Intro til Rammstein - Horsens Bibliotek
Intro til Rammstein - Horsens Bibliotek

Made in Germany: Intro til Rammstein

Den 25. maj kl. 20.00 rammer rockfænomenet Rammstein Horsens. Det bliver uden tvivl en oplevelse ud over det sædvanlige, og derfor skal du klædes ordentligt på med en intro.

Historien om Tysklands til dato største rockeksport begynder i 1994,  hvor Richard Kruspe med et ønske om at forene maskiner og hård guitar slår sig sammen med Christoph Schneider og Oliver Riedel. Kort efter støder Till Lindemann, Paul Landers og Christian Lorenz til og denne sekstet har siden stabilt udgjort Rammstein.

LÆS MERE: Rockhistorien

Navnet Rammstein stammer fra en stor ulykke i forbindelse med en flyveopvisning ved Ramstein Air Base i 1988 hvor 72 omkom og mere end 300 blev hårdt såret. Med det ekstra m kan navnet direkte oversættes til vædresten (sten der  rammer direkte ind i noget), hvilket ifølge bandet selv passer godt til musikken.

Industrial metal?

Stilmæssigt beskrives Rammstein oftest som industrial metal, men de spænder over en lang række beslægtede genrer som fx hard rock og heavy metal.  Bandet blev det første indenfor Neue Deutsche Härte (grundlagt af landsmændene Oomph!), som opnåede et kommercielt gennembrud og var stærkt medvirkende til at genren bevægede sig fra undergrund til mainstream i slutning af 90érne.

LÆS MERE: Heavy metal på filmBlandt de væsentligste inspirationskilder finder man slovenske Laibach, som blander industrial, avantgarde og synth, industrial rockerne Nine Inch Nails og Marilyn Manson samt rene industrial navne som Ministry og Godflesh. På tekstsiden finder man flere referencer til klassiske digtere som Göethe og Hoffmann, og deres brutale image til trods finder man også en stor mængde humor.  

LÆS MERE: Bag om Marilyn Manson

Højre eller venstre?

Bandet har fra start været udsat for beskyldninger om en glorificering af den tyske race, som minder om den nazistiske ditto. Dels på grund af musikkens marcherende grundrytme, rullende r’er i sangen, som henleder tankerne på Adolf Hitler og Joseph Goebbels. Dels på grund af en generel, om end mest i de første år, overmenneske-fremtoning, kulminerende med videoklip af Leni Riefenstahl i videoen til sangen ”Stripped”. Selv har bandet dog afvist dette og proklameret, at hvis de i virkeligheden er venstreorienterede.

LÆS MERE: Om tysk national identitet

- Inger Andersen, MusikbibliotekarFoto: Jonas Rogowski CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) via Wikimedia Commons

 

Materialer