Bogforsiden til Anna Todds After

6 bøger, du kan gå i gang med nu – så du er klar til filmatiseringen!

12.04.19
Her kommer en række bøger, som indenfor det næste år kommer som film. Vær på forkant og læs bøgerne, før du ser filmene. Der er lidt for enhver smag: moderne romantik, klassisk gys og nørdet fantasy. Hop ombord!

1. After af Anna Todd

Tessa er en ordentlig og regelret pige. Da hun starter på college, møder hun den lækre bad boy, Hardin. Selvom han skiftevis kysser hende og groft afviser hende, falder hun for ham. Men er forholdet godt for hende? Og hvad er der bag Hardins bad ass-facade? Det lyder banalt og hvis man ikke er til den slags, tja, så kan man godt droppe bogen med det samme! Men hvis man er en af dem, som elsker Fifthy Shades og Twilight, så er det bare om at hoppe ombord. Som Fifthy Shades er After ikke kun for de læsere, som gerne vil have en romantisk historie - det er også for dem, som gerne vil have de seksuelle beskrivelser.

After er en serie på 5 bøger. Den første del hedder på dansk ”After. Del 1: Mødet”

Filmen har dansk biografpremiere d. 11. april 2019

2. Artemis Fowl af Eoin Colfer

Artemis Fowl-bøgerne er et specielt mix: Fantasy og sci-fi, feer og computerprogrammer i ét. Der er humoristiske referencer til blandt andet Sherlock Holmes og James Bond. Artemis er en 12-årig dreng, super intelligent når det kommer til kriminelle løsninger på egne problemer. Måske har han er snert af aspergers syndrom eller også er det bare noget, jeg forestiller mig.

Filmen er en Disney-produktion, så der er ingen tvivl om at den bliver godt fortalt og henvender sig bredt. Bøgerne er smallere i deres appel – er man til (nørdede) komplekse fantasy-universer, så er de lige i skabet, og så er det fedt med en lang serie at tygge sig igennem. For mig var det nok at læse den første.

Artemis Fowl er en serie på 8 bøger samt en sidehistorie. Den første bog hedder bare ”Artemis Fowl”.

Filmen skulle have haft dansk biografpremiere d. 26 september 2019, men blev udskudt.

3. Som stjerner på himlen af Jennifer Niven

Hvis du kan lide tudebøger og elskede ”En flænge i Himlen”, så er den her, den næste bog du skal læse.

Bogen handler om Violet og Finch som længes væk fra det liv, de lever i en sådan grad at de begge overvejer selvmord: Violet kæmper med tabet af sin søster, imens Finch har svært ved at passe ind og føler sig isoleret. De møder hinanden og liver begge op ved at være sammen – men er det nok til at finde tilbage til livsglæden?

Filmen er en Netflix-produktion og trods meget søgen har jeg ikke kunnet finde en præcis premieredato. Den kommer i løbet af 2019. Måske vil den blive markedsført under den engelske bogtitel ”All the bright places”.

Jennifer Niven har også skrevet ”På kant med livet” om livsglade Libby, som pga. voldsom overvægt har været hjemmeskolet og isoleret, indtil hun endelig starter på high school i håb om at få et normalt teenageliv. Her kommer hun i konflikt med den lidt for smarte, populære Jack, som kæmper for at skjule, at han lider af ansigtsblindhed. Jeg elskede den bog! Libby er så sej! Hun har så meget gå-på-mod og vil bare gerne være en del af livet og accepteres som hun er. Så lån lige den bog med, når du alligevel er på biblioteket efter den anden.

4. Pigebørn af Louisa A. Alcott

Det er en klassiker og jeg må indrømme, at der er mange år siden, jeg har læst den, så de fleste detaljer er fordampet fra min hjerne i mellemtiden! Men den gjorde stort indtryk.

Historien handler om de 4 meget forskellige søstre, deres indbyrdes forhold med kærlighed og stridigheder og om deres kamp for at klare sig alene med moren, imens deres far er ved fronten i den amerikanske borgerkrig.

Hvis du tænker: En klassiker er ikke noget for mig, så tænk om igen: Er der andre end mig, der kan huske det afsnit af Venner/Friends, hvor Rachel og Joey snakker om yndlingsbøger? Pigebørn er nemlig Rachels yndlingsbog og Joey bliver også helt opslugt af historien.

På en måde minder historien om Jane Austins ”Stolthed og Fordom”, i modsætning til Bettet-søstrene er der masser af gensidig kærlighed imellem pigerne i Pigebørn. Men come on – Mr. Darcy og Miss Elisabeth Bennet holder da til enhver tid! Så stik næsen i en klassiker!

Filmen bruger den engelske bogtitel, ”Little Women”. Den har dansk biografpremiere d. 23. januar 2020.

5. Skruen Strammes af Henry James

Apropos genfortolkede klassikere, så er her endnu en af slagsen. Hvis du virkelig er til gys, så vil du nok blive skuffet over at læse bogen, som med moderne øjne er ret fredelig. Hvis du som mig er en tøsedreng med livlig fantasi, så kan den faktisk godt få et par kuldegysninger til at løbe ned over ryggen. Med andre ord: Det gammeldags sprog og tempo gør, at den ikke er vildt skræmmende, men der er masser af mystik, mærkelig antydninger og spændingsopbygning.

Den handler om en ung, nyuddannet guvernante får arbejde på et fjernt gods, hvor hun skal undervise og opdrage en to smukke børn. Guvernanten ser mystiske skygger i vinduerne, mærkelige skikkelser i haven og hun bliver overbevist om at godset er hjemsøgt af ondskab. Hun ønsker at beskytte de to uskyldige børn, men bliver hen af vejen i tvivl, om de nu faktisk er så uskyldige…

Filmen har dansk biografpremiere 19. marts 2020. Filmen hedder ”the Turning” (efter den engelske titel: ”The turn of the screw”). Traileren lægger op til at det er en ægte horror-film, og de har vist lavet en del om på historien for spændingens skyld.

6. Knivens stemme af Patrick Ness

Der udkommer mange ungdomsbøger, som minder om hinanden. Patrick Ness’ bøger er aldrig blandt dem. Ofte handler hans bøger om det at have det psykisk svært: sorg, identitetskrise, problemer med seksualitet osv. Men det er altid fortalt på en ny måde og han udfordrer genrerne.

Denne bog handler om Todd, den eneste ikke-voksne i en by kun bestående af mænd. Den sygdom, som slog alle kvinder i samfundet ihjel, medførte også at alle kan høre hinandens tanker som en konstant, anmassende mental strøm af ord, billeder og tanker.

Todd er tæt på den fødselsdag, som vil gøre ham til mand, da han opdager de første hemmeligheder: Der findes en pige – og hendes tanker kan ikke høres. Herfra optrevler han det spind af løgne, der viser sig at omgive ham… Knivens stemme er første bog i Chaos Walking-trilogien.

Jeg har ikke kunnet læse mig til en premieredato, nogle steder har jeg læst efteråret 2019, andre steder står der bare 2020. Vi må vente spændt…

Materialer