Lån dit bibliotek - Gedved Bibliotek

Levende biblioteker - sammen om kulturen

Forside for guiden 'Lån dit bibliotek'

Vi vil gerne invitere dig til at være med til at forme dit bibliotek i Søvind, Østbirk, Gedved og Hovedgård.

Med initiativet ”Levende biblioteker” vil vi sammen med dig skabe et bibliotek med mere fællesskab, deltagelse og mangfoldighed. Vi kalder det at være igangsætter. Som igangsætter kan du booke dit bibliotek til forskellige aktiviteter og på den måde være med til at skabe et levende bibliotek. Du kan blandt andet låne dit bibliotek, hvis du vil starte din egen læsekreds eller strikkeklub eller hvis du vil holde et foredrag om hunde, droner eller noget helt tredje. Eller måske har du en børnegruppe og vil lave højtlæsning, krea eller fællessang sammen med børnene. 

Mød os på biblioteket

Du er velkommen til kontakte biblioteket for at høre mere eller hvis du kunne tænke dig at lave noget i samarbejde med biblioteket.

Mød Pia eller Linda fra biblioteket på følgende tidspunkter:

Søvind Bibliotek: 21/10. kl. 10-12 + 19/11 kl. 14-16
Hovedgård Bibliotek: 21/10. kl. 14-16 + 19/11 kl. 10-12

Gedved Bibliotek: 22/10. kl. 10-12 + 19/11 kl. 14-16
Østbirk Bibliotek: 22/10. kl. 14-16 + 19/11 kl. 10-12
 

Her kan du læse guiden i tilgængelig version:

Lån Gedved Bibliotek...

...til fællesskab, mangfoldighed og dine egne gode idéer

Vi vil gerne invitere dig til at være med til at forme dit bibliotek i Gedved. Med initiativet ”Levende biblioteker” vil vi sammen med dig skabe et bibliotek med mere fællesskab, deltagelse og mangfoldighed. Vi har brug for din hjælp til at komme i gang, og her i guiden kan du få inspiration til  og læse om mulighederne for at bruge dit bibliotek. God fornøjelse.

Log ind på Gedved Bibliotek med dit lånerkort alle dage fra kl. 7.00-22.00

Gedved Bibliotek
Egebjergvej 1
8751 Gedved
Kontakt: Linda Hedegaard Christensen
ditbibliotek@horsens.dk

Hvem kan låne - og hvordan?

Du kan låne - eller din forening eller klub kan låne. Til møder, foredrag, brætspilsaften eller strikke-komsammen.

Hvem kan låne og til hvad?

Vi låner Gedved Bibliotek ud til forskellige aktiviteter. Det kan fx være til læsekredse, foreninger, klubber og borgere, der ønsker at afholde møder eller foredrag for andre borgere i Gedved. Vi låner ikke biblioteket ud til private fester. Vær opmærksom på at biblioteket er åbnet for andre brugere.

Booking

Du kan booke biblioteket online nedenstående link

Det er muligt at booke alle dage fra kl. 07 - 22. Der er 50 ekstra stole til rådighed. Henvend dig til biblioteket hvis der er brug for adgang til køkkenet, til projektoren eller til storskærmen. Når du bruger biblioteket, er der høflig selvbetjening og oprydning.

Forplejning

Der er muligt at få adgang til bibliotekets baglokale til at brygge te og kaffe. Du skal selv medbringe kaffe, te, mælk mm.

Samarbejde

Ønsker du at samarbejde med biblioteket omkring en aktivitet eller et foredrag, så send en forespørgsel på ditbibliotek@horsens.dk, hvor du beskriver aktiviteten, så tager vi stilling til, om du kan afholde din aktivitet på biblioteket og om vi kan lave det i samarbejde.

Igangsætter eller arrangementsfrivillig?

Du kan være med til at skabe et levende bibliotek på flere måder – enten som igangsætter eller som arrangementsfrivillig. Og faktisk også begge dele, hvis du har lyst til det.

