Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie

10.11.14
En dårlig hårdag er et begreb, der aldrig rigtig har betydet noget for mig eller rettere interesseret mig. Afro-hår betyder meget i denne roman, men Chimamanda Ngozi Adichie skriver absolut IKKE letbenet litteratur.

En dårlig hårdag er sådan et begreb, der aldrig rigtig har betydet noget for mig eller rettere interesseret mig. For mig hører emnet til i kategorien hyggelig tøse-veninde-snak. Ikke desto mindre har hår og behandlingen af håret stor vægt i Adichies nye roman "Americanah". Afro-hår vel at mærke, og Chimamanda Ngozi Adichie skriver absolut IKKE letbenet litteratur.

Ifemelu er født i Nigeria og tilhører sammen med sin gode ven og ungdomskæreste Obinze den veluddannede overklasse i Nigeria. Alligevel ønsker de sig et liv med flere muligheder, og derfor rejser Ifemelu til USA for at finde lykken. Hun erfarer dog hurtigt at det er svært at få arbejde. De første år i USA bliver en sand overlevelseskamp. Hun bliver såret på krop og sjæl i så høj grad at hun kapper forbindelsen til Obinze, og først 13 år senere mødes de igen i Nigeria.

En af løsningerne på succes og fremgang i USA er for Ifemelu at få afrohåret til at se glat ud. Hun tilbringer timevis i hos frisøren og får enten flettet helt små fletninger eller hun gennemgår en smertefuld behandling med farlige kemikalier der brænder hovedbunden. Hun får succes med at skrive en åben blog, som hander om sorte ikke-amerikaneres liv i USA. Bloggen hedder Racende: En sort ikke-amerikaners forskellige observationer om sorte amerikanere (tidligere kendt som negre)". Ifemelu får også en amerikansk kæreste, men efter 13 år flytter hun fra ham og vender tilbage til Nigeria.

Materialer