Storesøster, Lillesøster, Røde Søster af Jung Chang

Storesøster, Lillesøster, Røde søster af Jung Chang

07.12.20
Jung Chang, der har skrevet den fremragende slægtsfortælling "Vilde svaner", er aktuel med en ny udgivelse: "Storesøster, Lillesøster, Røde søster".

"Storesøster, Lillesøster, Røde søster" er et spændende indblik i det politiske Kinas historie de sidste 100 år fortalt gennem de tre Song-søstres skæbner.

I Kina er det mest udbredte moderne ”eventyr” historien om de tre søstre fra Shanghai. En af dem blev gift med Sun Yat-sen, Kinas fader, og blev senere Maos næstformand; En blev gift med Chiang Kai-shek og blev Kinas førstedame; Og den sidste var Chiang Kai-sheks uofficielle hovedrådgiver og en umådelig rig forretningskvinde. Jung Chang dykker i ”Storesøster, Lillesøster og Røde søster” ned i de tre søstres liv og fortæller sandheden bag eventyret.

Egentlig ville Jung Chang skrive om Sun Yat-sen, det republikanske Kinas fader, da hun begyndte på bogen. Men mens hun skrev, stødte hun igen og igen på hans hustru, Qingling, og hendes to søstre, og det gik op for hende, hvor usædvanlige liv de tre kvinder havde levet. Alle tre befandt sig stort set i begivenhedernes centrum i de år, hvor krige og revolutioner ændrede Kina fra kejserdømme til kommunistisk republik, og de tre Song-søstres liv er således tæt flettet sammen med udviklingen af det moderne Kina.

Kinas historie er enormt fascinerende, og Jung Chang er en dygtig formidler, som formår at sammenfatte sin enorme research til en letforståelig fortælling. Selvom bogen omhandler krige, revolutioner, politiske intriger og diplomatiske kriser, så er udgangspunktet de tre Song-søstres liv og skæbner. Derved får det til tider lidt akademiske stof et menneskelig ansigt.

Har du den mindste interesse i Kina, så bør du unde dig selv at læse Jung Changs beretning om de tre Song-søstre fra Shanghai. Og så kan du efterfølgende bruge det omfattende noteapparat bagerst i bogen til at gå mere i dybden, hvis du har lyst.

Materialer