Foto af Anastasia Lashkevich, Pexels
Foto af Anastasia Lashkevich, Pexels

Middelalderkrimier - en bogliste

30.04.24
Der fandtes ikke politi i middelalderen, men der blev stadigvæk begået forbrydelser. Find inspiration til spændende middelalderkrimier.

Den danske middelalder strakte sig fra kristendommens indtog omkring år 1050 frem til Reformationen i 1536.

Juridisk set var samfundet i perioden dels underlagt de gejstlige love udstedt af kirken, som tog sig af forbrydelser med et religiøst aspekt, herunder blandt andet utroskab. Dels var der de verdslige love, der centrerede sig omkring kongen, hvor Valdemar Sejr var den første konge til at nedskrive loven i Jyske Lov i 1241. I praksis var der dog overlap, da Kirken for eksempel ikke måtte henrette folk, da det stred mod de 10 bud. 

Læs mere om middelalderens juridiske system på Danmarkshistorien.dk (eksternt link)

Danske middelalderkrimier

Den kongeløse tid

Efter Valdemar d. 2.'s død i 1241 fulgte en urolig tid i Danmarks historie med strid om tronen. Flere konger blev myrdet, og da det endelig så ud til, at Erik Menved i begyndelsen af 1300-tallet kunne konsolidere magten under sig, førte hans forsøg på ekspansion i Nordtyskland til økonomisk ruin. Det endte med at hele det danske rige blev pantsat, og i årene 1332-1340 (kendt som de kongeløse år) lå Danmark under holstensk eller svensk herredømme. Det administrative system kørte dog videre under greverne, og således blev der f.eks. stadig inddrevet skatter og afholdt kongelig rettergang, ligesom byfogeden nu blot var grevens repræsentant. (Lex)

Martin Jensen har skrevet den spændende serie om byfogeden Eske Litle, der udspiller sig i 1330'erne.

Helsingør i 1400-tallet

Omkring 1400 opførte Erik af Pommern Krogen (det senere Kronborg) for at kontrollere indsejlingen til Sundet, og i 1426 blev Helsingør til købstad. Der blev ligeledes opført tre klostre i området: i 1420 franciskanerklosteret Sankt Anna, i 1430 karmeliterklosteret Sankt Mariæ og i 1441 dominikanerklosteret Sankt Nikolaj. (Trap Danmark)

Birgitte Jørkov har skrevet den spændende krimiserie om købmandsenken Elne Jeps, der udspiller sig i Helsingør i slutningen af 1400-tallet.

Borgerkrig i 1500-tallet

I årene 1534-1536 var der borgerkrig i Danmark. Krigen blev kaldt Grevens fejde, og udbrød efter Frederik 1s død i 1533, hvor rigsrådet ikke kunne blive enige om at indsætte en ny konge. Frederiks søn Christian (senere 3) var nemlig protestant, og det var rådets katolikker imod.

Samtidig så hansestaden Lübeck en chance for indflydelse og sendte grev Christoffer af Oldenburg til Danmark, officielt for at genindsætte den fængslede konge Christian 2. Den danske adel pegede dog på Frederiks ældste søn, hvis hærfører var Johan Rantzau. Krigen endte, da København efter et års belejring overgav sig til Christian (3) d. 29. juli 1536. Herefter fulgte en mere stabil periode idet kongen og adlen havde fundet fælles fodslag i sejren over grev Christoffer. (Lex)

Pest over Danmark

I 1349 eller 1350 blev Danmark ramt af pesten. Pesten, eller Den Sorte Død, var en dødelig sygdom, der i løbet af to-tre år havde arbejdet sig op igennem Europa fra syd og flere steder slået op imod 40 % af befolkningen ihjel. I Danmark har man ikke megen direkte viden om pestens hærgen, men det fremgår dog af kilderne, at også Danmark blev hårdt ramt.

De næste knap 400 år hærgede pesten med jævne mellemrum, dog med knap så stor dødelighed da man efterhånden lærte at begrænse den med brug af karantæne. (Danmarkshistorien)

Henning Hjuler har skrevet serien om stadslægen Gabriel Fuur der i 1500-tallets Helsingør undersøger mystiske dødsfald blandt byens borgere.

