Danmarks natur: Ud i den friske maj-luft med ungerne - og dig!

01.05.20
Her kommer masser af idéer til, hvad man kan lave udendørs sammen med børnene i det kolde, flotte forår – og hvilke bøger I kan læse for at knytte jeres oplevelser til bøgernes verden. Det gør både legen og bøgerne mere spændende! Maj måned kan være sommer-agtig. Nu er naturen for alvor vågnet og det er slut med nattefrost og det åbner op for nye muligheder… Skribenten er en børnebibliotekar, som selv har små børn, men stor entusiasme for udendørs aktiviteter.

Fang haletudser!

Det plejer at være i midt/slut maj, at der er haletudser at finde – og det gælder om at ramme rigtigt, for de er der kun 2-3 uger. Så op på cyklen eller ind i bilen og afsted til en nærliggende sø.

Man kan sagtens klare sig med et billigt fiskenet (kan købes til en 20’er eller der omkring) og et syltetøjsglas. Det har vi gjort i hidtil – men i år skal vi have haletudser med hjem i et akvarie, så vi kan se dem vokse og udvikle sig. Manner, jeg glæder mig. Jeg elsker at fange haletudser!

Vi har fanget haletudser hver år fra vores ældste barn var 1 år gammel. Det har gjort dybt indtryk. For små børn er det fedt bare at se haletudserne vimse rundt i glasset. For de større børn kan man rigtig snakke om haletudser og frøer og naturens udvikling.

Et godt råd: Måske er I mere tjekkede end mig, det er faktisk meget sandsynligt. Men jeg siger det lige alligevel: Det er en god idé med gummistøvler, regntøj og skiftetøj. For der er altså ikke nogen garanti for at ungerne bliver på det tørre – for to år siden måtte jeg trække en meget våd, kold og skrigende 2-årig op af vandet, tage min trøje af for at give hende den på over alt det våde og så drøne hjem med klapvognen, imens både mor og datter frøs. Så nu husker jeg ALTID skiftetøj, når der skal fanges haletudser!!!

Artiklen fortsætter længere nede...

Køkkenhave i haven/på altanen/i vindueskarmen

Nu er det jo rigtig tid til at gå i haven. Hvis I har en. Og ellers er det tid til at gå på altanen eller endda bare i vindueskarmen.

Hvis I har have

Selvom man ikke er vild med køkkenhave – det kan der være mange grunde til! – så kan det være ret sjovt at dyrke nogle grøntsager med ungerne, bare for at vise dem magien. Tænk at det lille frø, som man putter ned i jorden, kan blive til en stor plante med en masse lækkert på!!! Vælg noget let og lækkert! Det kunne fx være ærter og squash. Det plejer være let at få til at vokse og give noget. Friske ærter smager super godt. Squash skal ofte forspires indenfor, så det er ekstra nemt at følge med i udviklingen i starten: Man kan kigge til det hver dag og se, når kimbladene kommer op af jorden og folder sig ud. Hvis ungerne ikke er vilde med squash i sig selv, så kan man jo lokke med squashkage eller –boller.

Hvis I har altan

Så skal I vælge noget, der ikke fylder så meget. Man kan sagtens have krydderurter i altankasser. Mynte giver lækker smag i en kande vand og det er sjovt at have ungerne med til at lave jeres egen basilikum-pesto! Man kan også dyrke tallerkensmækkere eller morgenfrue i altankasser eller krukker, det er spiselige blomster. I kan også have en krukke med jordbærplanter, selvom det ikke giver ret meget med en enkelt plante eller to, kan det stadig være sjovt at se dem vokse frem og skifte fra grønne til røde. Rabarber kan også være en mulighed, hvis der er plads til en halvstor krukke, men rabarber kommer igen hver år, så de skal ikke smides ud, selvom de ser sørgelige ud hele vinteren. Hvis jeres altan er sydvendt og varm kan I også have tomatplanter eller peberfrugter.

Hvis I har vindueskarme

I en solrig vindueskarm kan man sagtens stille en tomatplante eller peberfrugt. Men tomatplanter har det med at brede sig, så sørg for at vælge en sort, hvor planten ikke bliver alt for stor. Og den har brug for noget at kravle på, så stik nogle pinde i jorden, som dem kan støtte sig op ad. Det aller nemmeste: Hvis I ikke orker alt det bøvl, så kan I nøjes med at så karse i noget vat. Det spirer hurtigt og kan spises efter en uges tid – men det er nok til at man kan vise ungerne, hvordan ting spirer, vokser og modes.

Artiklen fortsætter længere nede...

Hold fødselsdag udendørs

Nu tænker du måske: ”Jamen, hvad hvis man ikke har fødselsdag om sommeren?” Det er da lige meget! I kan holde halvårsfødselsdag eller fejre dukkernes og bamsernes fødselsdag.

Pak et tæppe og en madkurv med det, I kan lide (eller det, I lige har i huset). Medbring fødselsdagsbarnet og måske nogle venner (menneskelige, bamselige eller dukkelige – det bestemmer I) og smut ud!

Mangler du flere idéer?

Der er uendeligt mange ting, man kan lave udenfor i det (dejlige?) aprilvejr. Og masse, masse, massevis af bøger, som kan inspirere og give idéer. Her kommer et par, hvor du selv kan læse sig til flere idéer.