Russeren er en, der elsker birketræer af Olga Grjasnowa
Masja kæmper med at finde et ståsted i denne verden med en rygsæk fuld af kulturelle identiteter, der stritter i mange retninger. Globalisering og grænseoverskridende kultursammensmeltning kunne være overskriften på denne roman hvis det var en fagbog.
Af Jette Holst
Anmeldt af Nina Wegner
Forfatteren Olga Grjasnowa er født i Aserbajdsjan og nu bosiddende i Berlin. Hun har skrevet denne debutroman om Masja, en ung rodløs kvinde. Masja er sprogligt begavet ud over det almindelige, og arbejder som tolk. Hun kan tale og simultanoversætte på mindst 5 sprog, er kæreste med den dejlige Elias.
Masja kæmper med at finde et ståsted i denne verden med en rygsæk fuld af kulturelle identiteter, der stritter i mange retninger. Hun er jøde, men forelsker sig i første omgang i en amerikaniseret palæstinenser, som ikke kan få forlænget sin opholdstilladelse i Tyskland. Så flytter hun sammen med dejlige skønne Elias, som tragisk og helt unødvendigt dør af fejlbehandling på hospitalet efter et grimt benbrud.
Sorgen over tabet af Elias, et tab som næsten gør Masja sindssyg, bringer hende til Israel, hvor hun prøver at finde et ståsted. Det går bare slet ikke. Hun får det psykisk tiltagende så dårligt at det ender med et sammenbrud.
Det er en roman som kommer omkring mange af de helt store konflikter i verden. Det er ikke den politiske side af konflikterne, som forfatteren tager hul på, men de menneskelige konsekvenser. Selv om det er alvorlige emner, så er der alligevel humor og en helt særegen sproglig tone i romanen. Jeg anbefaler den gerne til jer der søger ny anderledes grænseoverskridende ikke-amerikansk litteratur.