Det bedste vi læste i november
Kulden har sneget sig ind - men kold tid er læsetid. Her er noget af det bedste, vi har læst.
Af Janus Andersen
November er en måned, hvor man fyrer op under de varme drikke og de varme tæpper - hvilket altsammen er godt for læsehyggen. Så som sædvanlig er det blevet til en del læsning blandt bibliotekarerne. Jeg har spurgt, hvilke bøger der var de bedste på de forskellige læsekroge fra denne måned.
Christine har læst: endnu en bog om Kingsbridge
Det startede med "Jordens søjler" - men med tiden er Ken Folletts historiske drama blevet til hele fire omfangsrige bøger. Den seneste tur tilbage til Kingsbridge udkom i år og hedder "Lysets våben".
Det er en rigtig god bog om England omkring år 1800. Med rigdom for nogle, fattigdom for mange andre - deportering til Australien eller dødsstraf for folk, der havde gjort noget, der i dag blot ville udløse en bøde – dårlige vilkår for arbejderne – mangel på hygiejne – Napoleonskrigene – kærlighed og meget andet i den fiktive by Kingsbridge. Hvis man synes, det lyder som noget, man gerne vil læse, så vil jeg dog foreslå, at man starter med begyndelsen – nemlig ”Aftentid og morgengry”, der er det kronologisk første bind i serien om Kingsbridge.
Thomas har læst: om amerikanernes forhold til skydevåben
Desværre er det ikke sjældent, at vi hører om masseskyderier på skoler, gader og stræder eller i supermarkeder i USA. Og når vi gør, reagerer de fleste af os nok med chok, hovedrysten og manglende forståelse for, hvordan det kan ske igen og igen. Eller måske rettere, hvorfor man ikke forbyder skydevåben og derved minimerer problemet.
Nyhederne falmer hurtigt, og skulle debatten om skydevåben begynde at blusse op, bliver den hurtigt taget i opløbet af magtfulde våbenlobbyer, som igen og igen forklarer, at drabene blot er bevis på, at folk skal kunne forsvare sig selv med krudt og kugler mod galninge.
Den amerikanske forfatter Paul Auster har skrevet ”Nationens blod”. En barsk bog, hvor han nærmest i essayistisk stil tager os med på en mørk og dyster gennemgang af USA's historie, med sigtekornet rettet mod netop skydevåben. For hvorfor er (mange) amerikanere besatte af retten til at have våben, og hvor stammer den besættelse fra?
Auster er bestemt ikke fan – af våben, lovgivningen og af de pengestærke mænd i kulissen. Og leverer gennem bogen hårdtslående facts om, at der f.eks. findes 400 millioner skydevåben i USA – dvs. mere end ét våben pr. indbygger. Og, at ca. 40.000 mennesker bliver dræbt årligt af skydevåben i Guds eget land.
Auster gennemgår også i bogen en række konkrete masseskyderier og akkompagnerer beskrivelserne med sort/hvide fotos af gerningsstederne, år efter hændelserne har fundet sted. Her står et supermarked, en parkeringsplads eller måske blot en fortov, som rå mausoleer, der forhåbentlig kan være håndgribelig læring til eftertiden.
Det er barsk, dyster, men også vigtig læsning.
Louise har læst: en krimi med en snært af uhygge
Min altid gode bogpusher Lida anbefalede mig at læse krimier af Anders de La Motte, og jeg startede ud med del 1 af "Mordene på Østerlen", som er en rigtig sommerferiekrimi. Hun mente dog, at jeg også ville synes om "Skånekvartetten", som er i den mere stilfærdige og alvorlige ende af krimiskalaen, og det har hun helt ret i.
Den første af dem hedder "Sensommerjagt"
Den 5-årige dreng Billy forsvinder fra sit hjem i en lille by i Skåne en sensommeraften i starten af 80erne. På trods af en intens eftersøgning forbliver Billy væk, og familien går i opløsning. Billys mor begår selvmord, og hans to ældre søskende forsvinder væk fra egnen, så snart de er gamle nok. 20 år senere arbejder Billys søster Veronika som sorgterapeut. Man forstår, at hun har store udfordringer i sit arbejde, og da der en dag dukker en yngre mand op, som fortæller om sin barndomsvens forsvinden, udfordrer det Veronika yderligere, for historien minder utrolig meget om Billys. Bogen er et mix af krimi og psykologisk drama med en snært af uhygge. Udover selve opklaringsarbejdet kommer man godt ind under huden på Veronika på godt og ondt og får herigennem en forståelse af, hvilken tragedie familien har været igennem. Jeg skal helt klart læse næste del i Skånekvartetten også.
