Bogtips

Arbejderlitteratur - før og nu

Når jeg ser et rødt flag smælde, på en blank og vårfrisk dag ...
Rejs jer fordømte her på jorden, rejs dig, du sultens slavehær ...

Af Jette Holst

Artikel af Nina Wegner

Ordene og tonerne fra de gamle arbejdersange er en del af mit DNA. Jeg tilhører den generation, hvor vi som unge studerende blev kodet godt og grundigt med socialistiske tanker og ideer. ”Indoktrineret” ville Erhard Jakobsen nok have kaldt det. På min allerførste dag som studerende ved biblioteksskolen i Ålborg i 1977 mødtes alle nye studerende i en sal, hvor alle væggene var dekoreret med slagkraftige russiske plakater trykt i rødt og guld. Næsten al undervisning og opgaveskrivning baserede sig på marxistiske teorier, og der var ikke tvivl i mit 21-årige hjerte om, at vi var på rette vej.

Solidaritet, sammenhold og fællesskab var midlerne til at overkomme frygten for atomkraft og –krig. Vi gik gerne i demonstration for at udtrykke vores politiske holdninger, og det var en selvfølge at deltage i 1. maj arrangementer med blafrende røde faner. Vi sang de røde sange, lyttede (måske) til talerne og lod det hele synke ned med et antal kolde øl.

Vi blev også undervist i litteraturhistorie, og Arbejderlitteraturen havde en ganske særlig anerkendt plads. Vi læste f.eks Maja Ekelöfs roman ”Rapport fra en gulvspand” fra 1972, - en munter fortælling om hverdagen for en rengøringsassistent. Vi læste også Grete Stenbæk Jensens ”Konen og æggene” fra 1973, som er en delvist selvbiografisk fortælling om det hårde ensformige arbejde på et æggepakkeri. Begge romaner er tidstypiske eksempler på politisk litteratur fra 70’erne. ”Konen og æggene” kan du låne direkte som ebog og lydbog på eReolen.

Men arbejderlitteraturen rummer også de store klassikere som Martin Andersen Nexøs ”Pelle erobreren” fra 1906, som de fleste danskere kender på grund af Bille Augusts fremragende filmatisering. ”Pelle erobreren” kan lånes både som ebog og lydbog på eReolen. Men også franske Emile Zolas ”Germinal” fra 1885, som skildrer kulminearbejdernes hårde hverdag og kamp for et bedre liv, er fremragende ikonisk læsning. "Germinal" kan også lånes som ebog på eReolen.

Et par eksempler på nyere arbejderlitteratur er f.eks. Jakob Mathiassens byggepladsnoveller ”Beton : historier fra skurvognen” fra 2011 eller Anders Vægter Nielsens ”Trappevask” fra 2017. Byggepladsnovellerne kan du låne både som ebog og lydbog på eReolen. Både den klassiske og tidstypiske arbejderlitteratur har det til fælles at solidariteten med de svageste og lavestlønnede i samfundet træder tydeligt frem.

I dag mere end 30 år senere kan jeg faktisk ikke huske hvornår jeg sidst deltog i en 1. maj demonstration. 1. maj-arrangementer er for mig blevet til et indslag fra Fælledparken i aftenens TV-avis. Her handler det mest om den vold, som de modige politikere bliver mødt med. Men jeg læser stadig med stor fornøjelse både den klassiske og nye arbejderlitteratur, og hvad så med sammenholdet og fælleskabsfølelsen? – ja, den finder jeg lige her og nu, i denne corona-tid, hver morgen sammen med Phillip Faber, når Danmark synger sammen.