Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
25 kr.
Målgruppe
For voksne
Arrangementer for voksne

Herregårdsfruernes hverdag ved Annette Hoff

12.10.22
Foredrag om Herregårdsfruens hverdagsliv 1771-95

Karen Rosenkrantz de Lichtenberg på herregården Bidstrup førte detaljerede regnskaber fra 1771 til 1795. Alle indkøb, lige fra parykpudder, kaffebønner og konfektrosiner til stude, æbletræer og hesteseletøj blev omhyggeligt noteret.

Herregårdsfruen skrev også dagbøger, og det bringer os tæt på hverdagslivet, hvor Karen viser sig at være jæger og lystfisker samt passioneret kortspiller. Hun købte også mange bøger, skrev breve, abonnerede på aviser og gik til koncerter.

Foredraget kommer også ind på børnefødsler, bryllupper og begravelser, og hendes regnskabsbøger baner vej for indsigt i forholdet til bl.a. tjenestepiger, fæstebønder, jødiske handelsmænd samt alle de handlende, der leverede varer til herregården. Besøg på familiens og vennernes herregårde i Østjylland fylder en del i dagbøgerne, og vi kommer med på hendes mange uger lange besøg hos svigermoderen i det Lichtenbergske bypalæ i Horsens.

Annette Hoff, der udgav bogen om Karen Rosenkrantz de Lichtenbergs dagbøger og regnskaber i 2009, er historiker og har været museumsinspektør 1982-2020

Foto: Bidstrup portræt af Karen Rosenkrantz