Vi ses deroppe af Pierre Lemaitre

04.08.15
Humoristisk, grum og uafrystelig roman om 1. verdenskrig og den følger.

I 2014 udkom der en hel del bøger om 1. verdenskrig i anledning af 100-året for krigens udbrud . Den roman som jeg vil fremhæve i denne forbindelse er skrevet af den franske forfatter Pierre Lemaitre. Her i landet er han er nok mest kendt for sine krimier med den lille kriminalkommisær Camille Verhoeven som hovedperson.  Der er 3 titler i serien: Iréne, Alex og netop udkommet på dansk nu også Camille. Krimigenren er ikke særligt anerkendt på det franskelitterære parnas, så Pierre Lemaitre blev først rigtig anerkendt og prisbelønnet da han udkom med romanen ”Vi ses deroppe”, som han vandt Frankrigs vigtigste litteraturpris Goncourtprisen for i 2013.

Den handler om hvordan to unge mænd overlever krigens skader. De er begge ofre for en kynisk nærmest psykopatagtig løjtnant, som i krigens allersidste dage skubber Albert ned i et granathul, som han ikke kan komme fri af før endnu et granatnedslag dækker hullet og begraver Albert levende. Soldaterkammeraten Eduard redder i hårdt såret tilstand Albert og siden følges de ad og forsøger at skabe et liv sammen efter krigen. Eduard er blevet krøbling. Han har mistet den nederste del af ansigtet, og han bliver dybt afhængig af morfin. Eduard nægter at få rekonstrueret sit ansigt, og han vælger at tage en ny identitet hvilket betyder, at hans overklassefamilie tror, at han er dræbt i krigen.

Hvordan de to fyre klarer sig og hvordan det går med den psykopatiske løjtnant Pradelle, må I selv læse om. Det lyder måske som en meget barsk historie, men Lemaitre har samtidig en forløsende let og meget humoristisk tone. Der er en masse historisk viden i denne roman, og nogle af historierne er delvist sande. I et interview har Pierre Lemaitre sagt: ”Jeg sigter ikke efter den historiske nøjagtighed, men efter den historiske sandhed.”

Materialer