Om at vente i markerne - intro til The National

The National laver melankolsk rockmusik om at være gældsat og deprimeret. 10 år efter deres gennembrud, Boxer, udsender bandet 8. september et nyt album.

Du kender det måske godt: Selv om man ikke stopper med at opsøge nye musikalske oplevelser, kan et favoritband i perioder fylde så meget, at tiden til at høre nyt bliver begrænset. Det favoritband var, for undertegnede, en moden amerikansk rockkvintet, som over relativt kort tid satte en stopper for al musikalsk diversitet, fordi bandets fire seneste albums - Alligator (2005), Boxer (2007), High Violet (2010) og Trouble Will Find Me (2013) - på det nærmeste afløste hinanden på den personlige playliste i 8 år. Det er klart, at man så må spørge sig selv: Hvad er der med det her band? Hvad er der med den her lyd og de her sange? 

LÆS OGSÅ: Pitchfork om bandets kunstprojekt med sangen Sorrow

Intro til The National på Horsens Bibliotek

Noget utrygt fra Ohio

The National, hvis kim blev lagt i Ohio 1999, består af Matt Berninger (forsanger, sangskriver), Aaron Dessner (guitar, keyboard), Bryce Dessner (guitar), Scott Devendorf (bas) og Bryan Devendorf (trommer). Bandet har i dag base i Brooklyn og seks studiealbums bag sig. Udover de fire ovennævnte albums er det The National (2001) og Sad Songs For Dirty Lovers (2003). De seneste tre er, uden overdrivelse, fremragende. Og så er der altså et nyt album på vej, Sleep Well Beast. Dette skulle efter sigende handle om noget så lidt rock'n'roll som ægteskab, til gengæld skulle der være blevet plads til guitarsoloer! 

SE VIDEO: Besøg bandets youtube-kanal

Allerede med 2005-albummet Alligator fik bandet en forsmag på den anerkendelse, de har fået de seneste år, da en række toneangivende musikmagasiner roste bandet til skyerne. 

Musikvideoen til I need my girl fra albummet Trouble Will Find Me

Tekstuniverset har ry for at være melankolsk og mystisk. Det understreges af Matt Berningers vældig laid back baryton, der måske ikke er verdens smukkeste sangstemme - men alligevel udtryksfuld som få. Her er knivskarpe, hverdagsagtige billeder og iagttagelser - pakket ind i rock-poesi af fineste karat. Det bliver ikke prætentiøst, for her er også galgenhumor som i sangen Lean, der nærmest er et katalog over hvad de fleste mennesker længes efter, inklusive kærligheden, men som lakonisk konstaterer, at samme kærlighed "will lead us all to smithereens".  

LÆS OGSÅ: The National om Sleep Well Beast i Pitchfork

I øvrigt har flere af The Nationals sange fundet vej til filmen. Udover Lean i Hunger Games (2013) finder vi også Heavenfaced i The Theory Of Everything (2014), Think You Can Wait i Win Win (2011) og den utrolig smukke About Today, som helt tilbage fra EP'en Cherry Tree fra 2004 finder vej frem til Warrior (2011) - i parantes bemærket også en fin film med Tom Hardy og en velspillende Nick Nolte, der rablende og beruset citerer fra Moby Dick. Ja, en sang til Game of Thrones er det endda blevet til.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af bandets seneste album, Trouble Will Find Me

Musikalsk er en sær hypnotisk og foruroligende rytme et grundtræk ved The Nationals musik: Den rytme lever sit eget liv og tilfører ethvert nummer, uanset hvor vellydende det er, en snert af utryghed. En påmindelse om ikke at føle sig for sikker på noget. Der er noget utrygt.

BESØG OGSÅ: Bandets egen hjemmeside med nyheder og tourdatoer

Udviklingen imellem de forskellige albums er til gengæld til at overse. På de seneste fire albums er det således umiskendeligt The National, i både tekst og musik. Men der er alligevel kommet noget uforløst over for eksempel High Violet og Trouble Will Find Me, hvis man sammenligner med Alligator og all out numre som Lit Up og Mr. November. Det er som et tilbageholdt åndedræt, noget ildevarslende. Særlig tydeligt er det på det seneste album - eksempelvis i nummeret Fireproof, der giver ny mening til begrebet uforløst. The National er gået i retning af et mere introvert udtryk, som måske matcher dets medlemmer? I hvert fald er forsangeren, Matt Berninger, ikke glad for at stå foran publikum - det er bare det eneste der kan holde sammen på ham, som han har udtalt. 

LÆS OGSÅ: Amerikas Radiohead? Stort interview i avisen The Guardian

Ikke et ord, men et skrig

På en måde laver The National musik, der læner sig op ad livet. Musikken låner sig selv til andres liv. Det er i hvert fald én faktor, der kan føre til dominansen på den personlige playliste. En anden faktor er at bandet med langsomhed har vokset sig stort og uomgængeligt. Det er i kontrast til en tid hvor fænomener, herunder rock-bands, hypes den ene dag og halshugges den følgende. Her er noget vigtigt og værdifuldt, som ikke kom brasende men umærkeligt listende.

8 stærke sange fra The National, Horsens Bibliotek

En tredje faktor er, at der sker noget i The Nationals univers, som er universelt og fortjener opmærksomhed. Musikken rummer katharsis. Det gør den blandt andet i kraft af en desperation og en ægthed. Det er den, der kommer til udtryk, når forsanger Berninger til koncerter synes at forsvinde for øjnene af publikum, gå ind i sig selv.Det sker fx mod slutningen af sangen Terrible Love fra albummet High Violet. Her krænger sangeren noget der ligner en uudholdelig dæmon ud med ordene: "It takes an ocean not to break." De ord gentages, ind til de ikke kan skelnes fra et skrig.

LYT TIL: Musikvideo til The System Only Dreams In Total Darkness fra Sleep Well Beast

Det er fint, sådan at huske hvad kunst kan, når kriserne hamrer knoerne hårdt mod døren. Også selv om den kunst har enkle, næsten sentimentale, pointer. Som fx den vi finder i sangen Heavenfaced, der gentager opfordringen: "Let’s go wait out in the fields with the ones we love". Det er musik, som minder os om, hvorfor relationer er vigtige. Og hvorfor ting ikke er.The Nationals nye album, Sleep Well Beast, udgives den 8. september 2017.Foto: Creative Commons, CC BY-SA 2.0: https://www.flickr.com/photos/realname/2092514420/ 
Materialer