Nina Wegner

Ninas Highlights 2021

03.01.22
Ninas største og bedste læseoplevelser i 2021

Vores kollega, Nina Wegner, gik på pension i efteråret 2021. Heldigvis har vi fået lov til at bringe en liste over hendes bedste læseoplevelser, ligesom vi plejer. Læs med herunder

Jeg har læst rigtig mange bøger i løbet af året. Blandt de mange titler har jeg valgt alle ca 40 titler, som jeg synes gav mig en rigtig god læseoplevelse. Listen er en blandet landhandel med fokus på den nyeste litteratur og klassikere. På listen finder du både de oplagte meget medieomtalte bestsellere og prisvindere men også titler af helt unge nye forfattere, som ikke har fået meget mediebevågenhed. Når jeg sammenligner med de tidligere års læsning, ser jeg markant flere romaner om klimaet og naturen. 

Jeg lader en Top-10 liste med 2021-udgivelser ligge øverst på listen. Hvis du ønsker mere, så dyk ned i listen og lad dig inspirere. 

Highlights 2014 
Highlights 2015
Highlights 2016
Highlights 2017
Highlights 2018
Highlights 2019
Highlights 2020

Print en PDF-liste her

Jonathan Franzen: Korsveje
Gyldendal 2021, 596 sider
I Korsveje møder vi familien Hildebrandt bestående af forældrene Russ og Marion og deres tre børn. De bor i byen Crossroad i Illinois, og tiden siger 1971. Det er en fremragende klassisk Franzen-roman helt på højde med Korrektioner og Frihed. Med de mange ord maler Franzen et skarpt billede af USA. Jeg lyttede mig igennem romanen i Poul Beckers indlæsning. I knap 23 timer levede jeg sammen med familien Hildebrandt, og det var både dramatisk og humoristisk fornøjelse. Franzen er en mester til at spidde amerikanerne. Det er 1. del i en ny trilogi, og jeg glæder mig til 2. del. 
 

Geir Gulliksen: Den jeg skulle blive
Gutkind 2021, 253 sider
Henning er en fraskilt 55-årig mand som savner kærlighed. Han er samtidig totalt træt af kvinder, og beslutter sig derfor for at blive kæreste med en mand, selv om han faktisk ikke er homoseksuel.
Det er en meget humoristisk og grænseoverskridende roman. Der er ret mange detaljerede homoerotiske beskrivelser, som måske kan skræmme en del mennesker. Hvis du kunne lide at læse Knausgårds ”Min kamp” tror jeg også at du kunne lide denne roman. Jeg gik til romanen med stor skepsis, men jeg har overgivet mig 100%. En af årets absolut bedste læseoplevelser.
 

Lone Hørslev: Halvt i himlen
Politiken 2021, 357 sider
Søstrene Ellen og Dagmar vokser op i fattigdom i Lars Bjørnsstræde også kaldet ”Pisserenden” i 20’ernes København. Det er et par kvikke piger med masser af livsmod initiativ. De får arbejde som smørrebrødsjomfruer hos den berømte Oskar Davidsen, og det forbedrer hverdagslivet betydeligt. Pigerne møder kærligheden, og der kommer flere bump på vejen. Lone Hørslev har taget udgangspunkt i sin oldemors liv. Det er en stærkt underholdende og lige-ud-af-landevejen-roman, som kan læses af alle. Jeg tror det kan blive Lone Hørslevs folkelig gennembrud.
 

Jon Kalman Stefansson: Stjernernes knitren
Batzer 2021, 215 sider
Varm roman fra Island. Jon Kalman Stefansson kan som ingen anden beskrive en 7-årig drengs følelser og tanker da han mister sin mor alt for tidligt. Jeg elsker simpelthen Stefanssons romaner, og særligt når de er indlæst af Bent Otto Hansen. Sproglig sprudlen og en melankolsk humor som jeg ikke finder hos andre forfattere, - jo måske i Lars Saabye Christensens serie ”Byens spor”. Nyd denne fremragende slægtsroman, og læs den langsomt, så du får det hele med.
 

