Den Spil-levende bog

4.c fra Højvangskolen har henover efteråret og vinteren 2014/2015 deltaget i projektet ”Den spil-levende bog” med særligt fokus på drenges læsning. Projektet er støttet af Kulturstyrelsen og sker i et samarbejde mellem Horsens bibliotek og Højvangskolen.

Om projektet

I projektet har vi udforsket elevernes, især drengenes, læselyst. Vi er dykket ned i deres forskellige læsemåder og har forsøgt at give autentiske læseoplevelser og udvide deres syn på læsning. Det, de har læst, er sidenhen blevet brugt som inspiration til aktiviteter i spillet Minecraft.

Formålet var at fremme lysten til at læse mere og udvide forståelsen af det læste ved at koble læsning og spil sammen med skaberlyst og nysgerrighed.
Til projektet var koblet spilkonsulent Mathias Poulsen og forfatter og spiludvikler Kasper Lapp. Begge har stor indsigt i computerspil og ved en masse om, hvordan børn bruger spil. Derudover deltog Linda Hedegaard, Niels Kaagaard og Louise Buus fra Horsens bibliotek og Malene Dalgas og Mette Bach Laursen fra Højvangskolen.

Læsningen

Drengenes læsning spænder bredt fra forskellige tegneserier som Anders And, Manga og Garfield over fodboldbøger med fodboldstjerner og VM i fokus og emner som fantasy, gys og krimi og faktabøger generelt. Pigerne læser især hestebøger, gys og fantasy.

Ud fra kortlægningen af elevernes interesser og læsning blev de ”fodret” med masser af god litteratur på forskellige platforme og de læste derefter indenfor deres eget interesseområde.

Minecraft

Elevernes viden og de billeder, de havde dannet sig i forhold til det læste, blev sidenhen omdannet til nye historier i spillet Minecraft indenfor temaerne Gys, Fremtid, Action, Gamle dage, Dragon Ball/Manga, Ekspedition og Tegnefilm. I projektet fik vi en aftale med Swifthosting om serverplads, så eleverne byggede løs henover de 4 undervisningsdage.

Projektet blev præsenteret på en temadag i april 2015 for interesserede. 

Læs evalueringsrapporten fra projektet her.

Se interview med Mathias og Mathias fra projektet her

Se Mathias og Mathias’ Minecraft-historie fra projektet her

Spørgsmål vedrørende projektet rettes til projektleder Louise Buus lobu@horsens.dk