvor længe skal hun være indlagt? Har de råd til at blive i huset nu? Hvordan skal han hjælpe Johannes igennem situationen? Og bliver livet nogensinde normalt igen?

Mens Jacob kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen, begynder Johannes at ændre sig. Han trækker sig mere og mere ind på sit værelse, og Jacob synes, han hører ham tale med nogen derinde. Men når han konfronterer Johannes, får Jacob bare at vide, at han leger. Med en BA i psykologi er Jacob vant til at se ind bag folks reaktioner, og han er klar over, at Johannes reagerer på den usædvanlige situation. Sorg og savn kan afføde voldsomme ændringer i opførslen. Men så finder Jacob Majas dagbog, og pludselig ændrer stemningen i huset sig. Kan nutidens psykologiske forklaringer være et tyndt dække over en ældgammel ondskab, vi foretrækker at glemme?

Jeg sad med benene trukket godt op under mig i aftenmørke med regnen piskende på ruden, mens jeg læste ”Mulm”. Det var en skræmmende oplevelse, for Teddy Vork har en fantastisk evne til at portrættere ondskaben midt i hverdagens trummerum. Uden store armbevægelser skaber han en fortættet atmosfære, der rækker ud af bogens sider og trækker læseren ind i en iskold omfavnelse. Og da jeg nåede romanens nådesløse slutning, var min lille læsekrog slet ikke så hyggelig mere.

Du kan finde flere vindere af Årets Danske Horrorudgivelse her

Materialer