Juhani Karila: Jagten på den lille gedde
Jensen & Dalgaard 2021, 345 sider
Hver sommer rejser Elina nordpå til sin hjemstavn for at fange gedden. Fremragende finsk magisk realisme. Her er skovtrolde, nøkken og væsener der hverken er døde eller levende. Træagtige monstre og en rigtig kvinde med shamanistiske evner. En kærlighedshistorie spundet ind i laplandsk natur og nordlys. Det bedste jeg har læst længe.
 

Donal Ryan: Sælsomme vækster
Jensen & Dalgaard 2021, 245 sider
Jeg har læst to romaner af irske Donald Ryan i 2021. Jeg er overmåde begejstret for både debutromanen Rust og denne nyeste ”Sælsomme vækster”. Kit og Paddy Gladney blev i en sen alder velsignet med en datter Moll. Pludselig og uden forvarsel forlader Moll sit hjem og efterlader ikke nogen besked. Lige så pludseligt vender hun hjem igen fem år senere, og snart dukker en venlig sort jamaicaner op i landsbyen med sin lille søn. Læs denne dejlige, rare roman, som foregår i Irland i 70’erne. Kim Skotte gav den 5 stjerner i Politiken. Jeg er helt enig.
 

Karin Smirnoff: Så tog jeg hjem
C&K 2021, 367 sider
Jana Kippo lærte jeg at kende i ”Jeg tog ned til bror”, og læste straks videre i ”Vi tog op med mor”, som i bogstaveligste forstand sluttede med en cliffhanger. Heldigvis udkom ”Så tog jeg hjem” kort efter. De tre romaner er noget af de stærkeste og mest medrivende nordiske litteratur jeg har læst. 
Jana og brors omsorgssvigtede liv i det allernordligste Sverige udvikler sig dramatisk. Her er mord, sex, vold og religiøs fanatisme og en handlekraftig heltinde. Lyt evt. til romanerne, for teksten er næsten uden tegnsætning og alle navne er skrevet med småt. Det er på alle måder udfordrende læsning. Læs romanerne i rækkefølge for at få det fulde udbytte. 
 

Douglas Stuart: Shuggie Bain
Politiken 2021, 483 sider
Douglas Stuarts egen opvækst i 1980’ernes Glasgow med en alkoholiseret mor er baggrund for denne roman. Det er barsk socialrealisme, og den følelse jeg sidder tilbage med efter endt læsning er forvirring og beundring over forfatterens evne til at skildre barnets grænseløse kærlighed til sin mor. Forfatteren vandt Booker-prisen 2020 for denne hjertegribende historie.
 

Eva Tind: Kvinden der samlede verden
Gyldendal 2021, 438 sider
Kontinentaldrift, det har du selvfølgelig har du hørt om? Videnskabskvinden Marie Hammer, som blev født i 1907 forskede i mosmider; bittesmå dyr, som hun rejste verden rundt for at analysere. Resultaterne af hendes forskning ledte til teorien og beviset for kontinenternes drift. Eva Tind har skrevet en fantastisk og fremragende biografisk roman Marie Hammers liv og forskning. 
 

Charlotte Weitze: Rosarium
Gutkind 2021, 414 sider
Charlotte Weitze skriver også fantastiske fantasi-romaner. Ved romanens begyndelse flygter en lille familie ud i en russisk skov omkring år 1900. Forældre dør, men børnene overlever og pigen går mere og mere i symbiose med naturen. Det er en vildtvoksende slægtsroman hvor personerne er en blanding af flora og fauna. En roman om cellernes og kærlighedens kræfter.  Lyder det syret? – det ER det, og det er samtidig superspændende. Det er en klimaroman om en rose, som måske er invasiv og meget farlig. Genremæssigt vil jeg sammenligne med Selja Ahavas ”Kvinden der elskede insekter”. Jeg glæder mig til at snakke om romanen i DR-læseklubben.
 

