Nano kommer til Clifford Falls af Nancy Kress

Når fremskridtet banker på

08.09.15
Nano kommer til Clifford Falls af Nancy Kress byder på historier, hvor en lille forandring har stor konsekvenser - og kan starte store tanker i læseren.

Vi kan alle blive ramt af den indsigt, at alting går meget hurtigt omkring os. Den teknologi, vi er vant til, er gårsdagens, mens den, der former verden lige nu, er anderledes og forvirrende. Konstant lærer vi nye ting om verden, der gør vores ellers så hyggelige verdensforståelse forældet.

Men hvordan reagerer du, når det sker? Vækker det en grundlæggende rædsel i dig, eller kilder det lidt fascineret i maven?

Hvis du er en af dem, som befinder dig noget tættere på den første mulighed end på den anden, så er "Nano kommer til Clifford Falls" nok ikke noget for dig. Ja, måske vil selve brugen af ordet nano i titlen måske virke lidt foruroligende på dig. Men finder du fremtiden lidt spændende? Ja, så skal du have fat i denne udgivelse.

Nancy Kress-bogen er en samling på tre historier i den der lidt skæve længde, hvor de nok kaldes kortromaner. Ikke lange nok til at blive en hel roman, men med plads til mere personudvikling end i en gængs novelle. Og så handler de om udvikling - af teknologien eller verden.

Fælles for dem er, at de foregår i en genkendelig, nutidig verden, der dog snart tager et lille skridt ud i fremtiden og viser os, hvilke konsekvenser en forandring kan have. I "Tiggere i Spanien" er det genmanipulation (og kløften mellem rig og fattig), i titelhistorien er det nanoteknologi, der burde indvarsle en ny tid med ufattelig velstand (men så enkle er mennesker naturligvis aldrig), og i "Erdmanns knudepunkt" bliver den så ofte omtalte ældrebyrde gjort meget håndgribelig - for hvad sker der, når en stor procentdel af befolkningen ganske enkelt tænker anderledes?

Nancy Kress viser med "Nano kommer til Clifford Falls", at hun forstår at koble mennesker og ideer - hun kan både vække forundring og indlevelse. Det er god science fiction - men endnu vigtigere: det er en bog, du godt kan læse, selv om du normalt synes, science fiction er noget hysterisk noget. Det er et godt sted at starte, hvis du gerne vil have vækket nogle tanker.
 

Materialer