Nirliit af Juliana Léveillé-Trudel

07.10.21
Salluit, et lille nordcanadisk samfund har massive problemer med vold, druk, mord, selvmord og omsorgssvigtede børn.

Hver sommer rejser en ung canadisk socialarbejder til en lille inuit-landsby i det nordligste Canada. Nirliit, som er titlen på romanen, betyder gæs på det lokale sprog. Som gæssene og alle de andre sæsonarbejdere rejser hun hjem igen syd på til den vestlige kultur, når efteråret og vinteren står for døren. 

Salluit hedder landsbyen, og geografisk ligger den på linje med det sydlige Grønland. Den lokale befolkning har oplevet den samme type overgreb på deres kultur, som grønlænderne har oplevet under dansk herredømme. Der er massive problemer med vold, druk, mord, selvmord og omsorgssvigtede børn. Fortælleren i romanen taler direkte til et ”du”, en kvinde ved navn Eva, som er blevet myrdet i en alder af kun 44 år. Hun efterlader en søn Elijah, en svigerdatter Maata og et barnebarn. 

Første halvdel af romanen er en overordnet præsentation af indbyggerne, deres indbyrdes forhold og livssituation. Som en lokalsamfundsanalyse skrevet i et flot poetisk sprog. F.eks. disse citater: ”Heroppe er der fyldt med piger, som har fået hjertet knust og elsket en mand, der behandlede dem som en udskåret fedtsten: en smuk souvenir, der bringer minder om en lykkelig tid, når man er rejst sydpå igen, men så heller ikke andet” (s. 66) og ”Nu er moderen selv en lille pige, der blive skældt ud af en anden mor, der også er en lille pige, i en uendelig række af råbende, fulde mødre, der bliver til små, grædende piger. Babusjkadukker” (side 45). Anden del af romanen er en fejende flot kærlighedshistorie. Elijah elsker Maata, og Maata elsker Felix en hvid sæsonarbejder. Felix elsker mest sin kone, men hun elsker en anden mand….. - ja så har vi balladen.

Det er canadiske Juliana Léveillé-Trudels debutroman, og hun formår at tegne et både kritisk, skarpt og meget knugende portræt af det lille samfund. Romanen er udkommet på forlaget Jensen & Dalgaard, som jeg synes udgiver speciel, usædvanlig og særligt god litteratur.

Materialer