Miriam har læst: historien om en julegris
Mangler du stadig at komme i julestemning, så tag hul på julemagien med denne eventyrlige bog om en bamse, der bliver væk julenat: "Julegrisen" af JK Rowling.
Forfatteren til Harry Potter-bøgerne har skrevet denne hjertevarme julebog for børn (og voksne), der handler om drengen Jack, som mister sin krammegris ved navn LG. Jacks halvsøster køber ham en ny magen til, men som alle jo ved, så kan man ikke bare købe en ny bamse, for den er jo slet ikke den samme, og nu ligger den gamle bamse et sted helt alene!
Men julenat er der også magi på spil, og den nye bamse bliver levende, og sammen tager bamsen og Jack til ”Det Tabtes Land” for at finde LG igen.
Det er både sjovt og hjerteskærende at følge Jack og Julegrisen til Det Tabtes Land, hvor der er mistede tøjdyr, madkasser og nøgler, men også tabte ambitioner og forsvunden glæde. Fortællingen bevæger sig hele tiden på flere niveauer og viser på fineste vis, hvordan de ting med mest værdi for os ikke altid er de flotteste eller dyreste.
Bogen passer fint til højtlæsning fra 7 år.
Jette har læst: En alternativ historie
Danmarkshistoriens mest kendte trekantsdrama må være affæren mellem kong Christian d. 7.s dronning Caroline Mathilde og hans livlæge Johan Friedrich Struensee. Der er skrevet flere bøger om affæren, og i 2012 lavede Nikolaj Arcel filmen ”En kongelig affære” med Mads Mikkelsen i rollen som Struensee.
Nu har også Arne Herløv Petersen meldt sig på banen med en roman om Struensee, men denne gang med et twist. Arne Herløv Petersen har nemlig skrevet en ukroni, det vil sige en fortælling om fortiden, hvor forfatteren ændrer forløbet og forestiller sig, hvad der så ville være sket. I dette tilfælde bliver Struensee IKKE forelsket i Caroline Mathilde og koncentrerer i stedet sine kræfter på at reformere Danmark. Men det, der skulle være så godt, udvikler sig skidt.
Første halvdel af ”Protektor” følger de historiske begivenheder nøje, men fra Struensee bliver henrettet i 1772, lader Arne Herløv Petersen fantasien råde. Det er der kommet en vedkommende roman ud af, der sætter spot på magtens bagside. For selvom Struensee har befolkningens ve og vel for øje, ender han alligevel som en despot, der sender afvigere i arbejdslejre for de mindste overtrædelser. Som Arne Herløv Petersen lader Lord Acton formulere det: “Magt korrumperer, absolut magt korrumperer absolut.”
”Protektor” er måske ikke en roman for alle, men jeg synes nu, at den er vældig interessant. Arne Herløv Petersen har tydeligvis lagt et stort research arbejde i romanen, og bagerst er indsat en lang litteraturliste, hvis man vil vide mere.
Janus har læst: fortsættelsen til en klassiker
Det fleste kender nok "2001" - men måske mere fra Stanley Kubricks film end Arthur C. Clarkes roman, som blev skrevet sideløbende med filmen og dermed både blev forlæg og aflægger.
Fortsættelserne har slet ikke haft samme kulturelle påvirkning, men det ændrer ikke ved, at det er god læsning at hente, hvis man godt kan lide science fiction af den hårdere slags. Og med "hårdere" mener jeg ikke "mere actionfyldt" eller "proppet med profanitet", men snarere "skrevet med et øje for de videnskabelige realiteter". Det betyder, at tingene tager den tid, de tager, og rumskibe farer ikke ind og ud af solsystemet, men er underlagt krav om brændstof og fart. Nogle vil mene, at det lyder kedeligt - mens andre (deriblandt undertegnede) synes, at det bare skruer op for spændingen.
I "2001" vågnede en mystisk og ældgammel monolit på Månen, og plottet førte en dødsdømt ekspedition til Jupiter. I fortsættelsen drager en ny, amerikansk-russisk ekspedition afsted for at borde de efterladte rumskib og genoplive den kunstige intelligens HAL 9000, der tidligere brød sammen med dødsfald til følge. Men imens lurer de ufattelige entiteter, som anbragte monolitten, i baggrunden, og en død astronaut vender tilbage på bemærkelsesværdig vis.
Den danske oversættelse er bedaget - men ånden i bogen er stadig frisk, og hvis man bare har en smule evne til blive forundret over universet, leverer Clarke varen.