10 fantastiske verdener

13.03.18
Løsriv dig fra tv-serierne - En top 5 over science og fantasy.

Skrevet af Anders Helms.

Det er ofte blevet sagt i de sidste par år, at vi lever i tv-seriens nye guldalder, og særligt i betragtning af hvor mange fantastiske nye science fiction og fantasy-serier der nu er blevet hvermandseje gennem Netflix og andre streamingtjenester, er det svært at være uenig i dette.
Men hvad der er fælles for disse fremragende succes-serier fra Game of Thrones over American Gods til Altered Carbon (der bestemt alle kan anbefales på det kraftigste) er, at de alle oprindeligt startede som bøger.

Så hvad enten du er en ny fan af science fiction og fantasy indfanget af tv-seriernes net, eller en gammel og garvet hund i disse universer, hvorfor så ikke kaste et blik på nogle af de titler, som Horsens Bibliotek kan tilbyde? Du vil garanteret ikke blive skuffet!

For at hjælpe dig godt i gang og på vej bringer vi her to top-5 lister over science fiction og fantasy, der både kan være et godt startpunkt for nye fans og en kærkomment gensyn eller en udvidelse af den eksisterende horisont for den erfarne fan. God læselyst!

Fantasy

5. A Game of Thrones/Kampen om Tronen af George R. R. Martin, første bind i A Song of Ice and Fire serien.

Game of Thrones er selvfølgelig så godt som umulig at komme uden om, så naturligvis får den en plads på denne liste. Selvom (næsten) alle allerede kender, eller i hvert fald er bekendt med, HBOs mega-hit, så udkom den første bog i serien faktisk allerede tilbage i 1996, og selv hvis du kender tv-serien som din egen bukselomme, vil du med garanti stadig kunne blive overrasket af originalversionen. Hvis du går i gang med George R. R. Martins mesterværk bør du dog være opmærksom på, at serien stadig er ufærdig, og hvornår de to sidste bind, ”The Winds of Winter” og ”A Dream of Spring”, rent faktisk udkommer…. tjaeh, det ved kun Martin selv.

4. Storm Front/Stormfront af Jim Butcher, første bind i Dresden Files-serien

Harry Dresden er professional troldmand, og kan findes på de gule sider i Chicagos telefonbog. Her ernærer han sig som privatdetektiv og uafhængig konsulent for byens modvillige politistyrke i særligt okkulte sager. Jim Butchers serie om Harry Dresden er velskrevet og spændingsfyldt ”urban fantasy” i en verden, som, på overfladen, ligner den virkelige, men hvor magi, mystik og alverdens overnaturlige væsner lever blandt os i skyggerne. Serien er utrolig svær at slippe igen, når du først er begyndt.  

3. The Name of the Wind/Vindens Navn af Patrick Rothfuss, første bind i Kingkiller Chronicle

Denne episke historie følger den legendariske og sagnomspundne helt Kvothe, som nu lever skjult i et ydmygt eksil som krovært i en afsides landsby og fortæller om sine eventyr og oplevelser som ung til en ihærdig kronikør, der har opsporet ham. Rothfuss’ historie er både velskrevet, medrivende og hæsblæsende og giver samtidig kun lige præcis nok viden om den fantastiske verden, historien foregår i, til at man som læser hele tiden holdes hen i en tilstand af konstant nysgerrighed. For hvad skete der egentlig med Kvothe, der fik ham til at opgive sit tidligere liv, og hvem er den dræbte konge, serien er opkaldt efter? Måske får vi endelig svaret, når bind tre engang bliver færdigt?

2. Going Postal af Terry Pratchett, første bind i Moist von Lipwig-delen af Discworld serien

Jeg kunne uden problemer fylde hele denne liste op alene med bøger fra Terry Pratchetts uforlignelige Discworld-serie, der ved hans desværre alt for tidlige død for tre år siden, strakte sig over i alt 41 bøger. Dette ville dog naturligvis ikke være fair, så i stedet har jeg udvalgt en bog, der både er en af mine absolutte personlige favoritter, men også et fantastisk sted for en nytilkommen til Pratchetts univers at begynde. Bogen følger den gennemført uærlige, men meget sympatiske super-svindler Moist von Lipwig, der dømmes til døden ved hængning… og til et job som postmester. Pratchetts bøger er både sublim underholdning og knivskarp satire, som ingen fan af britisk humor bør snyde sig selv for at opleve.

