Hotdogs, fodbold og bøger
På det sidste har ord som ”læsekrise” og ”læsehad” fyldt meget i medierne. Som regel får skærmene skylden for børns manglende læselyst. Og der er da sikkert noget om det, hvad ved jeg. Men der er nu ret meget, man kan gøre for at fremme læseglæde...
Jeg kommer nærmere ind på det, men først skal det handle om fodbold…
Af Thomas Behrmann
Af Anna Mathilde Nielsen, formidler, Horsens bibliotek
Når ens barn vil gå til fodbold
Man starter med at melde barnet ind i en fodboldklub. Man betaler kontingent og står hver onsdag og glor udenfor banen – også når det regner, skulle jeg hilse og sige!
Faktisk starter man nok med at løbe rundt i haven efter en bold sammen, vifte med armene i sejr, når bolden ruller ind imellem de to havestole, som angiver målet.
Og med at se kampe sammen på tv.
Når barnet er meldt ind i en klub, går man ud og køber dyrt fodboldtøj. Jeg havde absolut ingen erfaring med fodboldtræning, så jeg sendte mit barn afsted i hverdagstøj. Det var helt forkert! Så næste gang var jeg blevet klogere, og havde skaffet kunststof-shorts og fodboldstøvler med dutter under.
Så begynder man at melde sit barn til kampe i weekenden, og forældrene tager med for at stå på sidelinjen og råbe mere eller mindre hjælpsomme råd. Og på de bedste stævner er der hotdogs, hoppeborg og medaljer til ALLE.
Pointen
Kan du gætte, hvor jeg vil hen med det?
Hvis vi synes, at vores børn skal læse i deres fritid, så stikker vi dem en bog og regner med, at så kører det… Det er en meget lille indsats i forhold til, hvad man smider af penge, tid og energi i børnenes andre fritidsinteresser.
Fodbold er bare et eksempel. Det er sikkert det samme med musikskolens koncerter for begynderholdet i blokfløjte. Eller balletopvisninger. Jeg har fx ikke tal på alle de kager, jeg har bagt til spejderlejre – men ikke én eneste gang har jeg bagt en læsekage.
Det er altså ikke, fordi jeg foreslår, at du lejer en hoppeborg, hver gang dit barn har læst en bog. Tricket er næppe heller at råbe tvivlsomme råd under læsningen.
Men måske kunne man stadig overføre nogle af principperne: Det med at sætte tid af. Det med at engagere sig. Det med at deltage på sidelinjen. Det med at gøre det lidt ekstra sjovt.
Så jeg foreslår, at man hjælper med at finde en blød læsestol, en god læselampe. Sørge for at slukke for støvsuger og heavy metal i læsetiden. Tilbyde snack. Og nogen at snakke med bogen om bagefter. Og hjælpe med at finde en god bog.
Hver sin styrke
For mine børn var læsning lettere end fodbold. Imens andre løber rundt i haven efter en bold med deres tumlinger, er mine børn snarere vokset op med bøger og højtlæsning i enhver situation.
Jeg er helt blank på fodbold, så jeg måtte spørge venner og kollegaer til råds om det rigtige udstyr. Nede i sportsforretningen fik jeg også hjælp af en meget sød ekspedient, som hurtigt kunne aflæse, at jeg var på dybt vand.
Hvis du er på lige så dybt vand, når det kommer til bøger i stedet for fodbold, så spørg dine venner og kollegaer. Og spørg på biblioteket. Her er også søde folk, som gerne vil hjælpe med at finde den helt rigtige bog til dit barn.