Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata

02.03.20
Hvad er et japansk døgnkioskmenneske?

Læs denne forunderlige, fine og fremmedartede japanske roman om Keiko. Hun er 36 år og arbejder i en døgnkiosk. Jobbet var egentlig et studiejob, og hendes familie forventer og presser på for at få Keiko til at komme videre i livet. Enten forventes hun at gøre karriere eller allerhelst at gifte sig og få børn. Men Keiko elsker sin døgnkiosk, og for første gang i sit liv føler hun sig tryg og godt tilpas. I butikken er der ensartede regler for opførsel over for kunderne, og hverdagene ligner hinanden.

Hun har store vanskeligheder ved at forstå de sociale koder, og tager alle beskeder helt bogstaveligt. Det er et fint psykologiske portræt af en ung japansk kvinde i klemme mellem egne ønsker og det omgivende samfunds intolerance. De autistiske træk som karakteriserer Keikos adfærd, fører til en overraskende handling. Keiko forsøger at tilpasse sig omgivelsernes forventninger og lader en lige så sær, usympatisk og tyrannisk mand flytte ind i sin meget lille lejlighed. Så ser det på overfladen ud som om hun har en kæreste, men i virkeligheden bor Shiraha i Keikos badekar.

Romanen udkom i Japan i 2016 og har vundet flere litterære priser, og den er oversat til mange sprog. Den fortæller selvfølgelig noget om det regelbundne japanske samfund, men er i lige så høj grad en slags ”fabel” som diskuterer hvad der er normalt, og hvad der er unormalt.

Materialer