Regnbue på håndflade

LQBTQIA+ - Fold forkortelserne ud med bøger

29.08.23
Der er snart Pride, så det er tid til at fejre den menneskelige identitets myriader af udtryksformer.

Priden fejres hvert år (i år sker det i Horsens den 2. september) - og hvert år oplever vi her på biblioteket også spørgsmålet: hvad betyder de egentlig, forkortelserne? På den måde er LGBT og LGBTQIA+ et tilbagevendende emne på biblioteket - og heldigvis som regel et, der giver anledning til positive samtaler.

I år tænkte jeg, at jeg ville folde svaret lidt ud, for én ting er at vide, at B står for biseksuel, men hvad betyder det for mennesket bag? Det er naturligvis ikke et spørgsmål, jeg kan besvare helt udførligt (med min egen cishet-baggrund), men nu er det jo et bibliotek - og vi lader gerne bøgerne tale for os, så jeg har i stedet for en titel til hver forkortelse.

LGBT.dk har en god ordbog, hvor man kan slå definitionerne op, hvis man gerne vil have uddybende viden.

L = LESBIAN

Når man tænker på lesbisk litteratur, er det naturligvis fristende at gribe til den oprindelige næstenofficielle talskvinde for L'et: digteren Sapfo, der boede på øen Lesbos og skrev digte til sine elskerinder, hvoraf en del (altså af digtene) har overlevet og kan findes i klassisk version i "Sapfos digte" og fornem gendigtning i "Sapfo". Men her vil jeg i stedet fremdrage en personlig favorit, nemlig Alison Bechdels selvbiografiske graphic novel "Bedemandens datter".

Hvis du er interesseret i, hvordan kvinder fremstilles i film og andet, kender du måske Bechdels navn fra Bechdel-testen, der grundlæggende er en tommelfingerregel for, om kvinder blot er papfigurer. Men Bechdel er først og fremmest tegneserietegner, og på dansk har vi fået historien om hendes egen ungdom - som lesbisk i en amerikank lilleby og datter af en bedemand, der er excentrisk ordentlig, temperamentsfuld og bøsse. Så på den måde kn du endda få to for éns pris med "Bedemandens datter", for ikke at nævne en gribende historie.

G = GAY

På engelsk er gay en hvilken som helst homoseksuel person, men der er dog som oftest tale om en homoseksuel mand, og det er det, jeg har taget udgangspunkt i her. Og ligesom der var en geografisk forbindelse til Lesbos, kunne jeg her ikke lade være med at tænke på: Horsens. For et navn, der er dukket op på scenen som talsmand for LGBT+-rettigheder, er den tidligere horsensianer Glenn Bech.

Hans "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet" er en digtsamling - og et kampskrift. Her handler det om klassesamfundet og dem, som er udstødte, bl.a. i kraft af deres seksualitet. Det kan være hård læsning, men som Bech selv siger:

Undskyld mig, men
fuck den gode læseoplevelse
en gang i mellem

B = BISEXUAL

Vreden er afgjort også et element i den næste karakter, jeg faldt over, nemlig Lisbeth Salander.

Det er muligt, at Mikael Blomkvist er hovedpersonen i Stieg Larssons Millennium-trilogi, men den asociale, intelligente, punkede - og biseksuelle - Lisbeth stjæler klart rampelyset. Hun introduceres først i "Mænd der hader kvinder", hvor erhvervsjournalisten Blomkvist arbejder på en bog om Vanger-slægten, og det er, da han kommer i kontakt med researcheren og hackeren Salander, at grumme ting begynder at dukke op af fortiden.

Larsson nåede kun at skrive tre bøger om makkerparret, men Salander (og Blomkvists) sager er blevet videreført af både David Lagercrantz og Karin Smirnoff. Du kan finde hele serien her.

T = TRANSGENDER

Jeg sværger, at det ikke er med vilje, der optræder så megen vrede på denne liste, men denne næste titel lød så spændende, at jeg ikke kunne undlade at tage den med.

"At performe transkønnet vrede" af Gry Stokkendahl Dalgas kalder sig selv for både digt, oversættelse, essay og fanfiction - og jeg er ret vild med tanken om, at bevægelsen over de tidligere fastsatte grænser også afspejler sig i værkets form. Ligesom forfatteren lader det sig ikke begrænse af de forventninger, der er til det. At det så samtidig drager paralleller til Frankenstein og bruger bl.a en gærdesmutte som synspunkt har gjort det til en titel, hvor jeg straks står på reservationslisten.

