Anbefalinger til pensionisten

13.01.15
Til pensionisten, der efter et langt arbejdsliv endelig kan nyde sit otium.

Den kongelige egyptiske automobilklub

Alaa al-Aswany
2014 - 571 sider
Forfatteren til “Yacoubians hus”, der blev en bestseller på verdensplan, er tilbage med en sprudlende og sanseligt fortalt roman om her- skab og tjenestefolk i 1940’ernes Egypten. Vi er i Cairo i de sidste år af den britiske besættelse. I den fashionable kongelige egyptiske automobilklub mødes rige europæere for at drikke cocktails, lufte elskerinder og spille kort. Tjenerstaben ledes af den magtsyge Koo, der kynisk kontrollerer de ansattes liv.

Fra hus til hus

Kristín Marja Baldursdottír
2013 - 305 sider
Islandske Baldursdottir skrev før Karitas- bøgerne en udviklingsroman om Kolfinna, der efter et kuldsejlet forhold og en fyring flytter hjem til sin kronisk beklagende mor. Kolfinna overtager sin venindes rengøringsjob. I starten er Kolfinna pligtopfyldende, anonym og lidt modvillig, men langsomt begynder hun at engagere sig i de mennesker, hun gør rent for - og de i hende. En skøn lille hverdags- realistisk roman, der med 15 års forsinkelse udkom på dansk i 2013.

Natten der kommer

Carl-Henning Wijkmark
2013 -183 sider
Hasse ligger på stue sammen med tre andre, der alle, ligesom han selv, har fået en uom- stødelig dødsdom. Det er den sidste mil, og der er ingen vej tilbage. Stuekammeraterne dør, men Hasse vælger at se døden i øjnene og læse så meget som muligt om den, som han kan. ”Natten der kommer” er en ualmin- delig fin fortælling om livet og døden og om et menneskes sidste tid, før det skal herfra. Efter endt læsning er man både opløftet og dybt berørt - og måske også mere afklaret og klar til at gribe livet.

Disse øjeblikke

Herbjørg Wassmo
2014 - 286 sider
Disse øjeblikke er en roman om betydnings- fulde øjeblikke i en kvindes liv. Øjeblikke præget af en opvækst med overgreb, en tidlig og problematisk graviditet, et ulykkeligt ægteskab og en allestedsværende trang til at skrive. Med denne selvbiografiske roman har Herbjørg Wassmo, der slog igennem med “Dinas bog”, skabt et portræt af en kvinde, der trods modstand evner at gå imod samtidens kvindesyn og forfølge sin drøm om at blive forfatter.

Kærligheden, kampen og kloden (99.4)

Gretelise Holm
2014 - 439 sider
”Erindringer er ofte en selvgod og søvndys- sende affære, men ikke Gretelise Holms. I “Kærligheden, kampen og kloden” er hun en permanent revolution”. Sådan skrev en anmelder i Berlingske, og bedre kan man fak- tisk ikke sige det. Gretelise Holm fortsætter veloplagt, hvor hun slap i “Jesus, pengene og livet” med at se tilbage på sit liv som journa- list, forfatter og debattør. Og det er bestemt ikke søvndyssende - tvært

Materialer