Forsiden på "Det Smaragdgrønne atlas" af John Stephens
Forsiden på "Det Smaragdgrønne atlas" af John Stephens

Det smaragdgrønne atlas af John Stephens

19.04.18
Har du en god læser der hjemme eller har du lyst til at læse højt, så kan I kaste jer over den her serie. Det er fantasy for 10-12-årige – men den 8-årige lillebror eller lillesøster kan sagtens lytte med. Hvis du har lyst til at præsentere dine børn for Harry Potter-bøgerne, men synes, at de bliver for lange og uhyggelige, så start ud med den her serie…

I Det smaragdgrønne atlas følger vi de tre søskende, Kate, Michael og Emma, hvis forældre forsvandt fra deres hjem for 10 år siden. Fra et ulykkeligt børnehjemsliv hvirvles de tre børn ind i et eventyr med en magisk bog som fungerer som tidsmaskine, dværge, troldmænd og krigere. Børnene møder både venner og fjender og de må vælge imellem det gode og det onde – hvilket ikke er helt så enkelt, som man måske skulle tro!

Historien er godt skrevet, sproget er flydende med beskrivelser og handling i velafmålte mængder. Bogen er spændende uden at blive uhyggelig. For den vante fantasy-læser er der meget, man har mødt før: Den magiske verdenen, skurken, idéen med tre forældreløse børn osv. er alle kendte størrelser, der fungerer som forventet – bogen er derfor en fantastisk introduktion til fantasy-genren.

Da bogen først udkom blev den af forlaget udråbt til at være den ny Narnia, Harry Potter og Det gyldne kompas på én gang. Det var på en måde synd for bogen, som på ingen måde har opnået den klassiker-status, der blev lagt op til.  Men faktisk er det en rigtig fin og spændende fantasy-historie om de 3 børns magiske rejse, deres interne forhold og deres længsel efter de forældre, som det efterhånden kun er den ældste, Kate, der kan huske.

Det smaragdgrønne atlas er første bog i en trilogi, alle bøgerne er oversat til dansk og kan lånes på biblioteket. Serien hedder "Bøger fra begyndelsen".

Inspiratipon til noget lignende?

"Ravenstorm-mystrierne - de glemte børn" af Gillian Philip er skrevet til samme aldersgruppe er også en god begynder-fatasy-bog til omtrent samme målgruppe. Molly og Jack skal på ferie hos noget fjern familie på øen Ravenstorm, her er ingen andre børn - men til gengæld er der utoligt mange stenstatuer af børn. Pludselig forsvinder Jack, og ingen andre end Molly og hendes irriterende fætter synes at kunne huske, at han har eksisteret... Det er første bog i en serie, indtil videre er kun den første oversat til dansk.

”Nevermoor – Morrigan Crowns magiske prøvelser” af Jessica Townsend handler om Morrigan, som er forbandet, hvilket betyder, at hun vil dø på sin 11-års fødselsdag. I stedet stikker hun af sammen med den mærkelige mand til en magisk by. Her tilbydes hun en plads i en klub af børn med fantastiske evner. Her skal hun kæmpe for at finde sit eget særlige talent og klare fire svære prøvelser, før at hun kan undslippe sin forbandelse…

”De ualmindelige – den bøjede mønt” af Jennifer Bell er første del i en serie. Den handler om de to søskende Ivy og Seb og deres eventyr i det magiske land, Ludinor. Der lurer familiehemmeligheder, magiske overraskelser og den skumle Lady Selena Grimes imellem bogens sider…

"Spiderwick fortællingerne: 1. bog: Felthåndbogen" af Tony DiTerlizzi handler om de 3 søskende, som sammen med deres mor flytter ind i et gammelt forfaldent hus. Her finder de en gammel felthåndbog, som handler om forskellige fantasivæsner, men det fantasi eller findes vøsnerne virkelig?

Materialer