Skak - en verden af læring

05.01.21
Tag skak i brug som et redskab, der kan løsne op for hjemmeskolingen på en sjov og lærerig måde. Den er et godt supplement til matematikken såvel som den gode snak - og så er det bare SJOVT!

For tiden sidder jeg med to piger på 6 og 7 år. De skal hjemmeskoles og de har lige fået instruktioner for de kommende to uger. Meeen altså, hvad nu hvis det hele bliver for kedeligt og tørt eller det bare ikke to særlig lang tid at lave to sider i Kaptajn Carlsen, farve nogle trekanter og læse i tyve minutter?

Måske vender lykken i morgen med en snestorm og en sneboldkamp, men jeg tør ikke tage chancen. Derfor tager vi fat i skakkens univers. For det første er det en sjovt, lærerigt men samtidig simpelt spil, som både passer til de organiske kreative og de superhelteagtige unger.

For det andet er der bare kommet helt vildt mange gode digitale muligheder for at udfolde spillet på nye måder. Nedenfor finder du en hærskare af muligheder.

Kom godt i gang

Du står overfor et ternet bræt med 64 felter og 2x16 brikker i henholdsvis sort og hvid, men du aner ikke hvad du skal gøre. Hvis dét er dig, så skal du møde Duffy!

Dansk skoleskak har lavet en underholdende indlæringsfilm i ti afsnit, som ligger online her. Man begynder med begyndelsen, og til sidst ved man nok til, at man kan sætte sig overfor sit barn og begynde at spille. Fordelen ved Duffy er, at de forholdsvis mange regler, som godt kan virke lidt tørre og svære at huske i begyndelsen, får en historie samt en række begreber og billeder på sig. På den måde bliver det nemmere og sjovere at huske reglerne.

Når du har spillet lidt med din nuværende viden er du klar til at gå lidt længere ind i skakkens verden. Her vil jeg anbefale en anden online-serie skabt af Rune Friborg eller Ruxistico, som formanden for den alternative online-skakklub Fucking skak hedder. Hør ham evt. fortælle kort om sin historie her. Klubnavnet er godt nok ikke politisk korrekt, men det er filosofien bag. Skakken trækkes ned i øjenhøjde og den allerstørste kærlighed erklæres til begynderen - et sted de fleste af os i virkeligheden befinder os, når vi taler om skak.

Serien hedder Skak for børn og andre begyndere, der er 11 afsnit og du kan se den her.

Når du er klar til at møde en modstander

På et tidspunkt bliver du træt af at spille med din far, mor, sønnike, dronningedatter, brormand, søster eller dit marsvin. Det betyder, at du er klar til en skakklub. Dem findes der en del af omkring i landet.

Dog vil jeg i dag anbefale, at du begynder online, da coronaen lige nu har spærret adgangen til klubberne.

Der findes det gode og store online-community på chess.com. Her er alt hvad et skakhjerte begærer, selv et dedikeret børnesite: chesskid.com, som det hedder, finder du her

Men der er også et rigtig godt dansk alternativ, som Dansk skoleskak har udviklet i samarbejde med Duffy og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Det hedder Play og det ligger her. Du logger ind med dit uni-login, hvilket sikrer både sikkerhed og ligeværdighed. Her kan man bl.a. spille bondeskak er forsimplet afart af skak, hvor man udelukkende spiller med bønderne.

Mød en verdensmester

Sidst men ikke mindst vil jeg nævne det skak-univers i form af tre apps til tablet og smartphone, som den nuværende verdensmester, norske Magnus Carlsen har skabt som app til både android og iOS. Universet findes her under navnet Play Magnus.

Her kan du møde Magnus som femårig og så op til 29 år. Men hvis du kan slå han som 7-årig er det en bedrift. I 2004 fik han som 13-årig titlen stormester og i 2013 vandt han titlen som verdens bedste skakspiller, da han slog inderen Vishy Anand. Den trone sidder han stadig godt fast på.

Du kan også træne forskellige aspekter af spillet i de to tilhørende apps, Magnus trainer og Tactics frenzy.

Til de mindste findes appen Magnus' kingdom of chess som er en legende og sjov måde at lære spillet på. Her er der i virkeligheden tale om et computerspil, som kombinerer brikkernes bevægemønstre med udfordringer i et eventyrligt univers. Magnus' kingsom of chess koster mellem 50,- og 70,- kroner.

 

Materialer