Horsenshadet i litteraturen

Horsens får én over nakken både i Niels Franks ”Fanden tage dig” og Glenn Bechs ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”, der begge udkom i efteråret 2022. Dykker man længere ned i bøgerne og deres medieomtale, lader vreden mod byen dog til at være mere kompleks end som så.

Af Gro Johanne Vase, formidler

Med bøger som Glenn Bechs manifest ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” og Niels Franks brutale historie om drabet på hans søster fremstår den østjyske by nu som kroneksemplet på noget nær en dansk velfærdsdystopi.”

Sådan skrev Christian Johannes Idskov i Politiken i kølvandet på udgivelserne af Glenn Bechs ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” og Niels Franks ”Fanden tage dig” under overskriften ”I 2022 gik litteraturen helt ad Horsens til”.

Fælles for de to udgivelser er nemlig, at Horsens spiller en central rolle som kulisse for nogle forfærdelige erfaringer, som de to forfattere hver især deler ud af i deres bøger. Og den deraf afledte vrede mod byen er til at tage at føle på hos de to eksilhorsensianere. ”Bøgerne handler på hver sin vis om at sidde fast i  Horsens og forsøge at frigøre sig. En tveægget vrede til byen løber gennem forfatternes skrift,” skrev en tredje eksilhorsensianer, Kristian Lynggaard, blandt andet om de to udgivelser i  litteraturtidsskriftet Vagant.

”Jesus fra Horsens” 

Dykker man mere ned i bøgerne og den massive medieomtale, der har været af dem begge, lader vreden mod byen dog til at være mere kompleks end som så.

I ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” beretter Glenn Bech om en barsk opvækst præget af  homofobi og nedbrydende mobning som del af arbejderklassen i 90’erne og 00’ernes Horsens, som han også betegner som ”det danske Trumpland”, men det er i lige så høj grad storbyen, kultureliten og den ifølge forfatteren hykleriske forestilling om, at alle har lige muligheder, der står for skud i bogen. 

”Et stort raseri kom ind fra højre og farvede alt. Det gav kun mening for mig at skrive et manifest. Et kampskrift. For jeg var ved at brænde sammen over den kløft, der er mellem os i Danmark. Vi er overhovedet ikke lige,” fortalte han i et interview med Horsens  Folkeblad tidligere på året. 

Manifestet har fået flere anmelderroser med på vejen, men særligt begejstret var Weekendavisens anmelder, Linea Maja Ernst, der blandt andet kaldte Glenn Bech for ”klassekampens duks” og ”Jesus fra Horsens”: 

”Han komplicerer de sædvanlige politiske kampe og positioner, som ofte bliver forudsigeligt sort-hvide, højre-venstre, de boomer-gjorte versus de woke-gjorte (…) Rasende og renhjertet og forbløffende let af elske. Tak, Jesus fra Horsens,” skrev hun i sin  anmeldelse. 

”Jeg hader ikke byen” 

I ”Fanden tage dig” kobler Niels Frank byens barske historie med den tragedie, der overgik hans familie, da hans søster på brutal vis blev myrdet af sin eksmand under en bodeling af deres tidligere fælles hjem i Horsens.

”Horsens udviklede sig måske nok. Men vores familie er slået tilbage til den samme primitivisme med trusler og slagsmål og banden og svovlen,” står der i bogen. 

I et interview i Weekendavisen i forbindelse med udgivelsen af bogen bliver vreden projiceret direkte over på byen og især dens arkitektoniske udvikling. ”Jeg ser morderens primitivisme spejlet i byen,” udtalte han og fortsatte: ”Nogle sparker på deres hund. Jeg  sparker så til Horsens.” 

At der med det tilsyneladende indædte Horsens-had er tale om en projektion blev tydeligere, da han i forbindelse med et andet interview til Horsens Folkeblad i 2022 sagde: 

”I min private, lille verden repræsenterer byen uro og problemer. Men det er ikke sandheden om Horsens. Det er sandheden om mit forhold til byen og ikke spor andet. Jeg hader ikke byen. Jeg har bare en privat historie med den by, der ikke er alt for køn. Jeg har  mistet mange mennesker. Det værste i mit liv er sket i Horsens.” 

”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” og ”Fanden tage dig” er begge udkommet på Gyldendal i september 2022 og har været indstillet til flere litterære priser i 2022 og 2023. ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” modtog Politikens Litteraturpris 2022.

Om bøgerne

I manifestet ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” bryder Glenn Bech med vrede, humor og misundelse alle illusioner om lige muligheder med udgangspunkt i sine egne erfaringer i klassesamfundet, blandt andet som opvokset i arbejderklassen i 90’erne og 00’ernes Horsens.

”Fanden tage dig” er Niels Franks rå og brutale beretning om mordet på hans søster, der blev begået af hendes eksmand i forbindelse med bodelingen af deres tidligere hjem i Horsens. 

#horsenslæser

Forfatterne

Niels Frank, født i Brædstrup, 1963, debuterede som forfatter med digtsamlingen ”Øjeblikket” i 1985. Er i dag bosiddende i København. 

Glenn Bech, født i Horsens, 1991, debuterede som forfatter med den selvbiografiske roman, ”Farskibet” i 2021. Er i dag bosiddende i København.

#horsenslæser