Bogtips

Når kvinden fødes voksen

En bog og en film, hvor kvinden skaber sig (selv).

Af Janus Andersen

Tags

Kvinder
Emma Stone i Poor Things

Hvad sker der, hvis et pigebarn ikke opfostres ad den vante vej - med alle de forventninger og krav, som et moderne samfund stiller? Hvad sker der, hvis hun ikke lærer, hvor hun angiveligt hører hjemme, og hvordan hun forventes at opføre sig? Hvis de snærende bånd, der er kønsrollerne, ikke får lov at lægge sig om hendes skuldre?

Konsekvenserne er, kan jeg afsløres, spændende. Voldsomme. Og måske lidt sære.

I al fald hvis man skal tro Matias Faldbakken og Jorgos Lanthimos. De har stået for to vidt forskellige værker, som dog alligevel er udsprunget fra lidt af den samme jord.

I Faldbakkens roman "Stakkel" bliver pigen fundet i skoven af plejebarnet Oskar. Hun er et vildt barn - tror man i al fald, for da hun bliver taget ind på gården, viser det sig også, at hun har haft hæmmet vækst, og snart vokser hun op til en ung kvinde, der vil have andet og mere af verden omkring sig. Hun kommer til at ændre livet for folk omkring sig, især Oskar, der trækkes ud af den ellers så sikre tilværelse.

"Stakkel" er en hurtig lille roman med sin helt egen stemning - ligesom Faldbakkens tidligere "Vi er fem" placeret den sig lidt ved siden af læserens forventninger og kan uden tvivl give mange forskellige oplevelser. Fra det humoristiske over det absurde til det tragiske.

I Lanthimos' film "Poor Things" er kvinden umiddelbart voksen, da vi møder hende, men efter en påstået hjerneskade er hun i færd med at udvikle sig til et mere helstøbt væsen med lynets hast. Hun (i skikkelse af Emma Stone) bor hos det, der tydeligvis er en gal videnskabsmand (spillet af Willem Dafoe), og man fornemmer, at der er tale om et eksperiment. Men hvad det lige præcis går ud på, må man vente med at finde ud af.

"Poor Things" er mere absurd end "Stakkel", men også mindre bundet til realisme - og så tager den nogle længere spring ud i humoren, især gennem Mark Ruffalo. For mig var det en film, hvor de første minutter efterlod mig lidt tvivlende - men resten af filmen ganske overtalte mig og holdt mig bundet.

Fælles for de to meget forskellige værker er den stærke kvinderolle, der er skåret fri af de sædvanlige bånd - og det faktum, at det fører til en del sex uden skam. Men selv om de tematisk og til tider stemningsmæssigt overlapper, udforsker de også hver deres rum, som er fascinerende på hver deres måde. Både film og bog ville jeg anbefale uden tøven - men dog måske nok ikke på samme dag.