Sådan har du aldrig fået den før (kagen, altså)

18.05.15
9 alternative kager til Kagens dag

Tirsdag den 19. maj er det Kagens dag (men for den, der bærer viljen i hjertet og måske lidt ekstra om maven, er hver dag Kagens dag). Og man kan selvfølgelig altid smide nogle lag sammen med noget flødeskum og kalde det en kage eller smutte forbi bageren på vej hjem - men når vi nu ligefrem fejrer kagen, kunne man også gøre noget ekstra ud af det og lave noget specielt.

Så i den anledning har vi samlet fundet kagebøger, der er lidt ud over det sædvanlige - og spotlightet en opskrift fra hver. Bare for sådan lige at vække smagsløgene og måske inspirere dig til at overraske dig selv og dine gæster på Kagens dag.

 

9: Den fra Chile

 

Det er sjældent, at ananas rigtig bliver brugt, synes jeg - og når folk endelig finder på andet end at smide den i en frugtsalat, hælder de den i stedet på en pizza. Der kan chilenerne heldigvis vise en bedre vej - med en chilensk ananaskage.

Den kan du finde i bogen "Bageopskrifter fra hele verden" af Edward Gee (der er links til alle bøgerne i bibliotekets database i bunden af artiklen), så du behøver ikke begrænse din bagning til et enkelt lands påfund - eller et enkelt kontinents, for den sags skyld.

 

8: Den til teen

 

Hvis der er noget, briterne forstår (nu, da de ikke længere er helt så gode til at holde sammen på imperier), så er det afternoon tea. Og te er ikke bare noget, man drikker - det er også noget, man spiser til. Og gerne kager.

Hvad med f.eks. Ingemaries mandeldrøm med rabarber? (Hvis man ikke lige har blomster, kan man også pynte den med jordbær).

Den kan man finde i en bog, der naturligvis hedder "Afternoon Tea", som er fyldt med godbidder, der kan ledsage den varme drik og den løftede lillefinger (de bedste fra Perch's Tea Room). Det er ikke altsammen kager - men de bedste er.

 

7: Den uden mel

 

Mel og sukker - det er gerne de første ting, der bliver taget ud af skabet, når der skal laves kage. Men det behøver det ikke være - hvis man nu f.eks. har glutenallergi eller på anden måde problemer med hvedemel; eller bare har lyst til at prøve noget helt andet.

Hvad med en kartoffelbudding med frugtsovs som en ny gæst på bordet? (Bare rolig, der er stadig sukker i… og smør og andet godt).

Den kan du finde i Lise Lotz' "Kager uden mel", der indeholder opskrifter på lige præcis det, den hedder.

 

6: Den der (ikke) smager af abe

 

Monkey bread hedder den her - men den er kendt under flere navne, såsom monkey brain, sticky bread og pluck-it cake. Det sidste navn viser selvfølgelig, at det er en kage, man kan sidder og pille stykker af og spise med fingrene. På kedeligt dansk ville det nok blot hedde et kanelbrød.

Men det er en amerikansk opfindelse, så du finder opskriften i "Amerikansk brød og bagværk" af Morten Skærved. Sammen med alt mulig andet fra en nation med lange og stolte traditioner, når det gælder usund mad.

Som en bonus benyttes monkey bread faktisk ofte som en del af morgenmaden - det betyder, at du kan slippe af sted med at lave flere kager på Kagens dag.

 

]5: Den der hedder rose

 

Faktisk hedder den ispahan, men det betyder rose. Og hvis man kigger på billedet, vil man nok forstå hvorfor - ikke blot er den køn, men den pyntes også med et rosenblad. Selve kagen stammer fra Mellemøsten, og navnet er afledt af den iranske by Isfahan.

Her taler vi macaroon, så det er ikke en kage man sætter på bordet, hvis man har en stor familie, der kan spise deres egen vægt i søde sager. Til gengæld giver det mulighed for at lave flere og smukkere kager.

Opskriften finder du i Mia Öhrns "Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager".

 

4: Den med luftballoner

 

Og når vi snakker om pæne kager, kan vi lige så godt kigge på denne. Det er måske mere dekorering end egentlig bagning - og hvis du nogensinde har set et amerikansk bageprogram i tv, har du sikkert set deres forkærlighed for at bygge kager op og så udsmykke dem kunstfærdigt.

Det kan du selv finde masser af inspiration til i Sandra Mongers "Using Cutters on Cakes". Opskriften her hedder ganske enkelt Hot-air Balloons.

 

3: Den på pind

 

Mad, der bliver udleveret på eget bestik, er bare bedre, sådan er det. Og kage egner sig heldigvis godt til det.

Igen er det er kage, hvor en enkelt ikke er nok, men til gengæld må det være yderst tilfredsstillende at overkomme sin barndoms frygt for klovne ved at bide hovedet af flere af dem.

Cirkuspops kaldes de, og opskriften finder du i "Muf's, cups's & pop's", der rummer 70 opskrifter på kager, ikke kræver tallerkener.

 

2: Den med en lille bjørn på

 

Har du også en ven, der har for vane at sige "Jeg spiser ikke ting, der har et ansigt!"? Så har du nu muligheden for at invitere vedkommende på kage og betragte dem, mens de slås med et lækkert dilemma.

Og du behøver ikke nøjes med bjørnen. Lisa Snyder står bag bogen "100 Animal Cookies", som er lige præcis det: småkager med dyr på - skildpadder, blæksprutter, pingviner, heste… spis dem, førend de spiser dig.

 

1: Den rå

 

Hvis det er dig, der står for kagebageriet i hjemmet, er du (forhåbentlig) kommet over den alder, hvor man forsøger at være rå eller sej eller hip eller hvad de unge kalder det nu om dage (knæhøj karse).

Men en kage kan være rå på flere måder: nemlig sat sammen, uden råvarerne bliver varmet til mere end 42 grader (og så skal de gerne være økologiske og veganske). Det kaldes rawfood, og opskriften (Hasselnødder møder hindbær) kan findes i Erica Palmcrantz Aziz og Irmela Liljas "Raw delight".

Rawfood er blevet overhalet af andre trends inden for madlavning, men den er her stadig - og hvis der er noget, den beviser, er det, at hvis man sætter begrænsninger op for mennesker, så finder de en måde at lave kage på inden for de begrænsninger. Krig eller fred, kagen består.

Det er en beroligende tanke på Kagens dag.

Tags
Materialer