Selja Ahava: Kvinden der elskede insekter
Jensen & Dalgaard 2021, 337 sider
Fremragende historie om en kvindes liv med insekter. Med udgangspunkt i Maria Sibylla Merians liv fortæller forfatteren en fabulerende historie som strækker sig over 370 år. Marias liv udvikler sig som sommerfuglens fra larvestadiet ved romanens begyndelse i 1600-tallet til hun dør i Berlin efter murens fald. Romanen handler bl.a. om kvindens rolle som mor og kunstner, om insekter, om klima. En fantastisk sprogligt flot roman, som (for mig) dog blev lidt for lang i de sidste sommerfuglestadier. Jeg kan sammenligne med Charlotte Weitzes ”Rosarium”. Begge oplagte til læsekredse. Flot forside.

Ditte Holm Bro: Fladland
Kronstork 2021, 198 sider
Meget fin lille debutroman om Sallys pigeliv i Vestjylland. Der er så meget man ikke må, der er så meget man skal passe på. Der er venindesnak, benzintanken henne på hjørnet, halbal, kristenmoral og spisning af for meget slik. Jeg læste den på min allersidste weekendvagt. Den er ret god, men forsiden er frygtelig grim, og det er synd for denne lille poetiske roman. Læs den hvis du lige har en søndag eftermiddag ledig.

Paolo Cognetti: De otte bjerge
People's Press 2018, 219 sider
Drengen Pietro flytter en sommer sammen med sine naturglade forældre til en bjerglandsby i det nordlige Italien. Her bliver han ven med hyrdedrengen Bruno som er vokset op på stedet. Det var en stærk læseoplevelse. En dejlig poetisk roman uden den store dramatiske handling om et livslangt venskab og om mænds ordknappe tillukkethed.

Emma Donoghue: Rum
Politiken 2010, 339 sider
Trænger du til en intens, gysende spændingsroman, så læs Rum. Den handler om drengen Jack, som har tilbragt hele sit korte 5-årige liv i fangenskab. Sammen med Mor bor han i et lille værelse, som kun har en låst dør og et ovenlysvindue. Romanen handler om flugten fra Rummet. Forfatteren må være inspireret af den skrækkelige historie om østrigeren Josef Fritzl, som holdet sin datter fanget i mere end 20 år. Jeg glemte alt omkring mig under læsningen.

Sofie Due: Før vi ved af det vender lyset tilbage
Lindhardt of Ringhof  2010, 213 sider
Leah kommer til København med fire-toget. Bag sig lægger hun en opvækst i Pinsebevægelsen. Det er en fuldstændig udramatisk fortælling om en ung piges udvikling. En sympatisk, meget stille og poetisk debutroman. På linje med ”Fladland” af Ditte Holm Bro, som også er fin læsning for de unge voksne.

Bernardine Evaristo: Pige, kvinde, andet
Gad 2021, 441 sider
Forfatteren, som har britisk-nigeriansk baggrund, har skrevet en kollektivroman om 12 sorte kvinder. Kvinderne kommer fra helt forskellig miljøer, og alligevel glider teksterne sammen til en flot helstøbt roman. Det er medrivende intellektuel læsning om køn, race og identitet. Romanen gav mig mindelser om 70’ernes kvindekampslitteratur. 

Helga Flatland: Et liv forbi
Turbine 2020, 260 sider
Sigrid bor med mand og to børn i Oslo, langt fra barndomshjemmet. Da hendes mor får en alvorlig kræftdiagnose forandres deres forhold, og de forsøger at nærme sig hinanden. Helga Flatland skriver med stor psykologisk indsigt om den svære relation mellem en mor og en datter. Når døden kommer tæt på forandres relationerne i familien. Virkelig bevægende roman, som vil egne sig godt til snak i læsekredsene.

Lone Frank: Størst af alt: om kærlighedens natur
Politiken 2020, 292 sider
Dette er den eneste fagbog, som fandt plads på min 2021-læseliste. Lone Frank er videnskabsjournalist og forsker. I bogen analyserer hun videnskabeligt kærlighedens væsen. Samtidig fortæller hun sin egen kærlighedshistorie, hvor hun alt alt for tidligt mister sin mand. Om sorg, kærlighed og videnskab. Du kan med fordel lytte til forfatterens egen fremragende indlæsning.

