De urolige af Linn Ullmann

19.10.16
De sidste år af sit liv boede Ingmar Bergman på Fårö, en ø lige nord for Gotland.

Hans datter Linn Ullmann har skrevet en biografisk roman med fokus på livet med Bergman. Romanen bygger bl.a. på nogle lydoptagelser af de samtaler Linn Ullmann havde med sin far, da han i en høj alder var meget svækket på grund af afasi. De havde aftalt at skrive en bog sammen, men det fælles projekt blev aldrig færdiggjort inden Bergmans død. I syv år var lydoptagelserne gemt væk, men indgår nu i brudstykker i romanen.

Det er en intens og ikke helt let tilgængelig roman hvor Linn Ullmann fortæller om sin opvækst sammen med de meget berømte forældre. Liv Ullmann og Bergman var ikke gift, men boede sammen de første to år af Linns liv på Fårö. Gennem hele barndommen boede Linn hos sin far på Fårö én måned hver sommer og resten af tiden var hun i sin mors varetægt. Som skuespiller var Liv Ullmann langt omkring, og det betød at hun i lange perioder af Linns barndom ansatte barnepiger til at tage sig af barnet. Beskrivelsen af den urolige opvækst dels i Norge og dels i USA er intens og medrivende.

Man kan godt læse romanen som en anklage mod specielt Liv Ullmann. Hun var aldrig nærværende nok i Linns liv, mens beskrivelsen af sommermånederne hos Bergman og samtalerne er overraskende positive. At vokse op med så berømte, travle og selvoptagede kunstnerforældre er ikke let. Jeg fik faktisk rigtig meget lyst til at dykke lidt mere ned i Liv Ullmanns historie. Måske får jeg en dag tid til at læse Liv Ullmanns egne erindringer, ”Forandringen” og ”Tidevand” hvor hun fortæller om sit liv som kvinde og mor. Den norske forfatter Ketil Bjørnstad har også skrevet en interessant biografi om Liv Ullmann.

Linn Ullmann har skrevet flere medrivende underholdende romaner. Jeg kan på det varmeste anbefale både ”Et velsignet barn” og ”Det dyrebare”, som nærmest kan kategoriseres som psykologiske thrillere. 

Materialer