Enkekejserinden af Jung Chang
Velskrevet og spændende biografi om en stærk kvinde i et mandsdomineret samfund
Af Jette Holst
I 1835 blev en pige født ind i en af Kinas ældste og mest berømte manchufamilier. Familien var velhavende, og Cixi, som pigen blev kaldt, havde en sorgløs barndom som sin fars øjesten. Da Cixi var 15 år, døde kejseren, og hans søn Xianfeng blev kronet. Den nye kejser skulle både have konkubiner og en hustru, og Cixi blev udvalgt til konkubine på lavt niveau.
Selvom Cixi ikke hørte til kejserens favoritter, ændrede det sig i 1856 med fødslen af sønnen Zaichun. Fem år senere døde Xianfeng, og med list lykkedes det Cixi at blive indsat som regent sammen med kejserens hustru Zhen på sønnen Zaichuns vegne, og i næsten 40 år stod Cixi i spidsen for Kina.
I et land hvor kvinder ikke blev anset for noget, og hvor traditioner styrede alt, lykkedes det for Cixi at gribe magten og bruge den. Hun åbnede Kina for omverdenen og var på den måde med til at styrke landets økonomi, ligesom hun brugte Vesten som forbillede til at reformere både uddannelsessystemet, retssystemet og meget andet. Intet af dette var dog nogen let opgave, og Cixi måtte både bruge list og ind i mellem brutal magt for at få sin vilje igennem.
”Enkekejserinden” er både et fascinerende indblik i en turbulent periode af Kinas historie, et interessant kig ind bag kejserdømmets skikke og traditioner, og ikke mindst et velskrevet og spændende portræt af en stærk kvinde i et mandsdomineret samfund, som stærkt kan anbefales.