Fine Gråbøl: Ungeenheden
Gad 2021, 169 sider
En ung pige fortæller om livet på et bosted hvor unge med psykiatriske diagnoser bor. På 5. sal bor de unge med tidsbegrænset ophold. De andre etager bebos af mennesker med permanent behov for hjælp. Det er et svært liv at få indblik i. Fine Gråbøl vandt Bogforums debutantpris for romanen. Det er velfortjent, selv om det må have været svært at vælge mellem så mange kvalificerede kandidater.

Jørgen Frantz Jacobsen: Barbara
Originaludgave 1939. Gyldendal, 265 sider
Fremragende klassisk kærlighedsroman som foregår på Færøerne i 1700-tallet. En fortælling om den naive, skønne og lidenskabelige Barbara, som fordrejer hovedet på alle mændene. Det er også en humoristisk fortælling om sladder, snæversyn, skadefryd og misundelse. Vi snakkede om romanen i Torsdagsklubben, og det var fornøjeligt. Anbefales til alle læsekredse som gerne vil læse klassikere.

Erling Jepsen: Skolekomedie
Gyldendal 2021, 269 sider
3. del af Erling Jepsens romanbiografi om opvæksten i Gram og ungdomslivet på kollegiet og gymnasiet i 1970'ernes Haderslev. En ægte Jepsen-bog fyldt med fantasi, hjerte, smerte og den altid underliggende humoristiske tone. Kvaliteten er i top, som de to foregående romaner i serien.

Ragnar Jonasson: Mørket
Gad 2021, 322 sider
Mørket er en af de få krimier på min liste. Det er en anderledes og ret speciel litterær krimi. Den handler om den islandske politikvinde Hulda. Hun er tæt på pensionsalderen, og bliver egentlig sparket ud 14 dage før tid. Hun får alligevel lov til at arbejde med en gammel sag. Hulda dør til sidst i romanen, men fortsættelsen af trilogien går tilbage i tiden. Jeg tror ikke at almindelige krimilæsere, som går efter svensk metervare vil bryde sig om denne krimi. Den kan i hvert fald betegnes som ”Nordic Noir”

Mikael Josephsen: De andre
Gyldendal 2021, 255 sider
Forfatteren har selv levet på gaden, været hjemløs. Romanen er en kollektivroman hvor livet som hjemløs beskrives i al sin uforsødede realitet. Ved romanens begyndelse vågner Bo op på et offentligt toilet, og så er scenen sat. Meget, meget barsk roman om det voldelige liv på gaden som hjemløs narkoman.

Thomas Korsgaard: Man skulle nok have været der
Lindhardt og Ringhof 2021, 263 sider
Denne roman er 3. del af Thomas Korsgaards socialrealistiske serie om Tue. Tue er flyttet til København og hutler sig igennem. Han bliver hjemløs og sover rundt omkring på lånte sofaer. Romanen er helt på højde med de to første i serien ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” og ”En dag vil vi grine af det”. Der er både lethed, alvor og humor i Thomas Korsgaards serie. Læs den fra begyndelsen, så du får hele Tues historie fra barndom i Skive til ungdom i København.

Lotte Kaa Andersen: Den inderste kerne
Gutkind 2021, 410 sider
Inge Lehman var en overset og glemt kvindelig seismograf, en dansk forsker på akademisk topniveau. Lotte Kaa Andersen fortæller Lehmans historie fra barndommen til hun dør som 104-årig. Jeg lyttede til Iben Hjejles fine indlæsning. 

Christy Lefteri: Biavleren fra Aleppo
Jentas 2021, 297 sider
En virkelig god læseoplevelse om en syrisk families flugt og flygtningeliv i England. Jeg lånte tilfældigt romanen med hjem i den tro at det var sådan en sød feel-good-roman. Men jeg blev overrasket, for det er en meget velfortalt medrivende historie om krig, traumer, tab, kærlighed og håb. Jeg undrer mig over at romanen stort set ikke er omtalt nogen steder. Den får min varmeste anbefaling.