Igangsætter

Som igangsætter kan du booke dit bibliotek til forskellige aktiviteter og på denne måde være med til at skabe et levende bibliotek. Aktiviteterne kan være mange forskellige:

Hjemmepasning

Passer du selv dine børn og kender du andre, der også selv passer sine børn, har I mulighed for at mødes fx ugentligt for at bruge bibliotekets rum og materialer.

”Biblioteket er alletiders mødested (...) Vi bliver mødt af en åben dør og der er ingen, der skal huske nøglen. Vi har bl.a. mødtes om gymnastik og film på lærredet med popcorn. Ligeledes har vores dygtige bibliotekar holdt oplæg om, hvad biblioteket kan tilbyde børn og børnefamilier.”
- Thyra om brug af biblioteket til hjemmebørn.

Håndarbejdsklub

Er du glad for at strikke, hækle eller andet håndarbejde, kan du lave en klub, hvor I mødes ugentligt. Her kan I, omgivet af håndarbejdsbøger, vende store og små udfordringer, mens I selvfølgelig arbejder.

”Det, der er så dejligt, er, at det er uforpligtende. Vi skal ikke bruge en halv dag på at gøre huset rent og det er hyggeligt at sidde blandt strikkebøgerne. Men vi snakker en masse og griner højt og ofte.”
- Mandagsstrikkeklubben på Horsens Bibliotek

Læsekreds

Du kan også starte din egen bogklub eller læsekreds på biblioteket. Biblioteket hjælper dig gerne i gang og du kan også finde starthjælp på følgende link:

På Søvind Bibliotek har en læsekreds holdt til i over 25 år. Anne Mette styrer løjerne og hvert år læses der ca. 6 bøger:

”Det er vigtigt, at læsekredsen har hjemme på biblioteket, bøgerne i reolerne er med til at slå stemningen an. Vi har ca. 18 deltagere, så det vil være vanskeligt at mødes privat. Som medlem af en læsekreds får du læst bøger, du ikke selv har valgt, og du får mulighed for at snakke med andre om din læseoplevelse.”

Enkeltstående aktiviteter

Du kan også holde et foredrag om et emne der interesserer dig, lige fra cykling og haver til droner og tegning. Eller måske vil du samle lokale børnefamilier til halloween. Det eneste krav er, at arrangementet skal være åbent for alle interesserede. Du kan egentlig bare sætte i gang med at bruge dit bibliotek, men du er også velkommen til kontakte biblioteket for at høre mere eller hvis du kunne tænke dig at lave noget i samarbejde med biblioteket.

Arrangementsfrivillig

Det kan også være, du har en god idé til et arrangement, og så hører vi meget gerne fra dig! Eller måske har du lyst til at give en hånd med i forbindelse med afviklingen af arrangementer fx at gøre lokalet klar, lave kaffe, tage mod foredragsholder og hvad der ellers kan være af opgaver - så kan du blive arrangementsfrivillig.

Skriv en pressemeddelelse

En pressemeddelelse er en kort beskrivelse af dit arrangement, som du kan sende til din lokale avis.

Når du skriver en pressemeddelelse

Husk, at fortælle nedenstående, når du skriver en pressemeddelelse om dit arrangement:

  • Hvor finder det sted, på hvilket bibliotek?
  • Hvilken dato og klokkeslet?
  • Hvad handler arrangementet om?
  • Hvordan får man billetter?
  • Er der et foto og måske en fotograf?

Her kan du se et eksempel på en pressemeddelelse

Eksempel på en pressemeddelelse:

Pigerne på Sprogø. Foredrag ved Henning Frandsen
Onsdag den 6. september kl. 19 indbyder Østbirk bibliotek til foredrag med Henning Frandsen om pigerne på Sprogø.
Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en øanstalt for såkaldt antisociale og kriminelle åndssvage mænd, og fra 1923 til 1961 risikerede ”sexuelt løsagtige åndssvage, unge piger og kvinder” at havne på Sprogø.
Foredraget dykker ned i udvalgte mænd (bl.a. Oluf Nyrup Rasmussen) og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Livø og Sprogø og sætter det ind i en historisk ramme med omtale af bl.a. darwinisme, degenerationsteori, racehygiejne/arvehygiejne og medlidenhedsdrab.
Henning Frandsen er historiker, foredragsholder og journalist.

