Bibliotekernes historiefestival
Se foredrag fra hele landet.
Af Janus Andersen
Fra den 18. til 23. november løber bibliotekernes festival for historie af stablen - det sker, når foredrag fra hele landet livestreames, og du kan følge med enten hjemmefra eller på Horsens bibliotek.
I år er temaet "Med lånte fjer" og handler om, hvordan vi tog alt det fremmede og gjorde det hjemligt og dansk.
Fra Æsops fabel om kragen, der smykkede sig med påfuglefjer, kommer udtrykket ”at pynte sig med lånte fjer”. Det danske samfund er fyldt med begreber, stilarter og kulturgenstande, som er blevet hentet hjem fra udlandet. Eksemplerne er mange og breder sig fra kristendommen, demokrati og popmusik til bogstaver, matematik og mobiltefoner. Historien har ofte flyttet sig ved åbensindet dialog og inspiration, mens ligeså ofte har det været krig, kolonisering og tyveri, der har bragt det fremmede ind i den danske kultur.
Gennem udveksling, møder, lån og tyveri fra andre kulturer er den danske historie blevet til. Med festivalen sætter kaster bibliotekerne lys over danskernes kamp med det fremmedartede.
Live-streaming
En del af foredragene kan du se hjemmefra, men andre må du på biblioteket for at følge med i. Det er ikke alle foredrag, vi lægger plads til. Her under får du et link til historiefestivalens hjemmeside, så du kan se det samlede program, og i bunden af siden kan du se alle de foredrag, der bliver vist på Horsens bibliotek.
Arrangementer i historiefestival
-
Foredrag & underholdning18. nov 2024
Livestream: En dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer
I dette foredrag fortælles historien om de danske forsøg på at udnytte De Vestindiske Øer som et bytteobjekt, og om dette var et seriøst alternativ til at sælge øerne til USA.
Horsens Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & underholdning18. nov 2024
Livestream: Oldtidens skibe
Skibsarkæolog Morten Ravn fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, folder festivaltemaet “Med lånte fjer” ud med udgangspunkt Danmarks maritime historie – fra bronzealder til vikingetid.
Horsens Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & underholdning18. nov 2024
Livestream: Krig og tab der formede Danmark
Drømmen om et samlet Norden faldt for alvor fra hinanden med 17oo-tallets store nordiske krig og skilsmissen fra Norge i 1814. Historikere Dan H. Andersen og Rasmus Glenthøj udfolder de centrale begivenheder og diskuterer, hvordan det formede den danske nationale identitet.Horsens Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & underholdning20. nov 2024
Livestream: Spis din historie 1
Hvad er ægte dansk mad? Det spørgsmål har vakt heftig debat i mere end 150 år. Foredraget giver indblik i, hvordan vi gennem tiden har diskuteret og defineret dansk madkultur, og hvordan forskellige forestillinger har påvirket vores forhold til den mad, vi spiser.Horsens Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & underholdning20. nov 2024
Livestream: Spis din historie 2 - Rettens rødder
De fleste har en holdning til hvordan traditionelle retter skal smage og hvornår de skal spises. Men hvor stammer retterne egentlig fra? Og har de altid smagt, som de gør i dag?Horsens Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & underholdning21. nov 2024
Livestream: Kampdag – fodboldhistorie med Morten Bruun
I anledning af Bibliotekernes Festival for Historie tager vi imod, tidligere professionel fodboldspiller og anerkendt sportsjournalist, Morten Bruun, som vil dele ud af sin viden om og passion for fodbold.
Horsens Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & underholdning23. nov 2024
Livestream: Danmarkshistorie med lånte fjer
I denne samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannesen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald.
Horsens Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & underholdning23. nov 2024
Livestream: Kulturmøder på godt og ondt
Hvad sker der når kulturer støder sammen. Vi kaster et nutidigt blik kulturmødets ups and downs. Historiker og tidligere chefredaktør, Bo Lidegaard, og musiker og debattør Isam Bachiri byder ind med deres faglige og personlige vinkler.Horsens Bibliotek
Gratis