Månedens filmanbefaling - Rockerne

15.04.23
Thomas laver sin første filmanbefaling og anbefaler Rockerne, en dokumentarserie fra 2003 om en københavnsk rockergruppe med navnet Svinene.

Velkommen til månedens filmanbefaling. Det er min første filmanbefaling nogensinde, og derfor begynder vi også på bunden af mit filmhjerte. I dag handler månedens filmanbefaling om tv-serien Rockerne.

Det er lang tid siden

Serien er på 21 afsnit og blev sendt i 2003 som en del af DR2s nye ungdomsmagasin "Go' røv og go' weekend".  "Go' røv og go' weekend" var ifølge DRs egne udsagn et nyt og tiltrængt ungdomsmangasin man både kunne grine og lære af men også  fredagsunderholdning, man kunne få sig en pilsner til.

At det i dag er tyve år siden kan man se på både billedkvaliteten, der er grynet og håndholdt, og humoren, som også er anderledes direkte og ucensureret. Den subtile og velproducerede satire som vi kender fra i dag er altså ikke kommet ud af ingenting. 

En dokumentar

Rockerne var en selvstændig del af "Go' røv og go' weekend" og den satiriske vinkel lød således: 

"Højest opsigtsvækkende har redaktionen fået adgang bag murene hos en københavnsk rockerklub, hvor hverdagen bliver fulgt hos ”Svinene”, som er klubbens navn. I form af en dokumentarserie vil seerne blive præsenteret for den nøgne sandhed om, hvad der egentlig foregår hos det magtfulde broderskab, der på én gang skaber frygt og samtidig er genstand for en enorm fascination. Seerne bliver vidner til rockernes hverdag, der hver uge vil være fyldt med masser af sprængfarlige emner og personlige problemer."

Rockerne er en perle

Kombinationen af dokumentarisk selvhøjtidelighed, plat og bøvet humor, og ikke mindst den parodierende fremstilling af en rockergruppe gennem på én gang underfundige, stereotype og skæve karakterer gør Rockerne til en lille satirisk tv-perle. Man kan se de korte afsnit igen og igen, og måske passer de udmærket til en pilsner.

Alle afsnittene kan ses i DRs arkiv Bonanza. Her er et direkte link.