Den jeg skulle blive af Geir Gulliksen

26.08.21
Humoristisk og tåkrummende pinlig roman om tidens fokus på kønsidentitet

Henning har to forliste ægteskaber bag sig, og to døtre som han har meget dårlig kontakt med. Han beslutter sig for at droppe kvinderne og i stedet forsøge at finde omsorg og kærlighed sammen med mænd.

En dag køber han en habit med korte bukser, og udfordrer på den måde firmaets dresscode. Det bliver vendepunktet i hans liv. Ved et kundemøde overskrider han grænsen for anstændig opførsel og nusser den mandlige kunde på kinden. Han bliver omgående fyret, og herefter går den vildeste indadvendte analyse i gang. Henning har behov for nærvær ønsker at finde en kæreste, hvor der er følelsesmæssig ligeværdighed i forholdet. 

Forfatteren rammer højaktuelt lige direkte og præcist ned i tidens kønspolitiske temaer. Kvinderne skal ikke have patent på ømhed og omsorg, og mænd skal ikke have patent på magt og dominans, siger Geir Gulliksen i et interview. Han er optaget af ligeværdighed i relationer mellem mennesker.

Romanen er humoristisk på den tåkrummende pinlige måde. Der bliver sat ord på alle tanker og følelser. Intet er for småt og privat. Jeg rødmede og grinede undervejs i læsningen, og var også ret oprørt og rystet over de detaljerede homoerotiske beskrivelser. Læseoplevelsen vil jeg sammenligne med landsmanden Karl Ove Knausgaards omfattende værk ”Min kamp”. Den samme inderlighed, humor, detaljerigdom og et fantastisk sprog.
 

Materialer