Juliana Léveillé-Trudel: Nirliit
Jensen & Dalgaard 2021, 157 sider
Hver sommer tager en ung socialarbejder fra Quebec til det nordligste Canada til inuit-landsbyen Nirliit. Borgerne i landsbyen kæmper med den type problemer, som vi også kender fra Grønland. Det er en barsk fortælling om vold, misbrug og knuste liv. En lille hurtigt læst roman fra en del af verden vi sjældent læser om. Det er det lille forlag Jensen & Dalgaard som udgiver. De har rigtig mange perler i deres 2021-udgivelser. Jeg ville ønske at forlaget kunne bruge mere tid på korrektur-læsning.

Jenny Lund Madsen: Tredive dages mørke
Grønningen 1, 332 sider
God og underholdende debut-krimi som foregår i Island. En midaldrende slagfærdig bramfri forfatter af fin anerkendt skønlitteratur bliver på bogmessen så hidsig over en populær krimiforfatters succes, at hun råber fra scenen at enhver da kan skrive en krimi på en måned. Hun er selv løbet ind i en skriveblokering, men nu fanger bordet. Forlæggeren tager hende på ordet og sender hende til Island. Straks efter ankomsten bliver en ung mand fundet myrdet og så kører historien. Det er en krimi med familiehemmeligheder, humor, aktion og alt i alt god underholdning.

George Orwell: 1984
Originaludgave 1948. Lindhardt og Ringhof 2021, 320 sider
Spændende at genlæse (høre) den nye oversættelse. Det er en grusom dystopisk fortælling om magt, overgreb, diktatur og undertrykkelse. Også en klassiker, som vi snakkede om i Torsdagsklubben. Det var en meget fin snak, hvor vi kom langt omkring og kunne trække mange linjer til nutiden. En evigt aktuel klassiker.

David Park: Det lange løb
Jensen & Dalgaard 2021, 105 sider
Dejlig feel-good-roman om en lille gruppe mennesker, som melder sig til et løbehold med titlen ”Fra sofa til 5 km”. Vi møder meget forskellige mennesker hvis liv blander sig med hinanden. Rørende og positive historier om svære liv som bliver hjulpet på vej ved hjælp af fællesskab og omsorg. En lille kort roman som kan læses på en kold tåget novembersøndag.

Marilynne Robinson: Gilead
Gyldendal 2006, 222 sider
En gammel præst, pastor John Ames, fortæller om sit liv i brevform til sin meget unge søn på 7 år. En poetisk slægtshisorie fra Iowa i USA. Tiden siger 1956. Fin reflekterende, rørende og lidt tung læsning. Jeg har efterfølgende læst fortsættelsen Lila, og glæder mig nu til 3. del med titlen Patrick. Læsning af Marilynne Robinson kræver ro tid og eftertænksomhed. Det er amerikansk kvalitetslitteratur.

Ane Riel: Urværk
Lindhardt & Ringhof 2021, 230 sider
Gamle Alma er helt alene i sit hus. Hver aften på samme tid husker hun at trække bornholmeruret op. Hvis hun glemmer det, er tiden løbet ud for Alma. En dag får hun øje på den lille dreng med hunden, og så sker der noget. I bedste Ane Riel-stil tager romanen uventede drejninger, og den stille langsomme poetiske roman om alderdom og demens bliver til krimi og magisk realisme.

Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen
Lindhardt og Ringhof 2021, 405 sider
Sigrid er 7 år og hendes moster Anna er 19 år i 1912, hvor fortællinger begynder. En medrivende slægtshistorie som foregår dels i Fåborg og dels i Grønland. Anna tvinges ud af familien, fordi hun har et forhold til en gift mand. Hun uddanner sig til tandlæge og rejser til Grønland, hvor hun arbejder i de tyndt befolkede områder. Det er en underholdende roman om kvinderoller og patriarker i 1900-tallet. Særligt grønlandshistorien fangede min interesse.

