LGBT+ film
Listen her indeholder et udvalg af de LGBT+ film, du kan låne på biblioteket eller streame på Filmstriben.
Af Jette Holst
At springe ud
Tidligere blev homo- og biseksualitet betragtet som udslag af barndomstraumer, biologisk fejludvikling eller psykisk sygdom. I dag ved man, at det ikke er tilfældet. Det biologiske grundlag for seksuel orientering grundlægges formentlig allerede i fosterlivet, men folder sig typisk først ud omkring puberteten. At ”springe ud” som fx homoseksuel kan dog ske på alle stadier af livet. Hvem, der vælger at være åbne med en homoseksuel identitet, afhænger af den enkeltes personlighed og af omverdenens reaktioner.
Transseksualitet
At være transkønnet eller transseksuel vil sige, at ens kønsidentitet ikke stemmer overens med det køn, man er blevet født med. Nogle bruger betegnelsen transseksuel, mens andre foretrækker fællesbetegnelsen transkønnet eller transperson for at understrege, at der er tale om en kønsidentitet, som ikke nødvendigvis eller alene har med seksualitet at gøre.
Hiv og AIDS
Siden opdagelsen af de første tilfælde af hiv-smittede i starten af 1980’erne er omkring 50 millioner mennesker verden over blevet smittet af hiv. Det var især homoseksuelle mænd samt folk der modtog blod fra bloddonorer, der blev ramt af sygdommen. Hvor en hiv-smittet i 1990 kun kunne forvente at leve et par år med smitten, har man siden udviklet medicin, der forlænger de hiv-smittedes liv betragteligt og mindsker spredningen af smitte, så i dag har en ny-smittet 20-årig i behandling en forventet levealder på 69 år.
Når LGBT+ personers rettigheder brydes
Ligebehandling er et centralt element i menneskeretten. Stater skal derfor sikre, at alle mennesker uanset seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika har de samme muligheder som andre. Det er dog desværre ikke altid tilfældet.