Bare læse-logo
Foto af Taryn Elliott fra Pexels

10 fiktive rejsedestinationer

27.06.22
Man kan rejse længere i litteraturen, endda til lande, der ikke eksisterer.

Det er ferietid, men måske føler du også et stik af dårlig samvittighed over at skulle bruge uanede mængder af CO2 på at komme til et andet land og få mere sol eller anderledes mad eller kulturelle oplevelser eller hvad der nu kan trække. Samtidig føler du behovet for at opleve noget andet end lille Danmark.

Frygt ikke, litteraturen kan - som i så mange andre tilfælde - hjælpe dig.

Uanset hvor eksotiske lande dine venner besøger, kan litteraturen altid bringe dig til steder, som hverken fly, tog, rickshaw eller æsel kan bringe dig i nærheden af. Indrømmet, litteraturen kan også bringe dig til steder, som du måske ikke ønsker at besøge, men det er altsammen et afbræk fra hverdagen. Nogle gange har vi brug for at nyde et køligt glas hvidvin med udsigt til Helvedes flammer for helt at værdsætte den hverdag, vi skal vende tilbage til bagefter.

Jeg har fundet ti fiktive lande, som du kan besøge i ferien - og rangeret dem fra værst til bedst feriedestination.

10. Mordor

Ikke nok med, at den gængse viden er, at man ikke kan gå dertil, så er det også landet, hvor mørkets fyrste hersker. Det er mørkt og vådt og trist, og så er en god del af landet dækket af aske fra Dommedagsbjerget. J. R. R. Tolkien: Ringenes herre.

9. Oceanien

Krig er fred, frihed er slaveri, og uvidenhed er styrke - disse er det styrende partis slagord, som man finder overalt i Oceanien. Oceanien, der er bygget på Sovjetunionen under Stalin, har desuden altid være i krig med Eurasien og er modelsamfundet for ethvert overvågningssamfund. George Orwell: 1984.

8. Gilead

Det er muligt, at der findes lykkelige mennesker i Gilead - men det er højst sandsynligvis ikke kvinder. Gilead er resterne er USA, efter at fertiliteten er faldet drastisk, og magten er faldet i hænderne på religiøse fanatikere. Især kvinderne lever i et hårdt kastesystem designet til at holde dem nede. Margaret Atwood: Tjenerindens fortælling & Gileads døtre.

7. Panem

Panem er en fremtidig del af Nordamerika efter en ikke nærmere specificeret apokalypse. Magten er centreret i hovedstaden, mens de omkringliggende distrikter holdes nede. I en sådan grad, at der hvert år afholdes lege, hvor 2 børn mellem 12 og 18 fra hver af distrikterne udvælges til at kæmpe mod andre børn til døden. Suzanne Collins: Hunger Games.

6. Costaguana

Rejsen til Costaguane bringer os til Sydamerika og en republik baseret på Cuba, som den så ud før Castro. Hvad geografi angår, ligner den dog meget Colombia. Den har en lang forhistorie fyldt med tyranni, krig og revolution, men har dog nu fundet lidt stabilitet under den seneste diktator. Det kan en sølvmine dog hurtigt ændre på. Joseph Conrad: Nostromo.

5. Lilleput

Lilleput er en ø i det Indiske Ocean - nabo til Blefuscu, som der ikke er det bedste forhold til. Som besøgende er der dog mulighed for at nyde opholdet og blive en ven af hoffet - ja, man kan praktisk taget blive en stor mand (eller kvinde eller anden betegnelse). Indbyggerne i Lilleput er nemlig cirka en tolvtedel af størrelse på normale mennesker. Jonathan Swift: Gullivers rejser.

4. Kvindeland

Endelig så langt på listen, at vi kan få et modstykke til Gilead - et land, hvor nok især kvinderne vil nyde besøget. Kvindeland er et samfund bestående alene af kvinder, som formerer sig via partenogenese - og lever uden krig, undertrykkelse og konflikter. Og selv om Kvindeland er en ældre fiktiv nation, rammer den direkte ned i den moderne samtale om køn. Charlotte Perkins Gilman: Kvindeland.

3. Oz

Ja, man skal passe på de flyvende aber og mange andre ting i Oz, men det er altsammen en del af eventyret. Og helt ærligt, hvem har ikke drømt om at vandre ad den gule stenvej med sine bedste venner? L. Frank baum: Troldmanden fra Oz.

2. Hobbitrup

Ja, Ringenes herre har fået to pladser på listen - for ud over at være den arketypiske fortælling om godt og ondt, har den også to yderpunkter blandt rejsedestinationerne. Og Hobbitrup byder på hyggelige beboere og masser af god mad og drikke. J. R. R. Tolkien: Ringenes herre & Hobbitten

1. Utopia

Førstepladsen må gå til det arketypiske billede på det perfekte sted, nemlig Utopia. Det er mønsterbilledet på, hvordan det perfekte samfund opbygges. Desværre er det også en bitter pille at sluge i landets navn - det er nemlig baseret på græsk og betyder bogstaveligt talt: Ingensteder. Thomas More: Utopia

 

Tags
Materialer