Årets bøger 2020

Traditionen tro er denne tid på året lig med et kig tilbage på alle de gode læseoplevelser, vi har haft i det forgange år.

"Årets bøger 2020" er en onlineudgave og består af inspiration til 18 sindsoprivende, særligt gode og helt igennem "ufrasiglæggelige" bøger udvalgt af 6 af bibliotekets galopperende læseheste.

2020 har været et sært og svært år på mange måder, men også et afsindigt godt bogår, med masser af medrivende udgivelser og stor kreativitet og produktivitet blandt forfatterne. En tendens som mange kritikere og forlag også har påpeget.

Og dette enorme slaraffenland af gode bøger har også sat sine aftryk på vores læsevaner. År 2020 har været et år, hvor mange har haft ekstra tid til fordybelse og til læsning. Mange læsere har læst mere, mens flere ikke-læsere har fået taget hul på at læse bøger. Og ikke mindst har mange valgt at indtage litteraturen i lydbogsformat og dermed forårsaget, at antallet af udlånte netlydbøger for 2020 lander på sit højeste nogensinde. 

Læselysten har været stigende og litteraturen har tilbudt os eskapisme og afbræk i en hverdag, hvor struktur, stabilitet og genkendelighed har været porøs og sat på prøve.

Vi har i literaturen f.eks. haft mulighed for at tage med på en farefuld flugt fra Mexico til USA i Jeanine Cummins "Jordens salt". Eller kaste et unikt blik på samfundets udsatte set "Fra blokken" i Jonas T. Bengtsons roman af samme navn.

Måske har vi hellere ville langt fra nutid og hverdag og rejse tilbage til den jyske hede anno midt 1700-tallet i Ida Jessens dramatiske roman om "Kaptajnen og Ann Barbara". Eller i stedet indhente viden om historien, der fører frem til i dag i Poul Duedahl og Jeanette Varbergs fremragende tour de force om 10.000 års epidemihistorie i "Den fjerde rytter".

Mulighederne er og har med andre ord været mange. Vi har valgt en række af de bøger, som efter vores mening skiller sig ud på forskellig vis, og har givet os uforglemmelige læseoplevelser.

Og dét vil vi gerne give videre til dig.

Velkommen til "Årets bøger 2020" og rigtig god læselyst.