Juvelerne i det danske kongehus

Kongehusets magt, remedier og slotte

01.02.24
Hvad tænker du på, når du tænker på kongehuset?

Den mest almindelige version af kongerækken starter med Gorm den Gamle, der regerede fra år 936. Virkeligheden er naturligvis, at der har været danske konger før den tid - men også, at det kan være svært så langt tilbage helt at have styr på navne og rækkefølge. Men uanset den konkrete begyndelse, så er der visse ting, der er gået igen gennem tiden: kongehuset betyder magt, remedier og slotte. Det er de ting, vi ser for os, når nogen nævner kongehuset.

Frederik er en konge uden krone - men det er nok alligevel en af de ting, alle forbinder med konger og dronninger. Og det er noget, man kan fordybe sig i i Jim Lyngvilds "Kongelige skatte & kronjuveler: på eventyrlig opdagelse i Kongernes Samling", der er et stort billedværk. Er slottet det, der står forrest i dine royale tanker? Ja, så er det måske "Kongehusets boliger gennem 1000 år: slotte i Danmark fra vikingetid til nutid", du skal have fat i - den rummer 75 beskrivelser af slotte, palæer, herregårde og borganlæg som tilhører eller har tilhørt kongehuset. Er du nysgerrig på, hvad der gemmer sig bag alle de mure, så skal du måske bladre i "Dronningens private skatte" eller "Juvelerne i det danske kongehus".

Mulighederne er legio.

Herunder finder du en række bøger, der guider dig ind i det royale univers - igennem kronregalier, slotte, rigdom, magt og alt det ander, der følger med det blå blod.

 

Materialer