Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsfærd

Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår af Haruki Murakami

08.09.15
Hvad sker der for et menneske hvis vennerne pludselig vender en ryggen uden forklaring?

Det er skønt at have venner. Helt særligt er det vigtigt og nødvendigt i ungdomsårene, fordi venskaber udvikler og skaber identiteten.

Tsukuru Tazaki er en del af en vennekreds, som har holdt sammen i flere år mens de gik i gymnasiet. Efter gymnasiet spredes de for at læse videre, og har derfor ikke så tæt kontakt mere. Det går lidt tilfældigt op for Tsukuru at de tidligere så trofaste venner alle har vendt ham ryggen. Han spørger hvorfor men får kun det svar, at det ved han nok selv bedst.

Tsukuru aner ikke hvad der er sket, og han bliver indesluttet og deprimeret på grænsen til selvmord. Med tiden fortrænger han oplevelsen og først den dag han møder dit livs kærlighed får han hul på bylden. Kæresten sætter ham stolen for døren og beder ham om at finde en afklaring på sine fortidstraumer. Det bringer ham ud på en slags pilgrimsrejse hvor han opsøger de gamle venner for at finde en forklaring.

Romanen er som Haruki Murakamis tidligere romaner meget indtrængende, tankevækkende og velskrevet. Jeg blev med det samme indfanget af historien, og trådte uden besvær ind i Murakamis univers af musik, mystik og hemmeligheder. Den magiske realisme er undertonet i denne roman.

Jeg har læst en del af forfatterens tidligere romaner, og er generelt begejstret for forfatterskabet. Det er dog stadig ”Kafka på stranden” som er min absolutte favorit. 

Materialer