Alex Schulman: Overleverne
Lindhardt og Ringhof 2021, 287 sider
En familie holder sommerferie oppe ved ødegården. Far, mor og tre brødre sidder ved søen, og der er en ildevarslende stemning. Forældrene drikker for meget, og faderen terroriserer og provokerer drengene. Vendepunktet for familiens sammenhold er tydeligt for læseren, men hvad skete der? Vi møder brødrene 20 år senere, hvor deres mors aske skal spredes ved søen. Barndomshemmeligheder og fortrængninger stråler gennem hele romanen, som er en medrivende pageturner. Jeg kan sammenligne med ”Ravnene” af  Thomas Bannerhed. Nordisk litteratur i fuldt flor. Senere udkom ”Glem mig”, som ligger tættere på forfatterens eget liv. Jeg synes Overleverne er den bedste af de to romaner.

Trude Teige: Mormor dansede i regnen
Alpha 2021, 334 sider
Juni er flygtet fra et voldeligt forhold ud til bedsteforældrenes hus på en lille norsk ø. Her finder hun en stak gamle breve og billeder, som sætter hende i gang med at undersøge mormoderens kærlighedshistorie under 2. verdenskrig. Det er en medrivende historie som sender os tilbage til Tyskland, nærmere bestemt byen Dennim i det gamle Østtyskland. Det er her romanens mest interessante historie udspiller sig. Nutidssporet er ikke så interessant, synes jeg. Men læs romanen for Dennim-historiens skyld. Det var en øjenåbner for mig.

Amor Towles: En gentleman i Moskva
Politiken 2017, 481 sider
Jeg fik anbefalet denne ikke helt nye roman af min kollega Vibeke Johansen, som havde fået den anbefalet af Elsebeth Egholm. Sådan en opfordring kunne jeg ikke sidde overhørig, og gik straks i gang. Det er en pragtfuld historie om Grev Alexander Rostov, som i 1922 bliver idømt livsvarig husarrest på Hotel Metropol i Moskva. Her tilpasser han sig sit nye liv som fange og tjener. En dejlig kulørt og begivenhedsrig fortælling om russisk historie. Kvalitetsmæssigt ligger romanen på linje med John Williams.

Anne-Marie Vedsø Olesen: Vølvens vej
Lindhardt og Ringof 2021, 415 sider
Jeg er blevet fan af Anne-Marie Vedsø Olesen. For et par år siden skrev hun ”Lucie”, en fantasyroman om en kannibalistisk 1000 år gammel kvinde! Fantastisk fortælling.
Nu har hun kastet sig ud i en serie om vølve-kvinden Snehild, som foregår i jernalderen. Det er fantasy, som i høj grad baserer sig på nordisk mytologi. En medrivende fortælling så langt fra den nordiske realisme, som jeg ellers har rigt repræsenteret her i denne liste. Sprogligt er romanen helt i top, og jeg glæder mig bare til 2. del.

Nikoline Werdelin: Hvordan man redder en lemming
Gyldendal 2020, 415 sider
Måske kender du bedst Nikoline Werdelin fra tegneseriestriberne om ”Homo Metropolis”. Nu har hun skrevet en roman som fortæller historien om fem forskellige mennesker. Bl.a. om den 67-årige Hans, som er biolog og forsker i lemminger. Da han står overfor fyring, bliver hans liv forandret i de tilfældige møder med Gunhild, Nicolas, Inge og Heidi. Fire medmennesker som også selv er i krise. Dejlig humor, dejlig feel-good-roman. Jeg synes Nikoline Werdelin fik en alt for hård medfart af anmelderne.

Jesper Wung Sung: Kvinde set fra ryggen 
Politiken 2021, 454 sider
Kender du Hammershøis billeder? Stillestående i smukke grå, blålige nuancer. Sådan er denne roman også. Den handler om malerens hustru Ida Ilsted fra Stubbekøbing. I 1890 møder hun den store billedkunstner, Vilhelm Hammershøi. De bliver gift og over de næste 25 år lever hun som kunstnerens hustru og hans evige model. Det er en smuk velskrevet biografi, men også en lille smule kedelig, synes jeg. Måske som Hammershøis billeder.

Materialer