Jørgensen, Ulrik: Den evige mand
[Epoz] 2014; 1. udgave; 419 sider
Krimi. Efter sigende er det selveste Djævlebogen der forsvinder fra et skriptorium i Skotland i 1434. Munken Trueblood og Ridderen Brask forsøger at komme til bunds i sagen.

Jørgensen, Ulrik: Den sidste kurér
EPOZ 2017; 1. udgave; 313 sider (Trueblood og Brask; 2)
Krimi. Munken Trueblood fortsætter i 1434 sammen med sin livvagt, ridderen Brask, sine missioner for den katolske kirke. De er på en livsfarlig jagt ned igennem Skotland og England efter den mystiske "Recipé", Tempelherrernes dybeste hemmelighed. En biskops overgreb på små drenge i 1423 viser sig at spille en central rolle for både Trueblood og Brask.

Middelalderkrimier fra andre lande

Bilyeau, Nancy: Den sidste nonne
Punktum 2013; 1. udgave; 415 sider (Den sidste nonne; 1 ud af 3)
Den unge engelske novice Joanna Stafford befinder sig i 1500-tallet midt i reformationens magtkampe på Henrik d. VIII's tid. Hun sættes på en farefuld hemmelig mission for at opspore kong Adalsteins krone, som efter sigende skulle indeholde stor kraft.

Eco, Umberto: Rosens navn
Rosinante 2016; 7. udgave; 572 sider
Historisk roman og krimi. Et italiensk kloster opskræmmes af en række mord. Den lærde munk William og hans lærling Adso tilkaldes for at opklare forbrydelserne, som har tæt forbindelse til klostrets bibliotek, der repræsenterer middelalderens religiøse univers med magtkampe, inkvisition og fortiede sandheder.

Forrester, James: Helligt forræderi
Katrin Agency 2016 (Helligt forræderi; 1 af 3)
Fortælling fra England anno 1563, hvor religiøs konflikt præger samfundet. Overherold William Harley får overdraget en krønike, der muligvis rummer en farlig national hemmelighed, og han er snart på flugt med krønikørens enke for at opklare sammenhængen før magthaverne.

Malvaldi, Marco: Menneskets størrelse
mellemgaard 2020; 275 sider
Historisk roman med en indlagt mordgåde og Leonardo da Vinci i hovedrollen. I 1493 havde Leonardo opnået anerkendelse som geni og opfinder og gjort optegnelser om det hele - måske også et nyt våben - i sin notesbog.

Peters, Ellis: Et helligt mord
North Audio 2023; 1. e-bogsudgave (Krimiserien med Broder Cadfael; bind 1 af 10)
Krimi som udspilles i 1137, da en lille gruppe engelske munke, hvoraf nogle er mere hellige end andre, drager til Wales efter Sct. Winifreds jordiske rester.

Robb, Candace: Vor frues kapel
Hovedland 2001; 345 sider (Et middelaldermysterium med Owen Archer; 2 af 10)
Kriminalroman. Owen Archer er blevet gift med apotekersken, men må forlade hende for at opklare en speget affære med mænd, der myrdes og får afskåret deres højre hånd - tydeligvis med ordre fra magtfulde personer.

Sansom, C. J.: Djævlens værk
North Audio Publishing 2022; 326 sider (Krimiserien med Matthew Shardlake; 1)
I begyndelsen af 1500-tallets England bliver klostrene tvangsnedlagt. I Scarnsea-klostret har man meget at skjule, og da det ender med flere mord, sendes den pukkelryggede sagfører Shardlake derned med en ung hjælper.

Sansom, C. J.: Sort ild
North Audio Publishing 2022; 426 sider (Krimiserien med Matthew Shardlake; 2)
Historisk krimi fra 1500-tallets England. Den pukkelryggede sagfører Shardlake sættes af selveste Cromwell på en opgave med at lede efter et forsvundet, hemmeligt våben: den sorte ild. Han begiver sig på jagt i et stinkende, hedt og intrige-sygt London.

Sturlese, Patricio: Den sjette vej: smertens vej
Jentas 2012
Historisk spændingsroman om inkvisitoren Angelo DeGrasso, der sidst i 1500-tallet trækker blodige spor gennem Frankrig og Italien i en hæsblæsende jagt på et mystisk relikvie, der kan true den katolske kirkes læresætninger.

Se også listen med Middelalderromaner samt listen med 10 gode middelalder-serier

Materialer