Her er lige et uddrag fra Litteratursidens anmeldelse:

"’At performe transkønnet vrede’ gør gennemgående brug af fine fuglebeskrivelser som bl.a. natur- og årstidsmarkører. De flakser gennem værket på en måde, som giver opmærksomhed til det hverdagslige smukke og skrøbelige, der side om side udtrykkes med den udmattende følelse af at spille sænke-slagskibe mod et offentligt system"

Q = QUEER

Queer er et lidt svært ord at oversætte til dansk, synes jeg, med dets konnotationer af "særhed" - men jeg forstår det her som en betegnelse for folk med en tilgang til køn og seksualitet, der ligger ud over den mand/kvinde-forståelse, mange nok er opfostret med.

Og en nærliggende titel at hive frem i den forbindelse er en ny titel i forlagets Korridors række af korte romaner, nemlig "Membraner" af Chi Ta-Wei. Chi Ta-Wei er en taiwanesisk forfatter - og "Membraner" var en af de første queer-romaner på kinesisk. Hovedpersonen er den transkønnede Momo, en kosmetolog, der føler sig afskåret fra verden af titlens membraner. Bogen er oprindelig fra 1995, men er først lige kommet på dansk; og står stadig som en bog, der er forud for sin tid.

I = INTERSEX

Titlen, jeg har valgt under denne overskrift, kan måske være lidt problematisk. Jeffrey Eugenides er nemlig ikke selv interkønnet, men hans Pulitzer-vindende roman "Middlesex" er baseret på hans egen familiehistorie - med den interkønnede Cal/Callie i hovedrollen. Det har givet noget kritik, men samtidig er det også en bog, der er blevet rost i en sådan grad, at jeg syntes, den burde med på listen.

"Middlesex" starter hos Callie - som opdager sin egen status og derefter er Cal gennem bogen. Det får ham til at dykke ned i sin egen slægtshistorie og forsøge at vænne sig til sin egen nye kønsidentitet. Bogen, der udkom første gang i 2002, fortæller sin store historie med både humor og kærlighed.

A = ASEXUAL

Alice Oseman er nok mest kendt for den voldsomt populære tegneserie "Heartstopper", der har sin helt egen plads inden for LGBTQIA+-litteraturen; men hun har et større forfatterskab ved siden af den, som også gerne fokuserer på følelser og identitet. Og i romanen "Loveless" er det aseksualiteten, hun tager livtag med.

Hovedpersonen, Georgia, har aldrig været forelsket. Hverken i drenge eller piger eller andre personer. Det føles naturligvis som et problem i et samfund, der er så fokuseret på den romantiske kærlighed og sex, så da hun flytter hjemmefra for at gå på universitetet, beslutter hun sig for, at nu skal det være. Men det er ikke uden konsekvenser at jagte kærligheden - og måske er det det helt forkerte, hun er ude efter? En YA-roman om, at kærligheden ikke er begrænset til romantik.

+ = ANDRE IDENTITETER

Verden udvikler sig hele tiden, og ingen kan vide sig sikker på, at LGBTQIA dækker hele spektret, så derfor det sidste + i forkortelsen. Og det er naturligvis svært at finde en roman, der dækker det hele - men igen har jeg set lidt tilbage i tiden og er endt med en titel, hvor hovedpersonen er om noget flydende i sin selvopfattelse. Det er ikke nogen ny opfindelse.

"Orlando" af Virginia Woolf udkom første gang i 1928. Hovedpersonen, som den er navngivet efter, optræder første gang som en 16-årig dreng unden den første britiske dronning Elizabeth - men i de følgende århundreder kommer Orlando til at skifte mellem kønnene og trækker sig et spor igennem den engelske litteraturhistorie. Det spor gælder såmænd både for romanens plot og den virkning, for "Orlando" er en klassiker, der stadig har noget at sige om køn den dag i dag.

REGNBUELITTERATUR

Således er vi kommet igennem hele forkortelsen. Ønsker du mere, er der masser at finde på hjemmesiden under emnet regnbuelitteratur.Eller du kan kigge ind på Horsens bibibliotek og kigge på regnbuehylderne ved siden af ungdomsbøgerne.

Materialer