1. The Lies of Locke Lamora af Scott Lynch, første bind i The Gentleman Bastard-serien

Scott Lynchs Gentleman Bastard-serie kan nærmest bedst beskrives som Ocean’s Eleven møder Game of Thrones, uden hverken at overdrive eller love for meget. Serien følger den unge umådeligt talentfulde mestertyv Locke Lamora og dennes nærmest vanvittige ambitioner, der bringer ham og hans kumpaner fra det ene mere spektakulære kup til det andet og ind i stadig større og mere dødbringende fare og vanskeligheder for hvert skridt, han tager. Serien kan nærmest ikke anbefales nok, men den særligt hurtige og ihærdige læser bør advares om, at serien endnu ikke er afsluttet, og at Scott Lynchs mange fans, jeg selv indbefattet, nu har ventet utålmodigt i flere år på, at bind 4 endelig vil dukke op.


Science fiction

5. Neuromancer/Neuromantiker af William Gibson

Gibsons genre-skabende værk har efterhånden nogle år på bagen nu, men ikke desto mindre ville det ikke virke rigtigt for mig ikke at inkludere den bog, der grundlagde og opfandt alt det, vi i dag kender som cyberpunk-genren. Kunstige intelligenser, kybernetiske forbedrede samuraier og virtuelle hackere er blot en lille del af det, der venter den læser, der går i gang med cyberpunkens oprindelse.

4. The Road/Vejen af Cormac McCarthy

Cormac McCarthy generelt, og The Road i særdeleshed, er af flere af mine venner blevet beskrevet som ”depression med depression på”, og det kan da så sandelig heller ikke afvises, at The Road ikke er en bog, du skal læse på en dag, hvor du trænger til at blive muntret op. Men hvis trøstesløs håbløshed ikke afskrækker dig, så er dette en bog, du virkelig bør læse. Om noget formår McCarthy med The Road at stille det måske vigtigste spørgsmål, som ofte bliver overset eller ignoreret i andre post-apokalyptiske fortællinger, nemlig at det ikke handler om, hvorvidt du kan overleve, men hvorfor du overhovedet skulle have lyst til det?  

3. I am Legend/Jeg er den Sidste af Richard Matheson

Det er på alle måder en frygtelig kliché at fremhæve, at en filmatisering af en bog ikke er nær så god som originalversionen, men i I am Legends tilfælde vil jeg alligevel driste mig til at hævde netop dette. Richard Mathesons post-apokalyptiske roman om det sidste overlevende menneske i New York er faktisk blevet filmatiseret tre gange, senest med Will Smith i hovedrollen, men alle tre film formår på forunderlig vis fuldstændig at misforstå eller forskrue bogens fremragende handling og budskab. Selv hvis du føler, at du er blevet godt træt af zombie/vampyr-postapokalypser, så skylder du stadig dig selv at læse den bog, der startede det hele.

2. Heir to the Empire/Imperiets Arving af Timothy Zahn, første bind i Thrawn trilogien

Der er skrevet utrolig meget Star Wars-litteratur, af helt utrolig svingende kvalitet, og med den nye re-organisering af Star Wars-universet efter de nye film er der som sådan ikke noget af det, der reelt er ”kanon” længere. Men det er faktisk ikke nogen grund til, at man snyder sig selv for den fornøjelse, det er at læse Timothy Zahns trilogi, der mere end nogen anden forfatter formår at fange den magiske og fantastiske stemning fra de oprindelige film. Heir to the Empire samler op kort efter, hvor den oprindelige trilogi forlod galaksen langt, langt væk, og tager læseren med på en eksplosiv og spændingsfyldt hyperrumsfærd, der følger den Nye Republiks desperate kamp mod truslen fra den mystiske mester-strateg, Storadmiral Thrawn.

1. Hitchhiker’s Guide to the Galaxy/Håndbog for vakse galakseblaffere af Douglas Adams, første bind i Hitchhiker’s serien

Hvis man ganske kort skulle opsummere Douglas Adams, som for øvrigt også står bag Dick Gently’s Holistic Detective Agency, kunne han med nogen ret beskrives som: ”Science fictions svar på Monty Python”. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy er en ubeskriveligt velskrevet og afsindigt morsom absurd komedie om Arthur Dent, der bliver kastet hovedkulds ud i det ene mere vanvittige eventyr efter det andet efter jordens totale ødelæggelse for at gøre plads til en intergalaktisk motorvej. Film-udgaven fra 2005 er bestemt også værd at se, men bogen selv er ganske enkelt uovertruffen i sin humor, intelligens og finurlighed.

 

Materialer