Mormor dansede i regnen af Trude Teige

23.09.21
Juni finder et gammelt brev og et fotografi med mormor Tekla sammen med en tysk soldat fra 2. verdenskrig

Juni er flygtet fra sin voldelige ægtemand ud til en lille ø ud for Kragerø ved den norske østkyst. Langsomt kommer hun sig, og får hjælp af en god nabo og ven. I huset, som har tilhørt hendes mormor, finder hun et fotografi af mormor Tekla sammen med en tysk soldat fra 2. verdenskrig. Hun finder også et brev, som er dateret 1946. 

Der er to spor i romanen hvor nutidssporet er rammen om fortællingen. Her møder vi tre generationer af kvinder Tekla, hendes datter Lilla og Juni. Nutidssporet handler meget om det anstrengte forhold mellem Lilla og Juni.  Volden i ægteskabet er et andet hovedemne i nutidssporet. Juni finder ud af, at hun er gravid og hvad skal hun stille op med det?  Men det historiske spor er absolut det mest interessante i denne roman. 

Junis mormor Tekla forelsker sig i en tysk soldat, Otto. Kærligheden er stærk, og de gifter sig i håb om at kunne bosætte sig på den gård, hvor Otto er vokset op. Det bliver en forfærdelig rejse gennem det sønderbombede Tyskland. De sovjetiske soldater har hærget, plyndret, voldtaget og terroriseret befolkningen. Slægtsgården i Dennim er helt overtaget af sovjetiske soldater, og fremtiden ser sort ud for Tekla og Otto. 

Romanen har rod i virkelige begivenheder som fandt sted lige efter 2. verdenskrigs afslutning. I landsbyen Dennim begik en stor del af befolkningen selvmord. En slags massepsykose udløst af angsten for soldaternes hærgende voldtægter. En tysk historiker – Florian Huber -  har skrevet en meget omtalt bog om det emne. ”Lov mig, at du skyder dig selv: om masseselvmord blandt tyskere i 1945”. 
 

Materialer