Billede af John Hain fra Pixabay
Billede af John Hain fra Pixabay

Når kampen for rettigheder bliver til film

04.11.22
Listen her indeholder film, der handler om kampen for lighed mellem kønnene, kampen mod racediskrimination, kampen for arbejdernes vilkår og i det hele taget kampen for rettigheder.

Kvindekamp og suffragetter

Suffragetterne var en militant bevægelse i England fra slutningen af 1800-tallet til omkring Første Verdenskrig, som kæmpede for kvinders stemmeret. Der var lignende bevægelser i bl.a. USA og Danmark, men de engelske suffragetter var mest radikale i deres metoder. Myndighederne slog hårdt ned på suffragetterne, og tusinder blev fængslet og mishandlet. Læs mere om suffragetterne på Faktalink.

Verdensmål

Temaet ”Kampen for rettigheder” er en del af eReolens novembertema ”Menneskerettigheder” og tager udgangspunkt i flere af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling – herunder ”Ligestilling mellem kønnene” (5), ”Økonomisk ulighed” (10), ”Fri adgang til retssikkerhed og inkluderende samfund” (16).

Efter 1. verdenskrig fik kvinder dog stemmeret i mange europæiske lande (i Danmark dog under krigen i 1915) med argumentet, at de under krigen havde bevist, at de var ligeværdige samfundsborgere.

Stemmeret for kvinder er dog ikke en selvfølge i hele verden, ligesom kvinder stadig ikke har opnået lige rettigheder med mændene på alle områder. Læs mere om kvindevalgret på Den Store Danske.

Husk også vores filmarrangement søndag d. 13. november, hvor vi viser filmatiseringen af Alice Walkers prisbelønnede roman "Farven lilla".

Find flere film om kampen for ligestilling mellem kønnene i listen herunder.

Arbejdskamp 

I dag er begreber som mindsteløn og ret til ferie en naturlighed i Danmark. Men sådan har det ikke altid været. Arbejdernes kamp for rettigheder har været lang og hård, og ikke alle lande har lige så gode forhold som herhjemme.

Fra omkring 1870 begyndte danske arbejdere at organisere sig. Bevægelsen byggede på Karl Marx' idéer og var organiseret som en sektion af Første Internationale (IAA). I spidsen for processen stod Louis Pio (1841-1894), og selvom bevægelsen var udsat for stor fordømmelse i pressen fik den danske afdeling af Internationale i løbet af et halvt år 4-5000 medlemmer i København og halvt så mange i de større provinsbyer. (Læs mere på Danmarkshistorien.dk)

Herunder finder du film, der handler om kampen for bedre arbejdsforhold rundt om i verden.

Når LGBT+ personers rettigheder brydes

Ligebehandling er et centralt element i menneskeretten. Stater skal derfor sikre, at alle mennesker uanset seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika har de samme muligheder som andre. Det er dog desværre ikke altid tilfældet. (Læs mere på Institut for Menneskerettigheder)

Listen herunder indeholder film om brud på LGBT+ personers rettigheder.

Racisme

Racisme er diskrimination eller fordomme baseret på race, hudfarve, afstamning eller national eller etnisk oprindelse. Racisme er udtryk for en racistisk opfattelse eller doktrin. Begrebet kan siges at repræsentere en form for etnisk fordom i en holdning eller tro på, at mennesker er opdelt efter racer, og at forskellige racer er årsagen til forskellen mellem mennesker. (Læs mere på Institut for Menneskerettigheder)

Herunder finder du film, der handler om racisme i samfundet og blandt mennesker.