Foto

Send gerne et foto med til pressemeddelelsen. Hvis du ikke har et foto til dit arrangement, kan du finde billeder på
pixabay.com og på pexels.com, som kan bruges frit.

Avis

Send din pressemeddelelse til Østbirk Avis på: 

post@oestbirk-avis.dk

Deadline er fredag kl. 12.00 for at få pressemeddelelsen med i avisen den kommende onsdag.

Læg dit arrangement på sociale medier

At bruge de sociale medier, kan være en god og nem måde at fortælle om dit arrangement.

Dit arrangement på Facebook

Du kan dele dit arrangement i lokale Facebookgrupper. Det kræver, at du er oprettet som bruger på Facebook.
Skal du afholde et arrangement på Gedved Bibliotek, kan du lave et opslag i facebookgruppen ”8751 Gedved”

Sådan finder du gruppen

  1. Find søgefeltet, søg på facebook øverst til venstre på Facebook.
  2. Søg efter den gruppe, du vil slå noget op på, og vælg den derefter fra rullemenuen.
  3. Skriv dit opslag i feltet Skriv noget… og tryk derefter ”Slå op”.

Sådan opretter du en begivenhed på Facebook

  1. Tryk på fanen ”Begivenheder” øverst på siden
  2. Tryk derefter på ”Opret begivenhed”.
  3. Udfyld felterne i formularen.
  4. Tryk på ”Opret begivenhed”

Lav en plakat til dit arrangement

Hæng den op hvor du har fået lov - på biblioteket, i sportshallen, hos købmanden eller hos din frisør?

Det er ikke så afgørende hvilket program du laver plakaten i. Rådene her kan du bruge uanset hvilket program du bruger, og de gælder primært optimal brug af billede og et par tips til din tekst. Billede og overskrift skal fange opmærksomheden, så læg mest arbejde i denne del. Husk altid væsentlig info som hvor arrangementet foregår, dato, tidspunkt og pris samt evt. hvor man køber billet.

Overskrift - kort og præcis

Overskriften skal være kort og præcis, men den må gerne være humoristisk og den kan evt. stille et spørgsmål som fx: ”Vil du leve længe?” Den placeres så det passer til det billede du har valgt.

Forklarende tekst

Den forklarende tekst består af tre dele: 

  1. En overskrift, som kan uddybe din hovedoverskrift eller spille op ad denne. 
  2. En forklarende tekst - hvad handler arrangementet om og dernæst...
  3. ...en afsluttende tekst, som fx kan være en henvisning til hvor man kan finde mere information, hvor man evt. køber billet, en dato eller bare et: ”Vi ses på biblioteket!”

Billede - kom tæt på

Billedet i baggrunden kan have mange udtryk. Det er optimalt, hvis det har et roligt område som enten er lyst eller mørkt, så overskriften træder tydeligere frem.

Søg tilskud til dit arrangement

Du kan søge til både events, din landsby eller til leg og bevægelse

Ønsker du at søge tilskud til dine aktiviteter eller arrangementer, kan du finde en oversigt over støttemuligheder på Horsens Kommunes hjemmeside her:

Her kan du finde Oplandspuljen og Områdefornyelsespuljen, hvor du kan søge om støtte til din landsby eller din lokale centerby.

Puljen støtter ikke arrangementer og events, men man kan søge støtte til bl.a. leg og bevægelse, foreningsdannelse eller udvikling af eksisterende foreninger og initiativer, der understøtter og styrker lokal aktivitet.

Samarbejde

Ønsker du at samarbejde med biblioteket omkring en aktivitet eller et foredrag: Send en forespørgsel til
ditbibliotek@horsens.dk, hvor du beskriver aktiviteten, så tager vi stilling til, om du kan afholde din aktivitet på biblioteket og om vi kan lave det i samarbejde.