Et nyt blad i din kulturskov

På Horsens Kommunes Biblioteker har et nyt magasin, Bladet, set dagens lys. I første nummer får du alt fra tips til højtlæsning over interviews til et kig på Oscar-vinder Thomas Vinterbergs tidligere film.

Med Bladet vil vi blandt andet gøre dig nysgerrig på det, et moderne bibliotek tilbyder – lige fra muligheden for at låne alt fra møderum til brætspil til bibliotekernes mange arrangementer.

”Bladet sætter det, vi er fælles om på Horsens Kommunes Biblioteker i fokus. For selvom du har et digitalt bibliotek på din smartphone, kan det aldrig erstatte fællesskabet, nærheden og de oplevelser, du møder på det fysiske bibliotek”, fortæller biblioteksleder Claus Hagstrøm.

Læs da Bladet lige her!

Du altid hente den fysiske version, næste gang du er på biblioteket, men du kan se og læse Bladet online lige her:

Læs Bladet online

Mere fleksibilitet og bredere målgruppe

Vi har lagt markedsføringen af arrangementer om, så vi nu producerer månedlige arrangementsoversigter, også digitalt - du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev lige her. Det giver både plads til større aktualitet og mulighed for, at samle det redaktionelle indhold fra det tidligere program i nyt magasin.

”Hvor vi tidligere lavede et program pr. sæson, har det nye magasin længere levetid, længere artikler og mere indhold. Vi lever samtidig i en digitaliseret verden og det kan være rart med noget fysisk. Den kvalitet i fordybelse og formidling vil vi gerne have med”, fortæller Claus Hagstrøm.

Det er bibliotekernes store styrke, at vi skal favne alle. Målgruppen er bred, og her kan vores magasin også noget nyt.

”Her kan vi i koncentreret form præsentere alt det biblioteket også kan - til flere målgrupper. Et par af vores brugere, fra forskellige målgrupper, fortæller endda også i magasinet om, hvordan de selv bruger biblioteket”, fortæller Claus Hagstrøm.

SVÆRT VED AT LÆSE? Se version hvor du kan bruge skærmlæser

Personlig formidling

Det er blandt andet bibliotekets medarbejdere, som skriver Bladets artikler i dette første nummer, men også borgerne inviteres med ind.

”Vi vil være samskabende med vores brugere. Så det kan godt være, vi har lavet den første udgave, men det er et magasin, der er målrettet vores brugere. Derfor kan man også sagtens tænke sig, at de på sigt bidrager med inputs til Bladet”, fortæller Claus Hagstrøm.

At du kan læse artikler af de formidlere, man også møder til daglig på biblioteket, er for biblioteket en anden vigtigt pointe – det giver nemlig formidlingen en personlig stemme.

”Vores anbefalinger er ikke styret af algoritmer men af mennesker. Der er jo ikke noget i vejen med algoritmer, men det er også fint at få foreslået fx en læseoplevelse, algoritmerne aldrig ville have foreslået. For pludselig opdager man noget nyt”, fortæller Claus Hagstrøm.

Poesi på bagsiden

Magasinet er på 44 sider, trykt lokalt hos Grafisk Forum og udkommer i 1500 ex. Det er FSC- og Svanemærket, men vil man hellere læse det online, så findes der også en virtuel version. En version for de, der bruger skærmlæsere og lignende findes desuden her, så alle har lige adgang. For alle skal kunne læse Bladet, den gode litteratur- og kulturformidling er nemlig i højsædet. Bladet kan man blandt andet hente kvit og frit på Horsens Kommunes 7 biblioteker.

”Kernen i magasinet er formidling. Men formidling handler også om den side af biblioteket, der ikke er materialer, fx vores podcaststudie, vores værksted, den nye repair-café, Krimimessen og glæder over, at vi synger morgensang sammen med borgerne på biblioteket, kom bare og vær med”, fortæller Claus Hagstrøm.

Og som en lille prik over i’et, er den formidling trukket helt ud på magasinets omslag, hvor man på bagsiden finder et digt.

”Vi slår i forvejen et slag for poesien med vores Ugens Digt på Facebook. Derfra var der ikke langt til at dele et digt på bagsiden. Vi forestiller os, at det kan blive en tradition i de kommende numre. Eller på sigt kunne en lokal kunstner måske byde ind?”, funderer Claus Hagstrøm.

Foto: Alan Caballo/Pexels